fbpx

Vaterpolo u Vrbasu

2 Kopiraj

Kažu da je Vrbas hladna voda sve dok se čovjek u njemu ne okupa.

piše: Mišo Vidović

Kada se „obrusi“, nastavlja se redovno „banjati“, tvrde provjerene Vrbaslije. Osim što se druže sa Vrbasom ljeti, Banjalučani se kupaju i kada snijeg pokrije brijeg-sjećamo se našeg sugrađanina zimskog kupača, Milenka Jeftića. Kupali se, gurali čamac, pecali, ali su Banjalučani u Vrbasu igrali i vaterpolo!!!!.

Prva vaterpolo utakmica u Banjaluci odigrana je pedesetih godina prošlog vijeka, u Vrbasu, ispod tvrđave Kastel. Banjalučani kontra Prijedorčana. O tome svjedoče i fotografije, koje je snimio poznati banjalučki novinar i publicista Aleksander Aco Ravlić. Prema kazivanju Fuada Balića, koje je svojevremeno zabilježio autor ovog teksta, osim njega, za banjalučku ekipu, još su nastupili Josip Rački, Dražen Jović, Dragan Tošić, Vlatko Franjić, Jerolim Karadža, Vlado Kojić…Inače, “korijeni” banjalučkog vaterpola “vuku” iz Zagreba. Prema kazivanju Fuada Balića, studirajući u ovom gradu, on i Dražen Jović, počeli se družiti sa vaterpolistima „Mladosti“, i posjećivati njihove treninge:

"Počeli smo trenirati, ali nismo mogli dugo izdržati njihov tempo rada. Oni su na početku treninga znali preplivati i po desetak kilometara, pa onda raditi druge vježbe i odigrati trening utakmicu. Za nas koji smo jeli `tanku` hranu iz studentske menze, to je bio prevelik napor pa smo polako odustali. Međutim, i to je bilo dovoljno da se zarazimo ovim sportom i prenesemo ga u naš grad. U početku smo djelovali kao plivačko-vaterpolo sekcija Kluba akademičara Banja Luka - KAB-a, a onda smo osnovali klub”, ispričao je svojevremeno Fuad Balić, autoru ovog teksta. U rad kluba uključili su se i Đorđe Galanos, Branko Mićin, Kemal Hadžidedić, Mirko Petričevič-Piki.

3 Kopiraj

4 Kopiraj

Uglavnom su se igrale  prijateljske utakmice sa ekipama iz okolnih gradova, poput Prijedora. Bazena u gradu još nije bilo, pa “logično” da su se utakmice igrale u Vrbasu, o čemu je govorio i Fuad Balić:

"U početku su utakmice igrane u Vrbasu, koji je poznat kao hladna rijeka. Izgradnjom vojnog bazena u gradu, dobili smo nekoliko termina za treninge i utakmice, ali igrati u ovom bazenu ponekad nije bilo lako, jer se, on kako sam saznao, punio bunarskom vodom koja je ponekad bila hladnija od Vrbasa. Prve golove napravio sam zajedno sa Draganom Tošićem, dok nam je u pravljenju mreža pomagao njegov brat Prle, košarkaš , a kasnije i poznati trener, kojem je u ovom poslu koristilo iskustvo u pletenju košarkaških mrežica".

Godine 1961.izgrađen je “Incelov” bazen, vaterpolo se počinje igrati u u bazenu sa toplom vodom. Osniva klub koji nosi ime po istoimenoj fabrici - prvo se zove “Celuloza”, potom  “Incel”. Takmičio se u Drugoj vaterpolo ligi Jugoslavije. U julu 2014., ekipa veterana Vaterpolo kluba “Incel”, u sklopu manifestacije “Ljeto na Vrbasu” odigrala je utakmicu ispod tvrđave Kastel. Bilo je to svojevrsno podsjećanje na utakmicu iz pedesetih godina.

5a

7

Foto: Mišo Vidović i arhiv

Autor: Impuls