fbpx

William Morris (Arts and Crafts)

Otac pokreta arts and crafts, umetnik, pesnik, književnik, projektant i reformator.

hdr william morris updated 415

 William Morris; Valtmastov, London 1834 – Hamersmit, London, 1896

Otac pokreta arts and crafts, umetnik, pesnik, književnik, projektant i reformator.
Kritikovao vrednosti industrijske masovne proizvodnje. Neprijateljima čovečanstva smatrao je efekte industrijalizacije - zagađenje okoline, otuđenost čoveka od rada i nekvalitetnostmasovne proizvodnje. Sledbenik socijalizma, ali nije bio revolucionar. Uvieo je uzročno-posledičnu vezu između estetskih i socijalnih problema, smatrao da njihovo rešenje leži u reformi primenjenih umetnosti, u vraćanju srednjevekovnom duhu kada su proizvodnja i umetnost bili usko povezani, a umetnisi oblikovali robu koja je bila ujedno i korisna i lepa. Insistirao je na izradi upotrebnih predmeta visoke estetske vrednosti. Koristio je prirodne materijale, čiste forme, strukture i prirodne ornamente. Nazivan je prvim zaštitnikom životne sredine i zaštitnikom prirode.

Dizajnerski rad počeo je rekonstrukcijom Crvene kuće koju je projektovao Filip Veb, njegov prijatelj.
Posle rekonstrukcije Crvene kuće, 1860.osnovao je firmu Morris and Co., koja je počela da proizvodi solidan i lep nameštaj, prirodno bojenu odeću, ručno tkane debele vunene prekrivače, ručno slikane zidne pločice i prozore s bojenim staklom.

1890. osniva Kelmskott press, gde kroz štampane publikacije iznosi svoja razmišljanja o umetnosti i društvu, zajedno s radovima ostalih pesnika.

Poznat po slovnim rešenjima, okvirima na stranicama knjiga. Prijatelj Džona Raskina, sa kojim je gradio ideje i teorije koje su postale uzor mnogimumetničkim udruženjima, kao što je Arts and crafts exhibition society, osnovano 1888.

Moris je naveo mlađe slikare i arhitekte da se okrenu zanatstvu i dizajnu. Njegov učenik i veliki sledbenik je Artur Makmurdo

Morisova Crvena kuća (Red house) od crvene opeke sa karakterističnim kaminom, nameštajem, tapetom Daizy, keramičkim pločicama, snažno najavljuje dolazak 20. veka.

Odbacivanjem istoricizma, oživljavanjem ručne proizvodnje, korišćenjem jednostavne, organske, prirodne forme - arts and crafts pokret je veoma uticao na sledeći pokret Art Nouveau.

1redhouse

946030 lcraft

detail of dancing maidens

DM3P224498 zoom Copy

KelmscottPressColophone

william morrisflowers

Impulsportal/ Istorija Umetnosti