fbpx

Favorit javnih nabavki: „Primaprom“ ima tonere, papir, mrki ugalj i siguran uspjeh na tenderima

Favorit javnih nabavki: „Primaprom“ ima tonere, papir, mrki ugalj i siguran uspjeh na tenderima

Foto: Impuls

Kada se dobro uštimaju tenderski uslovi za nabavku tonera, kancelarijskog materijala ili uglja za ogrev, onda banjalučka kompanija „Primaprom“ nema razloga da strahuje od konkurencije.

Piše: Miljan Kovač

Samo s Vrhovnim sudom Republike Srpske „Primaprom“ je za dvije godine zaključio više od 10 ugovora o javnoj nabavci. Riječ je isključivo o konkurentskim zahtjevima i direktnim sporazumima.
Gotovo bez izuzetka, u svim ovim procedurama javnih nabavki ova kompanija je bila jedini ponuđač. Drugi nisu ni imali šanse, jer su unaprijed eliminisani „precizno“ propisanim uslovima u tenderskoj dokumentaciji.
Donedavno poznata samo kao knjižara i trgovina kancelarijskog materijala, ova firma banjalučkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ nabavlja i ugalj i to po vjerovatno najvišoj cijeni koja se može naći na tržištu.
To je valjda i razlog što druge škole ugalj nikada ne kupuju od ovog ponuđača.
Bez obzira na to, posla za „Primaprom“ uvijek ima na sve strane gdje se vrše javne nabavke, od Vrhovnog suda do Ministarstva pravde RS. Princip je uvijek isti.

U Vrhovnom sudu nema konkurencije
U Vrhovnom sudu Republike Srpske nemaju nedoumica, kada su javne nabavke tonera za štampače i kopir-aparate u pitanju. Već godinama posao konkurentskim zahtjevom dodjeljuju istom ponuđaču – firmi „Primaprom“ iz Banjaluke.
Posljednji u nizu ugovora o javnoj nabavci Vrhovni sud RS je sa ovim ponuđačem zaključio prvog januara ove godine. Ugovor je vrijedan 48 992,71 marke, naravno, bez PDV-a.
Pri izboru najpovoljnijeg ponuđača, „Primaprom“ nije imao konkurenciju, jer je jedini dostavio ponudu koja je za 7,29 maraka niža od ukupno procijenjene vrijednosti ugovora.

ministarstvo nabavka

Ipak, „Primaprom“ nije ni imao razloga da brine za konkurenciju u ovoj javnoj nabavci, s obzirom da su uslovi za kvalifikaciju ponuđača koji su navedeni u tenderskoj dokumentaciji postavljeni tako da za konkurenciju i nije bilo prostora.
Tako je među uslovima navedeno i da ponuđači „moraju imati ukupan poslovni promet u segmentu poslovanja, koji je predmet nabavke, u minimalnom iznosu od 50 000 maraka za 2021. godinu.
Ne bi bilo čudno što je kao uslov određen baš iznos od 50 000 maraka i baš 2021. godine, jer je „nekim čudom“, „Primaprom“ ovaj uslov ispunio upravo realizujući javne nabavke Vrhovnog suda RS.

nabavke vrhovni sud
Tako je vrhovni sud s istim ponuđačem prvog dana 2021. godine zaključio ugovor o nabavci tonera za štampače i kopir-aparate u iznosu od 39 953,80 KM, a već 26. aprila iste godine ugovor vrijedan 21 336, 46 maraka, za nabavku tonera i potrošnog kancelarijskog materijala za potrebe Sudske policije RS.
I u decembru 2021. godine ponovljena je identična nabavka za potrebe sudske policije. Naravno, posao je dobio isti i jedini ponuđač, „Primaprom“, a cijena nabavke ovaj put je bila nešto preko 23 hiljade maraka.
Potrošnja tonera u vrhovnom sudu, sudeći po javnim nabavkama je zaista enormnih razmjera, pa je ova roba nabavljana i početkom prošle godine. I tada je, očekivano, najbolju ponudu dostavio „Primaprom“, pa je ugovor o javnoj nabavci u iznosu od 49 874,40 maraka zaključen i prvog januara 2022. godine.
„Primaprom“ je od vrhovnog suda posao nabavke tonera i kancelarijskog materijala, za potrebe sudske policije dobio i 11. decembra prošle godine. I ovaj put „Primaprom“ je bio jedini ponuđač. Ponuda u iznosu od 29 851,54 KM je za „čak“ 62 KM niža od ukupne procijenjene vrijednosti nabavke i nije imala konkurenciju.
Konkurencija je i ovaj put unaprijed eliminisana tenderskim uslovima, koji od ponuđača traže najmanje dva realizovana ugovora istog ili sličnog sadržaja, čija vrijednost nije manja od vrijednosti od 35 000 maraka, računajući i PDV. Ovaj uslov je „Primaprom“ za razliku od drugih mogućih ponuđača ispunio i samim nabavkama za Sudsku policiju RS.

zgrada primaprom

 Foto: Primaprom

Ministarstvo pravde zna ko je pravi ponuđač
Čest klijent „Primaproma“ je i Ministarstvo pravde Republike Srpske. Posljednji ugovor o javnoj nabavci, vrijedan 29 998,63 KM zaključen je 16. januara ove godine, a riječ je o nabavci kancelarijskog materijala.
Interesantno, iako je primijenjen postupak konkurentskog zahtjeva, „Primaprom“ je i ovaj put bio jedini ponuđač, a ponuda koju je dostavio je za čitavih 1,37 maraka niža od procijenjene vrijednosti ugovora.

