fbpx

Miljan Kovač: "Pravda za Davida" - uzdrmala temelje korumpiranog sistema

DSCN0070

"Moj sin je na najbrutalniji način ubijen od strane pripadnika MUP-a u sprezi sa tužilaštvom. Ko je još umiješan u to, doći će vrijeme, saznaće se sve, nemate puno vremena", poručuje Davidov otac Davor Dragičević. "Postoje osnovi sumnje da je David Dragičević ubijen", zaključio je Anketni odbor Narodne skupštine RS, formiran da bi se bavio ovim slučajem. Zatražena je smjena vrha policije, na čelu sa ministrom Draganom Lukačem, kao i odgovornost tužilaca Okružnog tužilaštva Banjaluka. Iz MUP-a i tužilaštva su odmah odbacili ove zaključke, kojima će se uskoro baviti skupština.

Autor: impulsportal.net

Više od sedamdeset dana od kako je u Banjaluci pronađeno beživotno i unakaženo tijelo dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića njegovi roditelji,  mnogobrojni građani, javnost u zemlji i regionu javno traže istinu o njegovoj smrti.

"Moj sin je na najbrutalniji način ubijen od strane pripadnika MUP-a u sprezi sa tužilaštvom. Ko je još umiješan u to, doći će vrijeme, saznaće se sve, nemate puno vremena", poručuje Davidov otac Davor Dragičević.

"Postoje osnovi sumnje da je David Dragičević ubijen", zaključio je Anketni odbor Narodne skupštine RS, formiran da bi se bavio ovim slučajem.

Zatražena je smjena vrha policije, na čelu sa ministrom Draganom Lukačem, kao i odgovornost tužilaca Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Iz MUP-a i tužilaštva su odmah odbacili ove zaključke, kojima će se uskoro baviti skupština.

Tužilaštvo i vrh policije i dalje tvrde da nisu napravili propuste i negiraju sopstvenu odgovornost. U javnost svakodnevno isplivavaju nove činjenice koje ne idu u prilog njihovoj "samoodbrani". Demantuju ih i pojedinci iz tih institucija koji su priznali da su propusti počinjeni. 

Upravo takvi "propusti" izazvali su građanski bunt koji je uzdrmao sistem duboko isprepleten kriminalom i korupcijom do te mjere da iz dana u dan sve njegove slabosti izlaze na vidjelo. Nema sumnje da je grupa "Pravda za Davida" nastala zbog ovog slučaja ujedno i najveći građanski bunt koji se na ovim prostorima dogodio u zadnjih, najmanje, 30 godina, a  za vladajuću oligarhiju predstavlja kost u grlu koje ne može lako da se riješi.

Istraga ili zataškavanje

Nestanak Davida Dragičevića prijavljen je policiji 18. marta. Narednih dana za nestalim mladićem su, pored roditelja, tragali i mnogobrojni građani. Sve to vrijeme pojavljivale su se često kontradiktorne informacije da je viđen u različitim krajevima grada. Međutim, kada su roditelji 22. marta javno ponudili novčanu nagradu od 100.000 KM za informaciju, dojave o tome gdje je David navodno viđen, naglo su prestale. Prema svjedočenju Davidovog oca Davora, nakon toga se više niko nije javio sa takvim informacijama. Kod roditelja je to izazvalo sumnju da su prethodne informacije o navodnom kretanju nestalog mladića plasirane s ciljem da bi se potraga skrenula u pogrešnom smjeru.

Davidovo tijelo pronađeno je 24. marta oko 11.45 na ušću rječice Crkvene u Vrbas, gotovo u strogom centru grada, u blizini tvrđave Kastel.

Roditelji su apelovali na policiju da se pažnja obrati na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj je naveo da će, ukoliko mu se nešto desi, biti odgovoran izvjesni Filip Ćulum (1998). Navodno, David je i ranije imao neki sukob sa Ćulumom (iz policije tvrde da Ćulum ima alibi za to veče).

Dva dana poslije, pred novinarima su se pojavili Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP-a RS i Željko Karan, patolog, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS.

Policija je saopštila da istraga ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o "zadesu", te da je on vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja ga je potom odnijela do ušća u Vrbas, gdje je tijelo pronađeno. Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekao je da su u Davidovim džepovima  pronađene ukradene stvari iz provalne krađe u kući u Ulici Velibora Janjetovića Janje 11, na Laušu. Suvlasnik ove kuće, Đorđe Rađen je 18. marta prijavio pljačku.

