fbpx

Maestralno delo ugledalo svetlost nakon 60 godina: Čuvena slika Fride Kalo na aukciji (FOTO)

Umetnička slika iz 1929. godine pod nazivom Devojka sa ogrlicom (Niña con collar), naći će se na Sotbijevoj aukciji 22. novembra.

s4.reutersmedia.net

Pronađeni portret najznačajnije meksičke umetnice, Fride Kalo, iz 1929. godine naći će se na aukciji u Njujorku ovog meseca i njegova vrednost se procenjuje na zapanjujućih 2 miliona dolara.

Jedini dokaz o autentičnosti slike, koja je tek ovog leta pronađena, jeste crno bela fotografija na kojoj je četrnaestogodišnja Frida. Na slici se vidi mlađa verzija umetnice u prepoznatljivom žaketu i njenim autentičnim minđušama.

Ispostavilo se da je njen suprug Dijego Rivera, takođe slikar, poklonio ovu sliku Fridinom asistentu 1954. godine. nakon umetnicine smrti.

Slika je u odličnom stanju, čuvana je u mračnoj prostoriji u Sanisvilu u Kaliforniji, tvrdi Aksel Stajn, predstavnik za latinoameričku umetnost u Sotbiju.

nia con collares 1200x1468

"Ovaj portret kao da je juče naslikan. Znate, sunce je najveći neprijatelj slika", izjavio je Stajn.

Rođena kao Magdalena Karmen Frida Kalo, ova meksička ikona upečatljiva po svojim gustim obrvama i tankim brčićima koje nikada nije skidala, bila je nesvakidašnja pojava na umetničkom nebu.

Sa šest godina se razbolela od dečije paralize zbog koje joj je jedna noga bila tanja od druge, ali njoj to nije smetalo, ponosna što je lepa u svojoj posebnosti.

U srednjoj školi je doživela tešku saobraćajnu nesreću posle koje je više od trideset puta bila operisana, ali nikada nije prestala da se bori kako za svoje zdravlje, tako i za svoju umetnost.

Pored svih nesreća koje su je zadesile, Frida je uvek smatrala da je veza i brak sa čuvenim slikarom i muralistom Dijegom Riverom, njena najveća nesreća i propast.

Frida Kalo je postala slavna po svojim autoportretima i prikazima namučenih žena, koje je najbolje razumela s obzirom da je patila zbog svog nevernog muža.

Kalo je slikala autoportrete iz jednog prostog razloga, kada je usamljena i nepoverljiva prema ljudima i svetu koji je okružuje, slikala je svoj lik jer je smatrala da sebe najbolje poznaje.

Izvor: BKTVNews/ Women in the world