fbpx

ZELENI TALAS: Vrijeme je godišnjih odmora, putovanja i prljavih koncesija

ZELENI TALAS: Vrijeme je godišnjih odmora, putovanja i prljavih koncesija

  Ilustracija Jelena Žilić

Koncesija za rudnik u Bistrici, nastavak geoloških istraživanja na Sinjakovu, saglasnost za geološka istraživanja na Ozrenu. Dok je sav pošten svijet na odmoru ili planira ići na odmor, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske ima pune ruke posla u ovim svetim mjesecima godišnjih odmora. Dozvole za kopanje pršte na sve strane. 

Piše: Jelena Jevđenić

Uprkos svakodnevnoj borbi mještana Bistrice, javno vidljivih i obznanjenih svih propusta i kriminalnih radnji investitora, početkom avgusta Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske objavilo je poziv za dodjelu koncesije za rudnik u Bistrici kod Prijedora. Već u samom startu dali su „Drvo-Exportu“ bonus od deset odsto od pripadajućih bodova da ih nagrade za sve ilegalne radnje koje su počinili na lokalitetu Bistrica.

Jasno je da je ovaj poziv forme radi, ukoliko se i dodijeli koncesija, dodijeliće se „Drvo-Exportu“.

Još je jasnije da se lokalna zajednica ništa ne pita, bar u praksi ne. Koncesije bi trebalo da se dodjeljuju u skladu s interesima mještana, tako stoji u zakonu.

Očigledno zakon ne zanima one koji bi trebalo da ga sprovode.

Nije ministarstvu bitno što investitor kopa tik uz izvore vode za piće mještana, da će iskopana ruda zagaditi hranu koju mještani proizvode, vazduh, zemlju. Da mještani već dva mjeseca apeluju da se zaustavi ovo divljaštvo nad njima i njihovom zemljom.

Ministrastvo nije čulo mještane, čulo je investitora.

Slična sudbina, što se tiče pravnog nasilja, zadesila je i stanovnike Jezera i Šipova.

Višemjesečni protesti mještana, ekoloških aktivista, pa čak i negodovanje jednog dijela lokalne vlasti, nisu uspjeli da zaustave geološka istraživanja u Jezeru.

Samo tri dana nakon što su odbornici Skupštine opštine Jezero jednoglasno izglasali da se obustave sva geološka istraživanja na području opštine, Ministarstvo energetike i rudarstva RS-a, odobrilo je produženje za istraživanje na Sinjakovu.

Iz “SNK metali”, odnosno Lykosa, će još godinu i po dana moći da kopaju dok ne udare na „žilu“, a vjerovatno hoće, jer gdje se pojavi Lykos tu odmah niče novi Eldorado.

Nije jasno čime se vodio ministar tog zadnjeg dana juna, ali je u istom danu donio dva rješenja koja su u sukobu. Jednim se odbija zahtjev za izmjenu detaljnih istraživanja, a drugim se produžava rok za geološka istraživanja u kojem se navode i detaljna istraživanja.

Ovakvo bipolarno ponašanje ministra Đokića bi moglo da se i podvede pod sparni ljetni dan da nije jednostavnog objašnjenja. Naime, po novom Zakonu o geološkim istraživanjima Republike Srpske, koji je usvojen prošle godine za odobravanje detaljnih geoloških istraživanja potrebna je saglasnost jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi istražni prostor. U samom obrazloženju odbijanja zahtjeva se navodi da investitor nije dostavio saglasnost lokalne zajednice.

Odmah u sljedećem rješenju, ministarstvo ispravlja „nepravdu“ nanijetu Lykosu i odobrava produženje istraživanja, pa i detaljnih istraživanja. Forma zadovoljena.

Glas građana nečujan i nebitan, kao da ne postoji zakon.

I istraživnja na Ozrenu polako dobijaju zeleno svjetlo od institucija.

Ovakav pristup vlasti poručuje svim građanima, ako su naumili da kopaju, kopaće i usred nečijeg dvorišta.

Za koga i u čiju korist, možemo samo nagađati. Još ne znamo ni gdje su sve zadužili RS i da li je ovakvo nasilno ponašanje i kršenje zakona vraćanje nekog duga. Ili samo korist povlaštenih.

U svakom slučaju, građani su napušteni i zaboravljeni od institucija. Naravno, do sljedećih izbora. Tada će i Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske otići na zasluženi odmor, da bi prikupili energiju za sljedeći val bezakonja koje će trebati legalizovati nauštrb ljudi i zdravlja.

Kolumne „Zeleni talas", u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert“ u BiH) 

Autor: Impuls