fbpx

Historijski muzej BiH slavi 50. godišnjicu od otvaranja

Historijski muzej BiH slavi u petak, 25. novembra, pola stoljeća od otvaranja za javnost. Toga dana biti će otvoren za posjetioce od 12 do 19 sati, a zabava će biti upriličena od 19 do 23 sata.

15218243 1122049561163738 614609167 n

Historijski muzej BiH slavi u petak, 25. novembra, pola stoljeća od otvaranja za javnost. Toga dana biti će otvoren za posjetioce od 12 do 19 sati, a zabava će biti upriličena od 19 do 23 sata.

- Muzej revolucije BiH pozvao je 25. novembra 1966. godine građane BiH na svečano otvorenje izložbe u novoj, namjenski napravljenoj zgradi. Izložba koja je najavljivana kao „prikaz revolucije“ i „priča o velikoj epopeji“ dočekana je s nestrpljenjem i oduševljenjem. Na isti dan, pedeset godina kasnije Muzej otvara građanima vrata i poziva ih da se pridruže obilježavanju rođendana. Družimo se uz muziku, istražujemo muzejske kolekcije i priče, bilježimo uspomene koje se odnose na Muzej i učimo kako se čuva kulturno-historijsko naslijeđe - poručuju iz tog muzeja.

Programom obilježavanja planiran je događaj nazvan "Jajalište" u kojem će posjetioci imati priliku da na kreativan i zabavan način otkriju kako pakovati i rukovati muzejskim eksponatima. Simulacija je to pripreme muzejskih eksponata za transport.

U okviru radionice "Tragalište" posjetiocima će biti omogućeno da, u ulozi detektiva, uplove u nezaboravnu avanturu, dešifriraju skrivene poruke, istraže dijelove Muzeja i pronađu kulturno-historijsko blago.

Interaktivna i performativna radionica "Crtalište" zamišljena je da bi umjetnici i posjetioci komunicirali linijom i bojom u prostoru zajedničkog platna. Namjera i cilj radionice bit će ostvarena upravo kroz zajedničko autorstvo koje će osloboditi pozitivnu energiju i aktivirati građane da ostvare kreativni dijalog i u konačnici stvore zajednički rad.

U performansu "Kom-pozicija" Saše Peševskog kamerman/performer izlaže svoju percepciju posjetilaca njima samima i, stavljajući ih u kontekst Muzeja, prati ideju nepostojanja umjetničkog djela bez posmatrača.

Performans "Ljudi" Nardine Zubanović nastaje angažiranjem publike koja na mjestu događaja postaje izložbenom postavkom u Muzeju. Taj performans u obliku fotodokumentarnog zapisa svjedoči prisustvu ljudi u jednom vremenu i prostoru.

Instalacija Adisa Fejzića i Maje Matašin simboličkom igrom brojeva i materijala komemorira pedeseti rođendan Muzeja i ukazuje na različite aspekte pedesetogodišnjih muzejskih (r)evolucija.

Novinski članci, fotografije i dokumenti kao ulomci i fragmenti pojavne stvarnosti u grafici "Pedeset" pripovijedaju o preobražaju Muzeja u posljednjih pedeset godina.

U muzičkom dijelu obilježavanja godišnjice rada Historijskog muzeja BiH nastupit će bend kojeg uglavnom čine studenti. Oni dvije godine sviraju po sarajevskim klubovima, a nedavno su snimili i novi spot.

- Posjetioce očekuju nagrade i druga iznenađenja. Pridružite nam se kao tim ili pojedinačno! Prijave na Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. , FB muzeja ili na 033 226 098 - navode iz Historijskog muzeja BiH.

(FENA)