Ilić je ustvrdio da je iz te kuće ukraden laptop, oko 200 KM, memorijski stik, švajcarski crveni nožić i ključevi.  

On je na press-konferenciji rekao i da postoje snimci nadzornih kamera sa više objekata na području grada iz kojih se vidi maršruta kretanja Davida Dragičevića te kobne noći.

Posebnu pažnju, a i najviše kontroverzi, izazvaće snimak na kojem se, prema tvrdnjama vrha policije, vidi kako David u 2 sata i 52 minute ulazi u pomenutu kuću na Laušu, a nedugo zatim u kuću jedan za drugim ulaze još dva lica, navodno, vlasnik kuće Đorđe Rađen i njegov brat. Oko 50 minuta kasnije iz kuće izlazi lice za koje su policijski zvaničnici tvrdili da je David Dragičević, koji je navodno tada počinio "provalnu krađu". Poslije toga odlazi u mračnu ulicu prema rijeci Crkvenoj gdje mu se gubi svaki trag. U blizini ove lokacije Crkvena ulazi u tunel iz koga izlazi nekoliko kilometara dalje, ulijevajući se u Vrbas u blizini tvrđave Kastel, gdje  je 24. marta i pronađeno Davidovo tijelo.

Malo ko je povjerovao da je Crkvena, više potok ili kanalizacija, mogla odnijeti tijelo kroz tunel, sa Lauša do lokacije na kojoj je ono pronađeno. Brojne povrede koje su uočene na tijelu, obducent Željko Karan je okarakterisao kao lakše, a da je smrt nastupila utapanjem.

Nekoliko dana poslije direktor policije Darko Ćulum priznaće novinarima da iz navodno opljačkane kuće na Laušu nisu uzeti otisci. Davor Dragičević kao i mnogi drugi koji se bave ovim slučajem negirali su da se na snimku navodne pljačke vidi David Dragičević.

Da nije utvrđeno da je na spornim snimcima David Dragičević, niti da je on izvršio pljačku kuće, potvrdio je poslije i Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije koja je naknadno preuzela ovaj slučaj. Kostrešević je u izjavi pred skupštinskim anketnim odborom, na pitanje da li su predmeti u džepovima Davida Dragičevića prilikom transporta sa mjesta pronalaska tijela do Zavoda za sudsku medicinu mogli biti podmetnuti, kazao da ta mogućnost nije isključena.

Po nalogu ministra Lukača smijenjeni su službenici policijske stanice Lauš zbog propusta u istrazi pljačke pomenute kuće. U saopštenju MUP-a ovim povodom je rečeno i da je "u kasnijoj istrazi ovo krivično djelo dovedeno u vezu sa tragično nastradalim Davidom Dragičevićem, ali u vrijeme prijave ova dva slučaja se nisu mogla dovesti u vezu". Davor Dragičević kao i pojedini analitičari koji prate ovaj slučaj su suvlasnika pomenute kuće označili kao jednog od saučesnika u ubistvu ili prikrivanju Davidovog ubistva. 

Vrijeme smrti

U "Potvrdi o smrti" Karan je naveo da je vrijeme smrti Davida Dragičevića 18. 3. 2018. godine u četiri sata.

Kao uzrok smrti  je navedeno "mors violenta" ("nasilna smrt"). Nasilnu smrt Karan na spornoj press-konferenciji nije pomenuo. Posebno je upečatljiv jedan detalj sa ove press-konferencije. Na pitanje novinara da li je smrt "zadesna", Karan je, više za sebe, promrljao, a ipak su ga svi čuli: "Nije nikako".

Uzalud će se poslije pravdati da je to "izvučeno iz konteksta" i da je njegov nemušti odgovor pogrešno protumačen.

Uskoro će se pojaviti i nalaz reobdukcije koju je 28. marta uradio dr Ivica Milosavljević, stručnjak sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Detalj u kojem se njegov nalaz bitno razlikuje od nalaza onoga koji je napravio Karan, izazvaće nove kontraverze i dodatno potvrditi sumnje u "zvaničnu" verziju smrti Davida Dragičevića.

Za razliku od Karanovog nalaza u kojem se kao vrijeme smrti navodi "do maksimalno sedam dana", dr Milosavljević je u svom nalazu naveo da "promjene na šakama i stopalima ukazuju da je leš u vodi proveo od dva do najviše četiri dana, što znači da i smrtni ishod nije mogao nastupiti prije navedenog vremena".

