fbpx

Nakon pisanja “Impulsa”: Odgovorni “peru ruke” od propasti projekta puta Nevesinje – Berkovići

Nakon pisanja “Impulsa”: Odgovorni “peru ruke” od propasti projekta puta Nevesinje – Berkovići

Foto: RTRS 

Nakon što smo objavili da je Vlada Holandije obustavila grant od 2,9 miliona evra za modernizaciju regionalnog puta Nevesinje – Mostar, nastavlja se prebacivanje odgovornosti zbog izgubljenih sredstava.

Piše: Miljan Kovač
U odgovoru koji smo iz JP “Putevi Srpske” dobili nakon objavljivanja teksta “Vlast prokockala” 2,9 miliona evra za put Nevesinje – Berkovići” sada nas upućuju na institucije Bosne i Hercegovine.

“Grant za koji pitate otkazan je od strane Vlade Kraljevine Holandije. Vlada Kraljevine Holandije pregovarala je sa Savjetom ministara BiH o ovim grant sredstvima, te se njima morate obratiti za više informacija o samom postupku pregovora i otkazivanju”, navodi se između ostalog u odgovoru ovog javnog preduzeća portalu Impuls.

Podsjećamo, da su nam upravo iz Savjeta ministara, odnosno iz Ministarstva finansija BiH, savjetovali da se obratimo nadležnom ministarstvu u Vladi Republike Srpske,

“Dopisom, Invest International-a Public Programmes B.V., od dana 16.2.2023.
godine sredstva granta nisu više na raspolaganju. S obzirom na činjenicu da se
dionica regionalnog puta Nevesinje - Berkovići nalazi u Republici Srpskoj,
predlažem da se, ukoliko Vam je potrebno više informacija, obratite nadležnom
ministarstvu Vlade Republike Srpske”, odgovorili su iz Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine.

Obratili smo se i resornom ministru Nedjeljku Čubriloviću, koji nas je “začuđen” što njega pitamo, uputio na “Puteve Srpske”.
„Molim vas, molim vas, za te informacije obratite se putevima, ovaj putevima, ne autoputevima, ja kod sebe tih informacija nemam“, poručio je resorni ministar.
Poslušali smo ga i sačekali odgovor iz “Puteva Republike Srpske”, ali očito ni oni “s tim nemaju ništa”. Čudno, jer upravo je, prilikom potpisivanaja granta u februaru 2018. Godine, rečeno da će ostatak sredstava za modernizaciju ove saobraćajnice obezbijediti ovo preduzeće. Štaviše, kao što smo već pisali, “Putevi Republike Srpske” su u Plan Javnih nabavki za 2019. godinu uvrstili modernizaciju puta za Berkoviće, i procijenili ukupnu vrijednost radova na 20 376 859,03 maraka bez PDV-a, a kao okvirni datum pokretanja postupka naveden je april te godine.

U međuvremenu i Vlada RS je, obezbijedila 15 miliona maraka za ovaj projekat.
Nakon što je na inicijativu poslanika SNSD-a u Skupštini RS Ilije Tamindžije Skupština opštine Nevesinje u maju 2019. godine donijela zaključak da se od vlade traži preusmjeravanje ovih sredstava na rehabilitaciju puta Nevesinje – Mostar, odnosno izgradnju tunela na toj dionici, nastupili su problemi. Iako je vlada odbacila ovu inicijativu, “Putevi RS” su već naredne godine projekat izbacili iz Plana Javnih nabavki.

U “Putevima Srpske” izgleda sada o tome “ništa ne znaju” pa ne znaju ni u kojoj je fazi projekat koji je aktuelan godinama unazad.

“Planska akta Javnog preduzeća ''Putevi Republike Srpske'' d.o.o. Banja Luka za 2024. godinu su u završnoj fazi izrade, a potom slijedi njihovo usvajanje. Tek po usvajanju planova poslovanja, moći će se više govoriti o projektima koji su planirani u toku ove kalendarske godine”, navodi se u odgovoru iz “Puteva Srpske”

Kao što smo već pisali, grant za modernizaciju regionalnog puta R-435, potpisao je s Vladom Holandije 13. februara 2018. godine Vjekoslav Bevanda, tadašnji ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine.
Tada je rečeno da će sredstva biti dovoljna za 27 % projekta i da će ostatak sredstava realizovati Vlada RS, odnosno Javno preduzeće „Putevi RS“.

Šest godine poslije, preko Ministarstva finansija BiH, smo saznali da sredstva od 2,9 miliona maraka iz granta Vlade Holandije nisu na raspolaganju.

Dok nadležni peru ruke od odgovornosti i prebacuju je jedni drugima, građani Nevesinja i Berkovića, stanovnici sela na ovoj dionici iz godine u godinu, naročito u izbornim godinama, slušaju nova obećanja stranačkih aktivista kako će asfalt dobiti “uskoro”.

Impuls