fbpx

ŽUTA MINUTA – Dodikov plan “B”(kao Borenović)

ŽUTA MINUTA – Dodikov plan “B”(kao Borenović)

Ilustracija Jelena Žilić

Ne znam da li je Milorada Dodika prijatno iznenadila riječ utjehe iz opozicionih redova u danima kada vidno nervozan čeka nastavak suđenja pred sudom Bosne i Hercegovine, ali vjerujem da mu je bar malo vratila nadu.

Piše: Miljan Kovač

Zaključak glavnog odbora PDP-a, da Kristijan Šmit nije legalni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, svakako mu je mnogo više od koristi nego svo prenemaganje oba Nenada sve uz pratnju Tegeltije i zveket potkovica nad njegovom zlom sudbinom na optuženičkoj klupi. Zna Dodik da ne plaču za njim živim i zdravim i još slobodnim nego nad sopstvenom sudbinom kletom od koje teško kakvu milost mogu očekivati ako Sud stavi tačku na njegovu političku karijeru ili ne daj bože slobodu, što se svodi na isto. I zato ga njihovo lamentiranje još više čini nervoznijim.

Zato spas iz (opozicionog) PDP-a stiže u pravi čas.

“Kristijan Šmit nije izabran za visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom deset Dejtonskog sporazuma”, stav je Glavnog odbora PDP-a potvrđen na sjednici ovog partijskog organa u subotu 11.11.2023. godine.

Očito da u vladajućoj stranci nisu očekivali da će od opozicionog rivala njihov lider u ovom odsudnom trenutku dobiti ovako odlučnu podršku.

Da su očekivali, onda Željka Cvijanović ne bi pisala generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i postavljala mu pitanje o Šmitovom legitimitetu, pa dobila odgovor kakav ni Radovan Višković ne bi sastavio. Da je znala odmah bi pisala Borenoviću, Bundalu, Grmuši, Sakanu, Stanivukoviću i ostalom “opozicionom” društvancu, pa da odmah jasno i glasno kažu: Ne priznajemo Šmita, on za nas nije visoki predstavnik… E sada šteta što u zaključak nisu dodali i “bez rezervno podržavamo Milorada Dodika i nadamo se da ćemo mu uvijek biti opozicija kako se on ni jednog trenutka ne bi osjećao ugroženim na vlasti”, ali neke stvari se jednostavno podrazumijevaju i malo bi zvučalo kao “pleonazam”.

Ne treba biti pravnik pa pomisliti da bi sada bilo logično da odbrana Milorada Dodika pozove Branislava Borenovića (možda i još neke članove Glavnog odbora PDP-a) za svjedoke. Šta je to Dodik skrivio za šta mu se uopšte sudi ako Kristijan Šmit nije visoki predstavnik!? U tom slučaju Dodik nije počinio nikakvo krivično djelo jer nije niti važe Šmitovi zaključci, koje je prekršio, niti važe izmjene krivičnog zakona koji je nametnuo.

Zar ne bi bio red da i PDP-ovi “nepriznavači” Kristijana Šmita, u skladu sa odlukama Glavnog odbora stanu u prve redove odbrane lika, djela, slobode i “teško” stečene imovine Milorada Dodika, njegove porodice, kumova i prijatelja?

Bilo bi to pravo i potpuno “srpsko jedinstvo”, kada bi u prvi ešalon Dodikove odbrane stali: Nešić, Borenović, Stanivuković, Stevandić, Tegeltija… Pa onda tako zagrljeni na “Granicu koja postoji”. I naravno da postoji granica, ali one do koje će instant opozicionari vući narod za nos i to na istu stranu na koju ga vuče i vlast koju oni navodno svih ovih godina ruše. Istina, i drugi opozicioni subjekti u Republici Srpskoj su jasno iskazali da se njihov stav prema legitimitetu visokog predstavnika ne razlikuje od stava Milorada Dodika, međutim, kada tako zaključi Glavni odbor, onda je to zaista ozbiljna stvar.

Vlast to ipak radi malo “suptilnije”. Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Kristijana Šmita, čiji legitimitet, ne samo da osporavaju, nego ga nazivaju i ilegalnim migrantom, njemačkim turistom i kako sve ne, televizija (ako se to tako može nazvati) koja je pod 100% kontrolom vrha entitetske vlasti ugostila je u jednoj od svojih udarnih emisija. Ali pazite sada šta su se ti “genijalci” dosjetili: Kristijana Šmita na ekranu nisu potpisali titulom “visoki predstavnik međunarodne zajednice”. Pa zamislite samo kako su ga za.ebali, eno se sav PIC trese od muke. Šteta što “štos” nije skontao niko osim revolveraša iz Dodikovog kabineta koji je u međuvremenu postao kolumnista Glasa Srpske i sve nam u detalje objasnio, i evo valjamo se od smijeha… A vjerujem i Šmit, nije on uvredljiv čovjek. Samo što je njemu smješnije to kako niko od “genijalaca” nije skontao rješenje ove male “mozgolomke”: Šmit je samo turista, Nema nikakav legitimitet, Ovdje je ilegalno…, a istovremeno Dodik bar jednom mjesečno sjedi na optuženičkoj klupi upravo zbog odluka tog “turiste”!? Možda da i Sabor PDP-a donese zaključke o nepriznavanju visokog predstavnika, pa da se ova dilema riješi?

Za kraj jedan bavarski vic. Pričaju dva bavarska drugara uz hladno pivo na Oktobar festu:- Jesi li čuo da ima zemlja u kojoj boraviš kao turista, i dok uživaš na odmoru mijenjaš im zakone, donosiš odluke, pozivaju te na gostovanja na javnim medijima, vodeći političar zbog tebe završi na optuženičkoj klupi i još dobijaš super platu? –I ti si tamo bio i to doživio? Nisam, ali pričao mi komšija Kristijan još je tamo.

Kolumne „Žuta minuta", u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert u BiH.

Autor: Impuls