fbpx

(NE)SLOBODA GOVORA: Kako sam danas uopšte živ?!

Kovacevic

Nedjelja je veče. Čovjek je sjeo, napisao izvještaj i krenuo kući. Razmišljao je - zar nije dovoljno dana prošlo, a da ubica mladog Davida nije uhvaćen. Kako je tek njegovom ocu, to ne mogu ni da pomislim. Došao je kući. A onda su ga dva muškarca prebila metalnim šipkama, udarujući i po glavi i po tijelu. Ko je kriv? To pitanje nas muči od 24. marta ove godine. Odgovora nema.

piše: Ana Galić

Novinar po imenu Vlado Kovačević pretučen je u nedjelju uveče, 26. avgusta 2018. godine. Dva muškarca koji se nisu mogli prepoznati imali su metalne šipke kojima su tukli Kovačevića i po glavi i po tijelu. Probao se braniti, onda i zvati u pomoć, nakon teško nanesenih povreda, pobjegli su autom.

Još jedan u nizu neriješenih napada na građane Banje Luke, za koje je ovaj grad postao izvor sijanja straha po sopstveni život. Bilo da pošteno zarađujete za svoj hljeb i radite svoj posao, bilo da ste samo student željan provoda i dobre atmosfere, ili ukoliko samo šetate djecu obalama Vrbasa – život je postao jedanko ugrožen, a javno mnjenje duboko zabrinuto silinom nerješavanja slučaja kako ubistava, tako i napada.

I do sada su pripadnici novinarske profesije bili vrijeđani, od govora da „jedan novinar jeste jedno veliko ništa koje devastira svoju državu“, preko polnog vrijeđanja novinarke da je kao „izblahajna, mrtva-hladna kroz čuperak loše njegovane kose, izvalila da je BiH u ratu odbranila u stvari šaka novinara“, pa do spominjanja porodične tragedije jednog mladog novinara samo zato jer je postavio nezgodno pitanje. Niti je ovaj mladić dobio izvinjenje, niti su institucije reagovale po pitanju slučaja maltretiranja novinara. A zaboravljamo da je sloboda izražavanja, sloboda medija, pravo na slobodu mišljenja - jedan od temelja demokratskog društvenog uređenja, a da ne govorimo o uslovu za ulazak u Evropsku Uniju.

Šta dalje? Vlast mora intervenisati. Dok je policija “na nogama”, novinarska zajednica je složna u bojkotu rada sve dok se ne pronađe krivac za premlaćivanje Vlade Kovačevića, te im se omogući rad u normalnim uslovima.

 Autor: impulsportal.net