Prema nalazu dr Milosavljevića, jasno je da je David, čije je tijelo pronađeno 24. marta, najmanje dva dana pošto je prijavljan njegov nestanak, bio živ.

Gdje je David proveo vrijeme od nestanka do smrti, pitanje je svih pitanja u ovom slučaju. Roditelji, prijatelji, razni analitičari koji se bave ovim slučajem tvrde i to potkrepljuju vrlo ozbiljnim činjenicama, da je David Dragičević otet, da su ga njegovi otmičari tukli, mučili, ko zna šta radili, ubili i na kraju njegovo mrtvo tijelo položili na mjesto gdje se Crkvena ulijeva u Vrbas. Postoje tvrdnje da je beživotno tijelo na tu lokaciju položeno samo nekoliko sati prije nego što je pronađeno.

Kako je policija saopštila, David se oko 23.30 potukao s tri osobe ispred kafića "Meta", nakon čega su se razišli. Poslije toga, kako je rekao Ilić, David je otišao sam u kafić "Downtown", a oko ponoći u klub "Fabrika". Oko 2.20 je otišao u kafe-bar "988", gdje se kratko zadržao.

Kontroverze

Pojavili su se i novi snimci nadzornih kamera koje policija nije prikazala. Na jednom od tih snimaka se vidi da su Davida u 2 sata i 25 minuta ujutru, 18. marta na Trgu Krajine sačekala četiri lica. Na tom snimku se u jednom kadru vidi i jedna neobična grupa mladića. U toj grupi svi nose iste bijele kišobrane, sklopljene, držeći ih na karaterističan način, tako da bi se moglo pomisliti da se unutar kišobrana može nalaziti i neki predmet kao što je pajser, palica i slično. Tu noć u Banjaluci nije padala kiša. Ova grupa je samo prošla, dok je David sa onima koji su ga sačekali otišao prema Gospodskoj ulici, u suprotnom smjeru od onoga u kome bi se kretao da je išao na Lauš, gdje je navodno izvršio "provalnu krađu". Na snimku "provalne krađe" na kome se navodno vidi David, vidi se vrijeme: 2 sata i 52 minute. Prema policijskoj verziji priče, David je prije navodne pljačke svratio i u pekaru "Zmijanje" gdje je kupio pitu.

Javnost je posumnjala u verziju priče da je David sa Trga Krajine Gospodskom ulicom stigao do pekare "Zmijanje" i na kraju stigao opljačkati kuću u kojoj se, navodno, zadržao 50 minuta, a da to niko od ukućana nije prijavio...

Postoje sumnje da je događaj na Trgu Krajine u stvari početak akcije u kojoj je David namamljen na lokaciju na kojoj je pretučen, zatim strpan u auto i odvezen na nepoznatu lokaciju.

Lokacija na kojoj je pretučen i otet mogla bi, tvrdi se, biti kod Metalske škole u Banjaluci, o čemu postoje i određena saznanja.

Fotografije unakaženog Davidovog tijela koje su objavljene na društvenim mrežama, uveliko rađaju sumnju u istinitost tvrdnji obdukcije da je riječ o "lakšim povredama".

Politika i (ne)pravda

Nije poznat pojedinačni slučaj ubistva, pa ni samoubistva, u Republici Srpskoj, povodom koga su visoki policijski službenici MUP-a održali press-konferenciju i to prije nego je bilo kakva istraga i okončana. U praksi je potpuno nepoznato da se na bilo kojoj policijskoj press-konferenciji pojavio obducent (u ovom slučaju Željko Karan). Začuđujuće je da se i sam ministar (u ovom slučaju Dragan Lukač) i to u samom startu upustio u medijske istupe u kojima je iznosio detalje o ovom slučaju. Podsjećanja radi: poslije ubistva Milana Vukelića, 6. novembra 2007. godine u Banjaluci, tadašnji ministar Stanislav Čađo je izjavio da "ne komentariše pojedinačne slučajeve". Iako je i ta izjava ministra bila nedopustiva, s obzirom na težinu zločina koji se tada desio, pitanje je šta se to toliko radikalno promijenilo u praksi MUP-a RS, pa da se ministar lično upušta u detaljno komentarisanje ovog slučaja i to u više medijskih nastupa!?

Gostujući u  emisiji Alternativne televizije ministar Dragan Lukač je 17. aprila, na pitanje da li postoje i najmanje indicije da je David Dragičević ubijen, odgovario da ne postoje.

