fbpx

Život u doba interneta

U vrijeme kada podatke o svojim potrošačkim navikama olako prepuštamo raznim kompanijama, kolektiv Tactical Technology poziva na promišljanje o korištenju tehnologije.

Jason Howie 630

Milijuni internetskih podataka koji nastaju svake minute i kreću se u internetskoj sferi, prikupljaju se i koriste na načine s kojima nismo u potpunosti suglasni. Danas, u post-Snowdenovo doba znamo da se čak i naši osobni podaci prikupljaju i prodaju marketinškim agencijama, a istovremeno naše on-line aktivnosti izravan su izvor profita internetskim kompanijama.

U blagdansko vrijeme, kada kupci više nego inače sudjeluju u transakcijama kojima podatke o svojim potrošačkim navikama olako prepuštaju raznim kompanijama, kolektiv Tactical Technology u New Yorku je u obliku pop-up izložbe predstavio projekt The Glass Room. On obuhvaća kolekciju umjetničkih radova, trenutnih projekata i iskustvenih radova koji istražuju život u doba interneta. Sličnu izložbu Kolektiv je predstavio u ožujku u Berlinu, a nadaju se da će se projekt nastaviti i dalje.

Izložba je svjesno predstavljena u prostoru koji podsjeća na generičke trgovine skupih tehnoloških uređaja, no sada izlošci imaju potpuno suprotnu ulogu. The Glass Room je mjesto koje pruža mogućnost promišljanja kako koristimo tehnologiju i kako oni iza tehnologije koriste nas, a posjetitelji mogu naučiti kako izbjeći neke aspekte internetskog nadzora, kako šifrirati mailove, pratiti vlastite podatke ili očistiti svoj digitalni otisak. "Izložba ne bi trebala obeshrabriti ljude od korištenja interneta, nego naglasiti pitanja oko toga kako tehnologija mijenja socijalne interakcije u našem društvu, čineći ih istovremeno zabavnim i jednostavnim", poručuju kustosi izložbe Stephanie Hankey i Marek Tuszynski.

Tactical Tech berlinska je organizacija osnovana 2003. godine, od kada radi na demistifikaciji i promociji tehnologije u kontekstu aktivizma. Okuplja međunarodnu grupu informatičara, aktivista i dizajnera koji radeći na razmeđi tehnologije i politike podižu svijest o osobnim podacima, privatnosti i digitalnoj sigurnosti.

Piše: Martina Domladovac, kulturpunkt