fbpx

Lični stav: Povećanje minimalca neće koristiti radnicima

Lični stav: Povećanje minimalca neće koristiti radnicima

Foto: Dragan Milanović

Insistirati na povećanju minimalne plate na 1050 km ili u procentima izraženo za oko 50% može samo onaj ko ne razumije stanje u privredi Republike Srpske ili skuplja političke poene preko tuđih leđa. Toliki nagli skok ne bi mogle da podnesu ni mnogo jače ekonomije.

Piše: Dragan Milanović

Zašto:

- Plata se ne dobija nego se zarađuje i ne određuje se po potrebama (koje nesumnjivo postoje) nego po mogućnostima.

- Poslodavac je najsrećniji kada mu je radnik zadovoljan i kada može dobro da ga plati (pričam o normalnim poslodavcima a ne o mešetarima i onima kojima je poslovni koncept isisavanje budžeta na svim nivoima)

- Mali preduzetnici koji nisu u sistemu PDV i koji imaju, recimo, tri radnika (čak i dva) ovim povećanjem automatski probijaju prag ulaska u PDV sistem. Dakle, nema ih više.

- To bi dovelo do poskupljenja roba i usluga a one firme koje ne budi mogle povećati cijene zbog nekonkurentnosti ili su orjentisani na izvoz i druga tržišta imaće dodatni problem.

- Pored privrede i lokalne zajednice i preduzeća će imati problem. Ovom mjerom bi NK radnici sustigli SSS, SSS bi sustigla VSS tako da bi posljedično došlo do povećanja i drugih plata a ne samo minimalne. Druga davanja koja se ravnaju po minimalnoj ili prosječnoj plati takođe se povećavaju. Itd.

To jednostavno veliki broj firmi i preduzetnika neće moći izdržati.

Teško je reći koga bi više pogodila ova mjera, male preduzetnike (kojih je preko 25 hiljada) ili velika preduzeća čija je djelatnost radno intenzivna a nisko akumulativna kao što je slučaj, recimo sa tekstilnom industrijom.

Nevjerovatno je da se nisu sjetili da predlože da zaposleni u javnom sektoru imaju na mimalnu platu dodatno topli obrok i regres kao ostali radnici.

Rezultat ove mjere će biti da će veliki broj radnika ostati bez posla, mali preduzetnici će gasiti svoje subjekte. Paradoksalno izgleda ali istinito. Mjera koja kao ima namjeru da pomogne radnicima će ove što će ostati bez posla „otjerati“ u neku od evropskih zemalja i dodatno podstaći odlazak sa ovih prostora.

Izgubićemo radna mjesta ali ćemo izgubiti i ljude, možda i trajno.

Dolazak do veće plate a da se ne napravi šteta ionako krhkoj privredi, mora biti put i proces koji ide postepeno, podrazumjeva paket mjera i da bude zasnovan na realnoj osnovi. Recimo jedan od načina je da povećanje plate prati smanjenje poreza i doprinosa i povećanje praga za ulazak u PDV sistem na 150 hiljada km, da Vlada na određeno vrijeme stavi moratorijum na kupovinu objekata, vozila i ostalih manje potrebnih troškova a da se povećaju podsticaji privredi...

Potpuno razumijem potrebu da dođe do povećanja plata. Ne samo da razumijem nego smatram neophodim. Ali ne na ovaj način.

*Autor je predsjednik UO Udruženja posrednika u prometu nekretnina Republike Srpske

Impuls