fbpx

Kad optuženi za genocid "očita bukvicu" ministru bezbjednosti

113892

Tomo Kovač 

Nakon što je ministar bezbjednosti Dragan Mektić u emisiji BN televizije "Izazovi" izjavio da vrh MUP-a Republike Srpske diluje drogu, te da za to ima i dosta argumenata, na RTRS-u se oglasio ratni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Tomo Kovač komentarišući, kako je naveo, razloge konstantnih napada Dragana Mektića na Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske. U januaru 2018. godine Sud BiH potvrdio je optužnicu kojom se Tomislav Tomo Kovač tereti za genocid u Srebrenici.

piše: Mirjana Tešanović

Kovač: Suština Mektićevih napada ukidanje MUP-a Srpske

Potvrđena optužnica za genocid protiv Tome Kovača

Poštujući presumpciju nevinosti, pravni pojam koji znači da niko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno, i u slučaju ratnih zločina, postavlja se pitanje koliko je moralno da javni servis, optuženog za zločin genocida koji se nalazi u Srbiji izbjegavajući tako Sud BiH, predstavlja kao relevantnog tumača izjava ministra bezbjednosti države BiH, u kojoj je genocid za koji se Kovač tereti, počinjen.

Moralno sigurno nije, moralno bi bilo da Kovač svoje tvrdnje kako mu je Sud BiH "sve namjestio" brani na ovom sudu. Ali finansijski je unosno i već viđeno.

Tomo Kovač vlasnik je "uspješne" firme "Aleksandrija". Kada je Vlada Republike Srpske kupila u Istočnom Sarajevu zgradu od 9.077 kvadratnih metara za smještaj predstavnika iz RS u institucijama BiH i platila je 26,6 miliona KM, kupoprodajni ugovor potpisala je 16. januara 2015. sa privatnom firmom "Megasan" iz Pala.

Firma "Megasan" postala je poznata široj javnost kada je dobila 12 miliona KM vrijedan posao izgradnje Studentskog doma “Radovan Karadžić“ na Palama, kojeg je šest dana pred opšte izbore u BiH otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Zanimljivo je da je Elekova komapnija “Megasan“ u registru preduzeća u BiH navedena kao kompanija koja se bavi pogrebnim i pratećim djelatnostima.

Zgrada u Istočnom Sarajevu koju je Vlada kupila, firma "Megasan" je neposredno pred potpisivanje ugovora, preuzela od Tome Kovača vlasnika kompanije "Aleksandrija".

Čini se da će i za ove izbore u fokusu kampanje biti genocid u Srebrenici, presuđeni i optuženi za najteže ratne zločine i naravno, sumnjive transakcije na kojima vlast i njoj bliski tajkuni dobro zarađuju.

Ne treba se čuditi što tekst upućen Mektiću, Tomislav Kovač završava bahato: "Srbi nemojte ovo zamjeriti Mektiću. On je glup da sve ovo shvati, čovjek nema školskih drugova. On ima samo indeks. Ostavite ga bošnjačkim krajišnicima, rastrgaće ga, već su ga "skontali" gotov je.", obzirom da je i Tomo Kovač u svom jedinom intervjuu koji je dao novinaru Zvonku Mariću (a koji je zatim naglo izbrisan sa interneta) rekao da je lično on bio posrednik u ogromnom lancu krijumčarenja droge, prehrambene robe i alkohola, koja se iz Kiseljaka preko "Srpske Ilidže" sasvim neometano uvozila u opkoljeno Sarajevo, a očemu smo pisali i tekstu Muhamed Kovačević: Krijumčarenje droge, kriminal i ratni zločini bez sudskog epiloga.