fbpx

Gardijan: Povratak Trampa i korak unazad za zemlju

Gardijan: Povratak Trampa i korak unazad za zemlju

Foto: Beta/AP

Ajova je, kao što su mnogi predviđali, krenula na originalno pakovanje – klizištem, piše Gardijan o pobedi Donalda Trampa na stranačkim predizborima u američkoj državi Ajova.

Podsetimo, Tramp je u ponedeljak nadmašio svoje suparnike i osvojio prvo republikansko predsedničko takmičenje 2024. održano u Ajovi, prema projekcijama Edison Researcha, čime je još jednom potvrdio svoju dominaciju nad strankom dok traži treću uzastopnu republikansku nominaciju.

Bivši američki predsednik po projekcijama ima minimalno 16 delegata iz Ajove, a njegovi protivkandidati bivša američka ambasadorka pri UN-u Niki Hejli i guverner Floride Ron De Santis po 4. Projekcije pokazuju da još treba da bude raspoređeno.

„Neverovatan povratak za Trampa“

Arva Mahdavi, kolumnistkinja Gardijana i autorka „Strong Female Lead“ sumirajući rezultate predizbora u Ajovi upućuje na guvernera Ilinoisa Džej B Prickera, koji je u ponedeljak uveče boravio u Ajovi kao surogat za kampanju Bajden-Harisa. On je, kaže, možda najbolje sumirao noć.

„Večerašnje takmičenje“, rekao je Pritzker, „je jednostavno pitanje da li vam se sviđa vaš program Maga Trump upakovan u originalno pakovanje, sa visokim potpeticama ili u čizmama“.

I, na kraju, Ajova je, kao što su mnogi predviđali, krenula na originalno pakovanje – klizištem.

Dakle, da li to znači da će Tramp sada izvesno osvojiti i republikansku predsedničku nominaciju Mahdavi kaže: „Ne nužno. Bilo je brojnih slučajeva u kojima pobednik poslaničkog kluba u Ajovi nije konačni kandidat – uključujući 2016. kada je pobedio Ted Kruz“.

Ipak, Trampova pobeda u ponedeljak uveče čini sve verovatnijim da će 2024. biti revanš Bajden-Tramp. I to, ne zaboravimo, uprkos činjenici da se Tramp suočava sa 91 tačkom za krivično delo u četiri odvojena slučaja koji pokrivaju sve, od zavere da se ponište rezultati izbora 2020. do falsifikovanja zapisa u vezi sa prikrivanjem novca koji je plaćao filmskoj zvezdi za odrasle.

Ne treba zaboraviti da je prošle godine njujorška porota proglasila Trampa krivim za seksualno zlostavljanje Džin Karol. Međutim, čini se da ništa od toga ne krši dogovor za republikanske glasače u Ajovi.

Sve u svemu ponedeljak uveče označio je neverovatan povratak za osramoćenog bivšeg predsednika i ogroman korak unazad za zemlju, zaključuje Mahdavi.

Lojd Grin, advokat iz Njujorka koji je svojevremeno služio u Ministarstvu pravde SAD (1990. do 1992.) ocenjuje da je Niki Hejli je previše van kontakta da bi pobedila. Smatra da postoji šansa da ona pobedi Trampa na predizborima u Nju Hempširu sledeće nedelje, ali to ga neće izbaciti iz koloseka.

Njena kandidatura je magnet za nezadovoljne republikance i vrhunske nezavisne birače, izborne jedinice koje su premale da bi bile bitne u ovogodišnjem procesu nominovanja, ali koje mogu odrediti ishod opštih izbora.

„Tramp ostaje nezaustavljiv“

Bhaskar Sunkara, osnivač i urednik Jacobin i autor Socijalističkog manifesta: Slučaj radikalne politike u eri ekstremnih nejednakosti, ocenjuje da jeTramp nezaustavljiv.

Neki u Trampovoj kampanji 2016, kao što je Stiv Benon želeli su da preurede američku politiku na novi način: da tako odlučno pobede među (posebno belim) biračima radničke klase da trajno promene izbornu mapu. Barem za sada nisu uspeli u svojim ambicijama.

Ako ostavimo na stranu retoriku i zanemarivanje institucionalnog poretka, na frontu politike Tramp je vladao više kao poslovni republikanac, a manje kao populistički lopov. Ali jasno je da je trajno promenio republikansku stranku.

Trampov stil – njegovi lični napadi na protivnike, na „duboku državu“ i sam izborni sistem – sve je izgrađeno na postojećim trendovima unutar Republikanske stranke, ali ih je on odveo u nove krajnosti.

On je svojoj partiji učinio nešto veoma neobično u američkoj politici. Umesto da zgrči labavu koaliciju poput Džoa Bajdena, Tramp je od republikanaca napravio koherentan, uglavnom jedinstven entitet, povezan pogledom na svet i liderom.

Rezultati iz Ajove jasno pokazuju da će Tramp ostati nezaustavljiv na republikanskim predizborima osim ako ga sudovi ne izbace iz glasačkih listića, zaključuje Sunkara.

„Trka samo po imenu“

Ben Dejvis, koji je bio deo tima za kampanju Bernija Sandersa 2020, smatra da je ovo trka samo po imenu.

Poslanički klubovi u Ajovi pokazuju ono što smo svi znali: ovogodišnji izbori republikanaca su trka samo po imenu. Trampova ubedljiva pobeda je bila neizbežna i bila je čak i veća nego što se očekivalo.

Mogao je da pobedi bez učešća u debatama ili čak vođenja većeg dela kampanje fokusirane na primarni cilj, preferirajući da se ponaša kao da je već nominovan.

Većina Amerikanaca jedva da je svesna da se vodi čak i primarna trka, izlaznmost je u padu od 2016.

Teško je zamisliti scenario u kojem Tramp ne uspe da osvoji republikansku nominaciju.

Već je predvodio pokušaj državnog udara, optužen je po desetinama tačaka raznih krivičnih dela i čak je svoje stavove o imigrantima uporedio sa Hitlerovim. To uopšte nije škodilo njegovom položaju kod republikanaca, napominje Dejvis.

„Nemoguće nadmašiti Trampa“

Džefri Kabaservis, direktor političkih studija u Niskanen centru u Vašingtonu, kao i autor knjige „Vladavina i propast: Propast umerenosti i uništenje Republikanske partije“, smatra da je nemoguće nadmašiti Trampa.

Svako ko je iznenađen ogromnom pobedom Donalda Trampa u poslaničkim klubovima republikanaca u Ajovi nije trebalo da bude.

Neuspeh drugih kandidata da ga kritikuju na bilo koji smislen način predstavljao je preventivnu predaju njegovom brendu populizma, a izborni rezultati su pokazali da je nemoguće nadmašiti Trampa.

U stvari, smenjivanje Trampa je uvek bilo izuzetno teško jer je on prepravio ne samo republikansku stranku već i same republikanske glasače.

Tramp je izgubio poslaničke grupe u Ajovi 2016. – završio iza Teda Kruza i jedva ispred Marka Rubija – jer je dovoljan broj glasača i dalje verovao u druge verzije Republikanske stranke, bilo da je predstavljaju mišićavi internacionalizam i sunčani optimizam Ronalda Regana ili pobožni evangelizam i fiskalna štednja Majka Pensa.

Sada je Tramp ubedio kritičnu masu tih istih birača da odbace svoja uverenja koja su nekada imali, po pitanjima koja se kreću od slobodne trgovine preko međunarodnih saveza do ustavne demokratije. Mnogi bi poricali da su ikada verovali u suprotno, kazao je Kabaservis.

Danas