fbpx

5 Najskupljih slika na svijetu

Teško je utvrditi koja je zaista najskuplja slika na svijetu, jer se neke prodaju na crnom tržištu, dok su druge jednostavno okarakterisane kao neprocjenjive. Pet slika koje predstavljamo su slike koje su prodane i kojima je poznata cijena.

najskuplja slika na svijetu

Podaci su iz septembra 2012. godine, a cijene su u američkim dolarima, sa vrijednošću dolara iz vremena kada su slike i prodane.

5. Portret doktora Gašea, Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

Prodana za 82.5 miliona dolara (današnja vrijednost dolara: 147.8 miliona dolara)

Portret dr. Gašea je jedna od najpoznatijih slika nizozemskog slikara Vincenta van Gogha. Ona prikazuje Dr. Paula Gašea, koji se brinuo o van Goghu tokom posljednjih mjeseci njegova života. Postoje dvije verzije portreta, obe naslikane u junu 1890. godine u Auversu.

Prva verzija portreta (slika iznad) je prodata 15. Maja 1990. godine za 82.5 miliona dolara Saitō Ryōeiu, počasnom predsjedniku Daishowa Paper Manufacturing, Japan. Sliku je prodala porodica Siegfried Kramarsky.

4. Portret Adele Bloh-Bauer I, Gustav Klimt

Gustav Klimt

Prodana za 135 miliona dolara (današnja vrijednost dolara: 154 miliona dolara)

Portret Adele Bloch-Bauer I je slika Gustava Klimta iz 1907. godine. Klimtu je bilo potrebno 3 godine da dovrši ovu sliku, koju je naslikao naftom i zlatom na platnu.

Slika je prodana 18. Juna 2008. godine Ronaldu Lauderu za njegovu Neue Galerie u New Yorku, za cijenu od 135 miliona dolara. Sliku je prodala Maria Altmann, izbjeglica iz nacističke Austrije, poznata po svojoj uspješnoj pravnoj kampanji da povrati pet slika koje su bile u porodičnom vlasništvu, uključujući i Portret Adele Bloh-Bauer I.

3. Žena III, Willem de Kooning

Willem de Kooning

Prodana za 137.5 miliona dolara (današnja vrijednost dolara: 157.9 miliona dolara)

Žena III je slika apstraktnog ekspresionističkog slikara Willema de Kooninga. Od kasnih 70-ih do 1994. godine, ova slika je bila dio kolekcije suvremene umjetnosti Teheranskog Muzeja, ali nakon revolucije u 1979, ova slika nije mogla biti prikazana zbog strogih pravila o vizualnim umjetnostima koje je nametnula tadašnja vlada.

Sliku je kupio Steven A. Cohen 18. novembra 2006. godine, a prodao ju je David Geffen, američki muzički producent, filmski producent, kazališni producent i filantrop.

2. Broj 5, 1948, Jackson Pollock

Jackson Pollock

Prodana za 140 miliona dolara (današnja vrijednost dolara: 160.8 miliona dolara)

Broj 5, 1948 je slika Jacksona Pollocka, američkog slikara poznatog po svojim doprinosima apstraktnom ekspresionističkom pokretu. Napominjemo, iznad je samo dio ove slike, a cijelu možete pogledati ovdje .

Sliku je prodao David Geffen na privatnoj aukciji 2. novembra 2006. godine za 140 miliona dolara, a kupac je ostao nepoznat.

1. Igrači karata, Paul Cézanne

Paul Cezanne

Prodana za više od 259 miliona dolara / tačna cijena nije poznata, iako se pretpostavlja da iznosi između 259 i 300 miliona dolara

Igrači karata je niz slika (ulje na platnu) koje je naslikao francuski post-impresionista Paul Cézanne. Postoji pet slika u nizu, a verzije se razlikuju po veličini i broju prikazanih igrača. Verzija prikazana iznad je trenutno najskuplja slika ikada prodana.

Sliku je prodao George Embiricos u aprilu 2011. godine Katarskoj Kraljevskoj porodici na privatnoj aukciji, a pretostavlja se da je cijena bila u rangu između 259 i 300 miliona dolara.

Pixelizam.com