Ugovor ministarstvo pravde

Kao i u slučaju javnih nabavki za Vrhovni sud RS, uslovi u tenderu su postavljeni tako da ne ostavljaju puno prostora konkurenciji.
Od ponuđača se zahtijeva da ima realizovan bar jedan ugovor, čiji su karakter i kompleksnost slični predmetnom postupku i čiji iznos je minimalno 30 000 KM, ali ovaj put bez PDV-a.
Ugovore približnih vrijednosti „Primaprom“ je zaključivao s ministarstvom pravde i 2020. i 2021. godine.
U arhivi javnih nabavki jasno se može vidjeti da nijedan drugi ponuđač nije realizovao ugovore tolikih vrijednosti.
Međutim, i u slučaju javnih nabavki Vrhovnog suda RS i javnih nabavki Ministarstva pravde RS, vrlo su precizno navedene specifikacije robe koja se nabavlja.
U oba slučaja glavnu stavku zauzimaju toneri, a od ponuđača se zahtijeva da prethodno dostavi uzorke određenih tonera, ali i drugog materijala.
To znači da ponuđač koji trenutno u magacinu nema baš taj toner koji se traži, nije mogao ni učestvovati u proceduri javne nabavke.

Ugalj ne može biti skup
Da se zakon o javnim nabavkama (zlo)upotrebljava na različite načine od nabavke do nabavke, primjer su i javne nabavke uglja za ogrev, u kojima je „Primaprom“ takođe bila jedini ponuđač.
Tako je direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Miroslav Popržen, u prošloj godini čak dva puta zaključio ugovor o nabavci uglja s „Primapromom“. Prvi ugovor zaključen je 11. januara prošle godine. Riječ je o nabavci 180 tona uglja. I ovaj put je „Primaprom“ bio jedini ponuđač. Prihvaćena je ponuda od 37 260 KM iako je vrijednost nabavke procijenjena na ukupno 33 930 maraka bez PDV-a.

poprzen RAS Srbija

Miroslav Popržen/Foto: RAS Srbija


Među uslovima za učešće u ovoj javnoj nabavci, međutim, nije traženo od ponuđača da dostave dokaz o realizaciji ugovora, čija je vrijednost u visini procijenjene vrijednosti predmetnog ugovora. Tražena je najmanje jedna potvrda o uspješnoj realizaciji nabavke uglja, bez navođenja količine i cijene nabavke.
Zato je do detalja precizirano kakav se ugalj traži. Predmet nabavke je ugalj kocka/orah Banovići (ili ekvivalent) čija je toplotna vrijednost između 18 500 i
19 712 kj/kg. Dakle, ponuđači koji ne raspolažu baš ovim ugljem, na tenderu OŠ „Sveti Sava“ nisu imali šta da traže.
Ako se pogleda ponuda rudnika u BiH, jasno je da ovakvom uglju ne postoji ekvivalent niti se može nabaviti igdje drugo osim u Banovićima.
Međutim, cijena mu je u tom rudniku znatno niža od one po kojoj ga je „Primaprom“ dobavio u Banjaluku, čak i kada se odbiju troškovi prevoza.
To se najbolje vidi na primjeru druge nabavke uglja na osnovu konkurentskog zahtjeva za koju je direktor pomenute škole takođe zaključio ugovor s istim ponuđačem. Ugovor o nabavci 200 tona uglja zaključen je 9. novembra prošle godine. Naravno, „Primaprom“ je opet jedini dostavio ponudu. Ovaj put u iznosu od 49 600 maraka bez PDV-a, odnosno 350 maraka nižoj od procijenjene vrijednosti ugovora.
Međutim, prema zvaničnom cjenovniku Rudnika „Banovići“ cijena tone uglja, kakva je opisana u ovoj tenderskoj dokumentaciji, u 2022. godini iznosila je 179,49 KM (bez PDV-a).

cijena uglja banovici
Dakle, 200 tona uglja koštalo bi 35 898 maraka. Naravno, bez prevoza. Ali ni 13 702 marke bez PDV-a svakako nisu „mala zarada“ za samo jednu nabavku uglja. A potrebe škole „Sveti Sava“ za ogrevom iz godine u godinu, uprkos sve blažim zimama, rastu. Tako je ova škola do 2021. godine, dakle dok nabavka uglja prvi put nije povjerena „Primapromu“, zagrijavana i sa 150 tona uglja po znatno nižim cijenama i manje zahtjevnim tenderskim uslovima, naravno.

Ali ne bavi se „Primaprom“ samo tonerima i ugljem. Firma, čiji su vlasnici Danka i Pero Vrhovac, raspolaže i izletištem s ugostiteljskim objektom u Mlinskoj rijeci kod Čelinca, gdje direktor pomenute škole Miroslav Popržen rado organizuje školske izlete. Popržen je inače predsjednik Savjeta za osnovno obrazovanje u Gradskom odboru SNSD-a Banjaluka. Mediji su ranije pisali o nezadovoljstvu roditelja zbog preskupih izleta koje škola „Sveti Sava“ organizuje upravo u Mlinskoj rijeci. „Djeca nisu išla na livadu, nego u izletište ‘Primaprom’“, odgovorio je tada Popržen. Čest gost u Mlinskoj rijeci je i direktor UKC-a i prvi čovjek banjalučkog SNSD-a Vlado Đajić. Istina, Đajić nije zadnjih par godina s Vrhovcem zaključivao ugovore o javnim nabavkama, zato članovi gradskog odbora na čijem je čelu, direktori javnih ustanova, institucija i preduzeća jesu, i to redovno.

info Prima

Impuls