fbpx

Stolac – grad iz bajke kome podjele ne dozvoljavaju da zakorači u budućnost (VIDEO)

Stolac naslovna

foto: Impuls

Bajkoviti Stolac na jugu Hercegovine, na obalama Bregave, po svojim ljepotama bi trebalo da bude poželjna turistička destinacija evropskim i domaćim turistima na putu do Jadrana. Umjesto toga, Stolac je danas gradić u kome sa svih njegovih ljepota pažnju skreću etničke i političke podjele i neprestana sukobljavanja „po šavovima“ koji su uspostavljani ratnih devedesetih godina prošlog vijeka.

piše: Miljan Kovač

Grad s dvije škole pod jednim krovom, dva doma zdravlja, simpatičnim starim kućama obilježenim etničkim simbolima, mnogobrojnim restoranima i kafanama u koje se tačno zna „ko zalazi“, ekonomski i u svakom drugom pogledu propada i stagnira.

Umjesto rješavanja ekonomskih i socijalnih pitanja, Stolac već tri decenije stagnira u svojim podjelama.

U području koje, prije svega, zahvaljući prirodnim potencijalima koje mu pruža geografski položaj i mediteranska klima ljudi koji bi možda trebalo da budu među najbogatijima u Bosni i Hercegovini, danas „krpe kraj s krajem“ i koje more brige o budućnosti vlastite djece.

Stolac

Aldin Krgo iz „Platforme za progres“, bez obzira na ove probleme, vjeruje da Stolac čeka svijetla budućnost, ali kako kaže, onda „kada prevaziđemo podjele“.

U Stocu od završetka rata apsolutnu vlast ima Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH).

Oni kontrolišu sve lokalne institucije i resurse, a njihovi najveći politički protivnici, predvođeni Demirom Mahmutćehajićem i „Inicijativom za Stolac“, smatraju da je vladavina HDZ BiH, u stvari ključni problem ove opštine.

Mahmutćehajić je ujedno i lider lokalnog SDP-a. Široj javnosti je postao poznat nakon što su on i njegovi saradnici 2016. godine optuženi za nasilni prekid lokalnih izbora u Stocu:

Zbog toga je i pravosnažno osuđen.

Na ove izbore izlaze u okviru „Inicijative za Stolac“ čiji je cilj prekinuti dugogodišnji monopol HDZ-a BiH na lokalnom nivou. Tvrdi da je njihova incijativa, nasuprot one koju predstavlja HDZ BiH, građanska i da se bore za Stolac u kome više neće biti etničkih podjela i tenzija koje ovaj grad kao da drže u mračnoj prošlosti.

On smatra i da aktuelna lokalna vlast vrši podjele građana Stoca i da je sve one koji nisu pristalice politike HDZ-a BiH smjestila među „građane drugog reda“.

Novinarka Kristina Perić, međutim, smatra da problemi u Stocu nisu ništa drugačiji od onih s kojima se suočavaju i građani Mostara, Prozora, Jablanice i ostatka Hercegovine.

Po njenom mišljenju, osnovni problemi proizlaze iz velike nezaposlenosti zbog čega mladi, pa i čitave porodice, odlaze u inostranstvo u potrazi za poslom.

Navodi podatke kantonalne službe za zapošljavanje po kojoj je na 1000 stanovnika koji su ostali bez posla, samo 40 navozaposlenih.

Naši sagovornici ističu da se ovakvi problemi ne mogu riješiti samo na lokalnom nivou, ali i očekuju da će poslije izbora doći do bolje „klime“, kako za građane tako i za potencijalne investitore, raspoložene da ulažu u Stolac.

Stolac1

 Nekropola Radimlja

Stolac3

Stolac2

Daorson, ostaci zidina u Ošanjićima kod Stoca

120106077 325098602054280 8274161314455361459 n

120122009 383705042808825 5228196153077120391 n

transition

Fotografije: Jelena Jevđenić

Autor: Impuls