fbpx

Banka čeka kupce za “Ljubiju”

5ljubija

MINISTAR industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da se Investiciono-razvojna banka (IRB) RS priprema za berzansku prodaju akcija Rudnika železne rude (RŽR) “Ljubija”.

– Nadam se da će tu aktivnost voditi prema zakonskim procedurama i da će ona biti uspešna, a ko će se javiti za kupovinu, mi ne znamo, jer je to nezavisni postupak koji vodi IRB – rekao je Đokić i naglasio da je Vlada dala saglasnost IRB da sprovede pomenuti postupak.

Odgovarajući u Narodnoj skupštini na poslanička pitanja tokom aktuelnog časa, Đokić je ocenio da se RŽR “Ljubija” od 2004. godine ne bavi rudarskom proizvodnjom i ne može biti na listi strateških preduzeća.

Podsetimo, krajem prošle godine predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je prodaja akcija Rudnika železne rude “Ljubija” državno pitanje i stvar Vlade Srpske, koja je već imala inicijative te vrste.

Takođe, Vlada je tada predložila Narodnoj skupštini da prodaju “Ljubiju”, a DNS se nije složio s tim predlogom.

Vlada je donela odluku da se ipak RŽR “Ljubija” skine sa liste strateških preduzeća Srpske i da se preduzeća koja su na toj listi privatizuju na osnovu posebnog privatizacionog programa koji donosi Vlada Srpske, uz saglasnost Narodne skupštine.

Vlada je već dva puta povlačila odluku o prodaji “Ljubije” sa sednice republičkog parlamenta pošto vladajuće stranke nikada nisu mogle da se usaglase o ovom pitanju. 

5ljubija

SNSD i Socijalisti podržavali su kompaniju iz Izraela koja je za rudnik nudila 92 miliona maraka. Međutim, DNS nije želeo ni da čuje za tu opciju. Stranka Marka Pavića lobirala je za ponudu “Arcelor Mitala”, koji je nudio 63 miliona maraka. Jedan od potencijalnih kupaca bio je direktor “Izrael investment grupe” Evgenij Zotov.

FOND SOLIDARNOSTI

U NARODNOJ skupštini ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić juče je izjavio da očekuje da banke oslobode Fond solidarnosti za lečenje dece u inostranstvu provizije koju uzimaju na ime uplata za ovaj fond. Odgovarajući na poslaničko pitanje, Bogdanić je rekao da je Fond uputio dopis bankama sa tim zahtevom.

On je naveo da samo 0,65 odsto zaposlenih ne uplaćuje doprinose u ovaj fond, na čijem računu trenutno ima oko dva miliona KM. Bogdanić je rekao da je Fond opravdao osnivanje, i da je četvoro dece lečeno ili se leči u inostranstvu sredstvima fonda.