On je tada iznio niz kvalifikacija na račun svih onih koji "sumnjaju u rad policije" i odbacio sve optužbe.

Samo dan poslije famozne policijske press-konferencije Milorad Dodik je lično došao u kuću stradalog mladića i porodici izjavio saučešće. Tim povodom je rekao da je od ministra Lukača zatražio dodatnu ekspertizu smrti Davida Dragičevića.

"Novi tim ljudi napraviće novu analizu čitavog slučaja i biće urađena nova obdukcija na zahtjev porodice Dragičević", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon razgovora sa članovima porodice pokojnog mladića.

Isti dan Davidovog oca u njegovoj kući je posjetio i ministar Dragan Lukač. Naravno, uz obećanje da će MUP uraditi sve što je potrebno da se slučaj riješi...

Milorad Dodik se 7. aprila, pojavio i na sahrani Davida Dragičevića.

On je 19. aprila u svom kabinetu primio Davidovog oca Davora. Na taj sastanak su na Davorov zahtjev došli i ministar Lukač i Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP-a RS. Pomenuta uprava je do tada vodila istragu o ovom slučaju. Na sastanku kod Dodika uvažen je Dragičevićev zahtjev da se promijeni tim koji vodi istragu i da na čelu tima bude Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije, kao i da član tog tima bude i sam Davor Dragičević.

Rješenje kojim se istraga prenosi na novi tim, odnosno sa Uprave za organizovani kriminal na Upravu kriminalističke policije, isti dan je potpisao ministar Lukač.

Dodik je 24. aprila plasirao informaciju da je u tužilaštvu spremana prijava protiv njega zato što je tražio novu obdukciju Davida Dragičevića. Ova informacija nikada nije potvrđena.

Od pronalaska tijela Davida Dragičevića, na Trgu Krajine u Banjaluci, započela su mirna okupljanja građana sa zahtjevom da se utvrdi istina o ovom slučaju. Ta okupljanja koja do danas traju su iz dana u dan sve masovnija, a 21. aprila je održan najmasovniji skup na kome je prema procjenama bilo između 10.000 i 12.000 ljudi. Osim Banjaluke, ovakvi skupovi se svakodnevno organizuju širom Bosne i Hercegovine, ali i u svim većim gradovima u regionu, pa i širom svijeta. Na Facebooku je formirana grupa "Pravda za Davida", koja broji preko 320.000 članova.

Građanski bunt

Na taj način je neformalna grupa "Pravda za Davida" prerasla u pokret koji se svakim danom širi. Ono što je posebno interesantno, ako se posmatra u nezaobilaznom kontekstu podjela na ovim prostorima, može se reći da je ovaj pokret jedinstven i po tome što su u njemu zaista prevaziđene sve ideološke, etničke ili bilo koje druge podjele, karakteristične za ovo društvo. Ljudi se okupljaju na trgovima visoko podignute stisnute pesnice pjevajući refren pjesme "Klinac iz geta", koju je kao šesnaestogodišnjak zajedno sa svojom ekipom snimio David Dragičević.

Davor Dragičević i drugi aktivisti "Pravde za Davida" od početka odbacuju bilo kakve političke konotacije ovog skupa. Ni na jednom okupljanju do sada nije javno istupao ni jedan političar. Pojedini političari opozicionih stranaka  prisustvuju skupovima, isključivo kao građani, stojeći u masi sa ostalim učesnicima.

S druge strane, upravo iz redova vlasti i vladajućih stranka, istovremeno sa optuživanjem političkih protivnika da zloupotrebljavaju ove skupove, u više navrata je osuta prava paljba po grupi "Pravda za Davida". Posebno su upečetljiva tri istupa visokih funkcionera SNSD-a. Prvi je svakako snimak na kome se čuje kako Milorad Dodik u društvu prijatelja pred jednim kafićem u Banjaluci psuje, pominjući ovaj slučaj.

Uvrede na račun stradalog mladića na društvenim mrežama iznio je Rajko Vasić, bivši izvršni sekretar SNSD-a. Dok je Milan Tukić, istaknuti član vladajuće partije, na Twitteru, skup na Trgu Krajine nazavo "Sanatorijumom".

Ove izjave su izazvale zgražavanje javnosti i još veći revolt građana okupljenih u grupi Pravda za Davida. Ono što se moglo čuti na vanrednoj sjednici Narodne skupštine dodatno će rasplamsati emocije.

