fbpx

ŽUTA MINUTA – Dodik i Čović, alternativa Dodiku i Čoviću: Ko drugačije kaže kleveće i laže i ljuti Dinu Konakovića

Žuta minuta Miljan

Ilustracija Jelena Žilić

Manje od mjesec dana nakon što je Milorad Dodik najavio da će se za klevetu ići u zatvor, tišinu, među onima koji bi trebali, ne da govore, već da iz sve snage viču, ništa ne remeti. Začinjena sa par saopštenja i prstohvatom izražene zabrinutosti žaba se na tihoj vatri krčka utopljena u vlastitom sosu.

piše: Miljan Kovač

Upravo ta tišina, bolje i od jedne riječi opisuje doživljaj medijskih sloboda kod nas. Medijskih, jer nema sumnje na koga se prijetnja zatvorom zbog klevete odnosi. Da političari itekako klevetaju, Dodik bi valjda najbolje trebao znati. Može li iko i zamisliti da je u svom prijedlogu već ucrtao koliko će odrobijati onaj ko svakoga kritičara vlasti etiketira kao izdajnika, stranog plaćenika, neprijatelja Republike Srpske? Ne može iz prostog razloga što bi to bio pravni i politički suicid. Milorad Dodik je jedina vlast u RS, sa tendencijom da postane jedina vlast i u državi. Svi ostali na entitetskom nivou su samo statisti čiji zadatak je da simuliraju institucije. Da bi rado preuzeli ulogu ovakvih statista sve uvjerljivije pokazuju i nosioci „demokratskih promjena“ u Federaciji BiH. Samo što su „srušili“ višegodišnju diktaturu Bakira Izetbegovića, pohrlili su u zagrljaj Miloradu Dodiku, naravno i ne zaobilazeći Dragana Čovića.

Nije lapsus - istog onog Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji godinama „blokiraju državu“, i ne samo da je blokiraju nego je pokušavaju podijeliti i potpuno izbrisati sa geografske karte... Da, baš tako su, ne bez razloga, i ne bez argumenata, govorili lideri sarajevske trojke, sada osmorke, sve dok nisu shvatili da put do fotelja vodi samo pod ruku sa Dodikom i Čovićem. A fotelja? Pa pa to je ovdje sinonim za državu, i to građansku državu, bez etničkih podjela, kriminala i korupcije... Samo mi to nismo razumjeli... To je ključ i zašto je banjalučki ogranak trojkaša (miksanih sa SDA) nazvan Pokret za državu, odmah nakon izbora pohrlio u „konstruktivne“ razgovore sa Dodikom. Oni su zaista i u kampanji govorili da su protiv podjela, da ljude ne dijele po nacionalnosti i to sada i realizuju. Pa valjda su i Dodik i Čović pripadnici različitih konstitutivnih naroda zašto bi se od njih dijelili!? To što mi nismo shvatili da oni kada govore o zajedništvu i ravnopravnosti naroda i građana, misle ravnopravnost i zajedništvo sa SNSD-om i HDZ-om, ko nam je kriv? Čovjek se uči dok je živ, zar ne...

I u ZAVNOBIH-u je rečeno da BiH nije ni srpska ni muslimanska ni hrvatska, već i muslimanska i srpska i hrvatska. Jesu li u „ravnopravnoj zajednici naroda i građana“ Dodika, Čovića, Konakovića, Nikšića, Komšića, zastupljeni svi narodi? Jesu. Čak neki liče i na građane. Dakle, tekovine ZAVNOBIH-a nisu dovedene u pitanje, pa niko ne može zamjeriti ni Dini Konakoviću što je otišao da zajedno s Dodikom bodriti njegov kućni košarkaški klub. Uostalom poveo je sa sobom i načelnika Ilidže, čuvenog Nermina Muzura, valjda da predstavi urbanistička rješenja iz svoje opštine kakvih se ni jedan Dodikov načelnik/gradonačelnik ne bi postidio.

Lako je sve ovo pisati dok klevetu ne stave u krivični zakon u Republici Srpskoj, a zašto ne i u cijeloj BiH. Nije valjda da Mile sa Dinom nije podijelio iskustva stečena pisanjem najnovijeg zakonskog rješenja? Imao je priliku i da ih podijeli sa predstavnicima Pokreta za državu, tokom konstruktivnih razgovora. I za njih je to bila prilika da zakonopiscu predlože da u zakon uvrsti i da se krivično goni ko god pomene političku prošlost sadašnjih jedinih čuvara države u Banjaluci.

O tome da li je riječ o kleveti ili ne svakako će odlučivati vrhovni sudija u RS (a zajedno sa čuvarima države i na državnom nivou), poznati zakonodavac Milorad Dodik.

Naravno prije nego zakon bude usvojen u RS će biti konsultovana i „struka“. Da li je uloga struke namijenjena nanovo osvježenom „Udruženju novinara RS“, uskoro ćemo znati. Kasting je u toku.

Uloge su podijeljene. Snimanje nove sezone sapunice: Secesijom i trećim entitetom za jedinstvenu BiH, može da počne. Klapa!

 

Kolumne „Žuta minuta", u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert u BiH.

Autor: Impuls