fbpx

Kako su Britanci čuvali svoje najveće blago od nacista

Decenijama je skrivana tajna o tome kako je najvrednije kulturno blago Britanije čuvano od nacista. Četiri godine su brda planine Manod, u dubinama severnog Velsa, pohranjivala gotovo 2.000 najvećih svetskih umetničkih dela.

56e0619ae4b06bf17b7b0328

Zemlje koje su tokom Drugog svetskog rata okupirali Nemci izgubile su neka od svojih najvećih umetničkih dela. Nacisti su ukrali na hiljade slika Rusima, Poljacima, Italijanima, Francuzima i Grcima.

Pitate se zbog čega? Hitler je želeo da stvori ''super muzej'' u svom domu u Austriji i hteo je samo najlepše slike.

56e05f52e4b06bf17b7b0324

Britanija je imala malo vremena: trebalo je zaštititi svoje kulturno nasleđe od pretnji invazijom i bombama.

Dana 29. avgusta 1939. godine, pažljivo osmišljeni plan o evakuaciji dragocene kolekcije iz Nacionalne galerije počeo je da se sprovodi u delo. Slike su u tajnosti premeštene na trenutna odredišta širom Velsa, uključujući i Nacionalnu biblioteku Velsa i zamak Penrin.

Nemačke bombe uveliko su padale nad Londonom 1940. godine, međutim, zgrade koje su pružale utočišta slikama, iako daleko od Londona, nisu bile otporne na Hitlerove bombe.

Direktor galerije, Kenet Klark, pod pritiskom je hteo da ih otpremi brodom u Kanadu, ali se plašio da bi umetnička dela mogla završiti na dnu mora. I Čerčil je strepeo od toga, te je naredio: ''Sakrijte ih u pećine ili podrume, ali nijedna slika neće napustiti ostrvo''.

56e061bbe4b06bf17b7b0329

Otkriće prostranog napuštenog kamenoloma ispod planine Manod, severni Vels, trebalo je da pruži savršeno sklonište. Odmah je započeto sa radovima: eksploziv je razbio preko 5.000 tona kamenja kako bi ulaz u tunel bio dovoljno veliki.

Unutrašnjost kamenoloma bila je ogromna, sa velikim pećinolikim prostorijama – jedna je bila toliko velika da su je nazvali ''Katedrala''. Unutra je napravljeno nekoliko bungalova od cigle sa strujom i rashladnim uređajima kako bi se dela zaštitila od vlažnosti i temperature.

56e061cce4b06bf17b7b032a

Kada su bungalovi bili spremni za korišćenje, slike su premeštene u specijalno sagrađeno podzemno selo u Manodu i na taj način sačuvane od neprijatelja.

Izvor: BKTV News