Pravda za Davida u Skupštini

Na incijativu 29 poslanika opozicije 10. maja je održana vanredna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, posvećena ovom slučaju. Bio je to presedan u radu ovog parlmenta. Skupštini se obratio Davor Dragičević.

On je i tom prilikom kao saučesnike u ubistvu ili prikrivanju istine o ubistvu optužio vrh policije RS, predvođen ministrom Draganom Lukačem, direktorom policije, Darkom Ćulumom, načelnikom Uprave kriminalističke policije, Darkom Ilićem, te banjalučko okružno tužilaštvo.

"Nije moguće da 15-20 osoba premlaćuje nekog i da o tome nema tragova. Sve dokaze koje smo imali dali smo MUP-u RS, ali su ih oni zloupotrijebili", ustvrdio je Dragičević u obraćanju parlamentu RS. "O tome svjedoče teške i brojne povrede koje su Lukač i Ćulum pokušali sakriti. David Dragičević je brutalno ubijen. Slomljena mu je vilica, izbijeni su mu zubi i nema nijednog dijela tijela gdje nema brutalnog udaranja palicama i šipkama", rekao je između ostalog Davor.

Nastup ministra Lukača koji je uslijedio djelovao je više nego skandalozno.

"Sve ovo što smo čuli za mene nije iznenađenje, jer je ovo dobro priređen performans koji ide prema meni lično, prema tužilaštvu, a sve bez ijednog dokaza. Po prvi put smo ovako nešto vidjeli u Republici Srpskoj. Odbijam sve i jednu stavku koju je iznio Davor Dragičević jer je sve laž", rekao je između ostalog Lukač. On je iznio još niz tvrdnji, razvijajući čitavu teoriju zavjere u koju su prema njegovim riječima upetljani mnogi od novinara i blogera, od Slobodana Vaskovića, bivšeg kriminalističkog inspektora Borislava Radovanovića, naravno, Davora Dragičevića, pa sve do američke ambasade.

Sa skupštinskog zasjedanja ostaće upamćena izjava potpredsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, koji je komentarišući mogućnost da je mrtvog Davida rječica Crkvena donijela sa Lauša do ušća u Vrbas, rekao da je "Crkvena jednom konja izbacila". Ova izjava u narednim danima postaće tema raznih dosjetki na Stevandićev račun, koji se na taj način svrstao među one čije se ime pominje u najnegativnijm kontekstu među članovima grupe "Pravda za Davida".

Na ovoj sjednici skupštine donesena je odluka o formiranju Anketnog odbora  koji čini pet poslanika i dva člana grupe "Pravda za Davida".

Anketni odbor je saslušao Lukača, Ćuluma, Ilića, Karana, kao i tužioce Želimira Lepira i Dalibora Vreću. Zaključci koje je usvojio naći će se pred poslanicima 19. juna ove godine.

U međuvremenu, u Banjaluci i drugim gradovima nastavljana su okupljanja građana, a za 7. juli je na Trgu Krajine najavljen veliki skup "Pravde za Davida".

U međuvremenu, iz policije i tužilaštva ne stižu nikakve naznake da bi slučaj konačno mogao dobiti epilog.

Davor Dragičević poručuje da nikada neće odustati, a da će, ukoliko svi odgovorni za Davidovu smrt do tada ne budu izvedeni pred lice pravde, spriječiti održavanje opštih izbora 7. oktobra ove godine. Ne otkrivajući kako će to izvesti, jedino što je rekao jeste da "revolucije neće biti".

"Stručnjaci za bezbjednost", bliski Miloradu Dodiku, poput kontroverznog bezbjednjaka Predraga Ćeranića, u međuvremenu nastavljaju sa razvijanjem teorija zavjere, tvrdeći da iza svega stoje "zapadni centri moći" ili "Soroš" i da je riječ o "obojenoj revoluciji", usmjerenoj protiv Republike Srpske.

Na ove optužbe grupa "Pravda za Davida" je odgovorila organizovanjem "Obojene revolucije" koja se sastoji u tome da djeca na Trgu boje bojanice.

Ako kakve zavjere u cijeloj priči ima, onda je to zavjera koju je korumpirani sistem stvorio i o nju se na kraju sam sapleo. Bunt građana, koji je eskalirao, kulminacija je opšteg nezadovoljstva takvim sistemom.

Snaga tog građanskog buđenja je, između ostalog, u tome što je ono izbrisalo sve etničke, ideološke i druge vještačke podjele među ljudima, a to su upravo niti kojima moćnici svih ovih godina narod drže pod kontrolom.