fbpx

Predsjednica MZ Kruščice Tahira Tibold: Mi smo se borili za život jer voda je život

snapshot25 01

Život žena u manjim i seoskim sredinama je znatno drugačiji od života žena u gradu. Naći svoj prostor u „muškom“ svijetu je uvijek bio dio neke borbe, uglavnom feminističke. Mještanke Kruščice su se za svoj prostor izborile kroz ekološku borbu.

Autor: Impuls

Tahira Tibold, penzionerka i hrabra žena Kruščice, nedugo nakon izvojevane pobjede za spas rijeke, izabrana je za predsjednicu Mjesne zajednice Kruščica. Ekipa Impuls portala pričala je s gospođom Tibold na godišnjicu napada na žene Kruščice.

Kako ste odlučile da se kandidujete za savjet MZ?

Žene su odlučile da se kandiduju za pozicije u mjesnoj zajednici nakon što se muškarci nisu uspjeli dogovoriti koga će kandidovati. Mi smo se brzo dogovorile, žene su izabrale mene za predsjednicu, možda zato jer imam više iskustva od njih, to su sve mlađe žene, ja im mogu biti majka. Među nama nema razdora, pričom riješimo svaki problem.

Prije nego što su izbori u MZ održani, izglasano je nepovjerenje i stari saziv je skinut 2017. gdje su bili sve muškarci. MZ Kruščica ima jedanaest članova (šest Bošnjaka, četiri Hrvata i jedan Rom) i možda je jedna od najvećih mjesnih zajednica u općini Vitez. Danas je u savjetu mjesne zajednice osam žena i tri muškarca.

DSCN0288

Od kada ste na čelu u MZ da li nailazite na prepreke u institucijama i kakav je odnos muškaraca prema vašem angažmanu?

U institucijama ne pokazuju netrpeljivost, ali ništa i ne urade što im tražite. Gdje god može da se zakoči, koči se, možda mogu ovi stranački nešto dobiti, a ja nisam stranački opredijeljena. Što se tiče muškaraca, svi oni znaju zašto smo se mi ove borbe prihvatile, zbog naše rijeke i vode. Kako će biti kada istekne ovaj mandat i koga će birati poslije, ne znam, ali sada mislim da muškarci gledaju pozitivno na ovaj sastav u MZ.

Kao i u mnogim mjesnim zajednicama u BiH, tako i u Kruščici muškarci su bili na vodećim pozicijama. Gospođa Tibold nam kazuje da do sada žena nije bila na čelu MZ Kruščica.

Ne sjećam se da je žena ikada bila na čelu mjesne zajednice, iskreno, nisam se puno ni zanimala. Kako je i šta je radio stari saziv, mi nismo ni znali. Kako su pitanja od važnosti za zajednicu završavali i da li su, nismo upućeni. Nije se radilo na kvalitetan način.

Jedan od primjera je da smo prije četiri godine platili za dobijanje vode za piće, a još je nismo dobili. Mi vode za piće nemamo. Svako domaćinstvo ima nekakav svoj izvorčić s kojeg se snadbijeva vodom, koji ljeti znaju da presuše, zimi da smrzne. Nama voda protiče pored kuća u velikim cijevima, a mi je nemamo.

DSCN0250

Tibold je mišljenja da se sistematski uništava BiH, „Sve je devastirano i rasprodano i sada žele da unište i prirodu, zakon za šume još nije donesen, valjda će donijeti do posljednjeg drveta koje ostane“.

Tibold, kao i druge mještanke Kruščice sretne su što su dale primjer djeci a i drugim ženama.

„Mislim da smo dale dobar primjer i za jedan i drugi spol, što se tiče djece. Ovo je odjeknulo u cijeloj BiH. Iako je to jedna mjesna zajednica, svejedno, to je pravno lice, to je pri općini, to je rijetkost da su žene u većini u savjetu mjesne zajednice. Poslije nas su i u Počulici izabrali ženu za predsjednicu mjesne zajednice“.

Pročitajte - Kočićevo: Kad žena udahne selu novi život

Predsjednica MZ Kruščice Tahira Tibold naglašava da su se mještani i hrabre žene Kruščice borbom za vodu borile za život. „Mi smo se borili za život, jer voda je život. Bez vode i ljudi, priroda, i biljke i životinje bi umrli“.

Razgovarala: Jelena Jevđenić

DSCN0296

DSCN0252

transition