fbpx

Banjalučane će i dalje grijati stara toplana, nova tek od februara

Banjalučani će i ovu sezonu grijanja dočekati sa starom toplanom. Nova će ih ogrijati tek u fubruaru naredne godine.

3toplanabl

Tada će zvanično biti puštena u rad toplana na drvnu sječku. Već od oktobra se mogu očekivati probni radovi na novom postrojenju. Gradonačelnik uvjerava da neće doći do poskupljenja cijene grijanja.

“Pošto se ovdje radi modularno, mi očekujemo da sa gradnjom modula i puštanjem u probni rad već tamo negdje u oktobru, novembru odavde krene isporuka energije, a stara toplana ima obavezu održavanja gradskog grijanja do puštanja u rad nove eko toplane”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Banjalučani slušaju gradonačelnikova obećanja, ali mu ne vjeruju. Barem dok ne dođe sezona grijanja i sami se uvjere u njegove riječi. Kažu da su se već nekoliko puta opekli, ne od radijatore, već od lažna obećana.

Profunkcionisaće sve u dogovorenom roku, tvrdi projekt menadžer toplane na drvnu sječku. Iako radovi nisu počeli u aprilu, već u junu, puštanje u rad će biti kada je i zacrtano. Većina radova je odrađena, ostali su samo oni oko kotlovskih postrojenja.

“Sada smo u punom kapacitetu dinamike, tačnije u montaži kotlovskih postrojenja. Očekujemo da će taj termin dinamike biti skraćen”, kazao je projekt menadžer Borko Torbica.

Sa uvođenjem grijanja na drvnu sječku, uvode se i neke promjene, bar za korisnike kalorimetra. Moraće plaćati taksu. Koliko će ona iznositi, ni gradonačelnik još uvjek ne zna.

(ATV)