fbpx

UNS GETO: KULTURA ZVUKA - Multimedijalna prezentacija banjolučke nezavisne scene 2003

naslovna kultura zvuka

KULUTURA ZVUKA je multikulturani koncept predstavljanja banjolučke muzičke scene iza koje stoje koncerti, izdati CDovi, izložbe fotografija, okrugli stolovi, debate. Uvijek se organizovala u vrijeme obilježavanja Dana grada Banjaluke kada je sugrađanima predstavljan muzički potencijal bendova.

piše: Ratko Pilipović

KULTURA ZVUKA je bio stav na tadašnju nekulturu muzike koja je tih godina ispunjavala skoro sva mjesta gdje se mogao održati koncert.

Iako se tih godina scena uglavnom bazirala na čvrstom zvuku, zahvaljujući pirateriji koja je tada cvjetala, kao i pojavi interneta, došlo je do miješanja, pa su tako nastajali bendovi koji su davali neki drugi oblik scene. Darko Đekić, jedan od osnivača benda AFRODIZIJAK, koji svoje prve svirke vezuje za Prostor kulturne bezbijednosti GETO prisjeća se kako je za njega ovaj prostor bio veoma značajan te da je u njemu proveo svoje početničke muzičke dane vježbajući da bi u istom tom prostoru KULTUROM ZVUKA prezentovao ono sto je u njemu i naučio.

Muzička kultura koju je GETO "gerila" promovisala, tih godina, nije nailazila na podršku kakva je trebala za naše bendove, pa ipak, svake godine iznova i iznova mnogo bendova je dobilo priliku da zasvira u klubu. Svake godine, šest godina koliko ja trajala, ispunjavala je očekivanja publike u svakom smislu, davajući nove inspiracije za muzičare, stvarajući nove bendove, svake godine sve bolje i bolje. Dejan Savić, gitarista bendova gitarista REVOLT i MANESAGRA, dva benda totalno različita stila, te u to vrijeme također član benda DredDay koji je oformljen samo za otvaranje prve KULTURE ZVUKA, kaže da je za njega to bio jedan od najboljih festivala u tom periodu i da je u ta tri dana bilo uvijek odlične i kvalitetne svirke, dobro posjećene.

dejan

Dejan Savić

Za prvu KULTURU ZVUKA može se reći da je zvanični nastavak GETO PROMOCIJE kada je predstavljena banjolučka scena koja je osnovala UNS GETO. Prošlo je četiri godine od tada i GETO "gerila" je bila u svakom smislu spremna za ponovni masovni izlazak scene u javnosti. Ovaj put u svom prostoru sa svojim ozvučenjem i istreniranom i obučenom ekipom da napravi dobru žurku i da se istovremeno uhvati u koštac sa svakom preprekom. Imali smo sve da našim građanima multimedijalno po prvi put zvanično predstavimo bendove kroz njihove video radove, fotografije i koncerte.

Darko Đekić, koji je tih dana zasvirao u dve večeri sa bendovima MANESSAGRA i AFRODIZIJAK, se dalje prisjeća, "Na tom prvom izdanju festivala svirao sam sa bendovima Manessagra i Afrodizijak i najljepše čega se sjećam je zapravo fantastična energija, druženje i međusobna ispomoć među banjalučkim bendovima i kulturnim aktivistima.

djekic darko i milan tica

Milan Tica i Darko Đekić

Iako su finansije često izostajale, pa smo se tako na različite načine snalazili, znali smo da uvijek imamo podršku bendova za takve događaje, koji nisu tražili ništa više nego da se mogu okrijepiti, osvježiti uz dobru svirku zabilježenu na nosaču zvuka. Jedan od osnivača Udruženja, i u to vrijeme član benda HIPERNOJA, Zoran Jović, a u vrijeme KULTURE ZVUKA član bendova VAGABUNDA i PETROGRADSKI LUDI ĐAK kaže da mu je svirka ostala u sjećanju i da se sjeća da je dobio audio snimak sa te večeri. "Svakako se sjećam svirke sa Vagabundom i PLĐ, jer sa tog koncerta imamo audio snimak. Imam ga negdje na nekom CD-u. Bila je odlična atmosfera, a tome je svakako doprinijelo i to što je zvuk bio iznenađujuće dobar. Toliko smo se otpipili da su uši otpadale, da je to među našim malobrojnim fanovima i prijateljima ostavilo pozitivan utisak. Bila je prava spontana iskrena sirova energija!".

 7 00180

Zoran Jović

Prva KULTURA ZVUKA bila je uspješna u svakom smislu. Pokazali smo da Banjaluka ima potencijal u koji se treba ulagati i javno skrenuli pažnju na potrebu podrške onih koji to mogu iznijeti, da ovakve aktivnosti treba da budu sastavni dio muzičko kulturne ponude grada. Skromni novac koji smo zaradili, uložili smo u GETO VJEŽBAONICU koja će, ojačana novim pojačalima, od te godine postati centralno mjesto okupljanja mladih bendova koji su svoje prve pjesme zasvirali upravo u njoj.

KULTURA ZVUKA I

PROGRAM KULTURE ZVUKA 2003

 

Cetvrtak 03.04.

19.00 h OTVARANJE IZLOZBE FOTOGRAFIJA BL SCENE 1998-2003

20.00 h VIDEO PROJEKCIJA NASTUPA BL BENDOVA

22.00 h KONCERT

AFRODIZIJAK ( BL drum orchestra )

CASTRA COMBO ( jazz )

Support DJ DEEE

Petak 04.04.

20.00 h VIDEO PROJEKCIJA NASTUPA BL BENDOVA

22.00 h KONCERT HC/ PUNK/CROSSOVER

DREADAY

RAHELA FERARI

ANTIDOPE

STARA DEVIZNA STEDNJA

RECALL

Subota 05.04.

21.00 h KONCERT

PETROGRADSKI LUDI DJAK

VAGABUNDA

JUBBOOKO SA NEGRASS

MANESSAGRA

GOST ILLEGAL KRU ( drum n bass, Slovenija )

 

 

Foto: Ratko Pilipović

Autor: Impuls