fbpx

Da li će izbori 2018. donijeti promjene u BiH?

bih izbori 600x315

Do Opštih izbora 2018. godine, ostalo je nešto više od mjesec dana. Predizborna kampanja uveliko traje. Verbalne okršaje političkih oponenata svakodnevno čitamo putem medija, asfaltiraju se putevi, nerealna obećanja pršte na sve strane. Međutim, nakon izbornog vašara stanje u BiH ostaje isto kao i prije izbora. Mijenjaju se samo fotelje, ne i političari.

piše: Jelena Jevđenić

Bh. analitičari pred svake izbore prognoziraju promjene sa, sad već izlizanim izjavama kao što su "promjene su na vidiku", "nova vlast će biti efikasnija i odgovornija", "nova vlast je moguća"..

Pitanje je koliko će i da li će ovi izbori donijeti neke promjene u BiH. Kakvog su stava građani BiH oko izbora, da li će doći do promjena ili sve ostaje isto?

Ana Galić, profesorica filozofije iz Banjaluke kaže da se sa vlasti i glasanjem ne treba igrati.

- Prije neki dan sam odbila dugogodišnju poznanicu da joj učinim uslugu. Radilo se o unaprijed prikupljenim glasovima za jednu od stranaka. Ne moram navoditi koja stranka je u pitanju. Ta žena mi znači puno. Ali puno više mi znači moja i budućnost moga djeteta. Sa vlasti se ne treba igrati niti se svako sa njom treba uhvatiti u koštac. Glasaću za koga smatram da treba, neću prodavati svoj glas nikome. Ja sam ta koja će sebe gledati svaki dan u ogledalo do kraja života, ne taj koji mi želi kupiti glas - izbor je na meni i to me čini čovjekom.

Muhamed Kovačević, novinar iz Sarajeva ističe da do neke velike promjene na izborima neće doći.

- Što se tiče izbora, ako se i održe, jer borci u Federaciji, a Dragičević u Banjaluci stalno ponavljaju da se neće održati, mogli bi donijeti djelimične promjene ali ništa radikalno. Što se Federacije tiče, posebno Kantona Sarajevo, tu će SDA da izgubi vlast, ista ih sudbina očekuje u Usko-Sanskom Kantonu i vjerovatno u Zeničko-Dobojskom i Tuzlanskom Kantonu. Sve ostalo će biti poprilično isto. Ja bih volio da opozicija svugdje pobijedi ali jako teško.

Božidar Talić, mladi aktivista iz Banjaluke, stava je da promjene u državi kakva je BiH iziskuju vremena, te da građanima BiH fali vjera u promjenu.

- Promjene kao promjene iziskuju vremena, pogotovo u državi kakva je BiH. Izbori bi trebali biti način borbe za sve interese naroda i mladih, međutim, većina istih je naučena da se ništa ne može promijeniti i da nikada neće biti bolje. Ima različitih faktora koji utiču na to, a to mogu biti strah, apatija, nezainteresovanost i nerazumijevanje političkog sistema BiH - demokratije. Istog onog sistema koji iziskuje ljude i aktiviste, jer bez njih ne funkcioniše. Međutim, kroz moje iskustvo iz drugih država u kojima demokratija ne daje toliko dobre rezultate, mogu zaključiti da svi imamo jedan problem a to je - vjera u promjenu. Niko ne vjeruje i to u startu sasjeca svaki nadu za bilo čim.

Talić ističe kako će on sigurno izaći na glasanje.

- Razgovarajući sa prijateljima i poznanicima moram priznati da će ovaj put mladi ostaviti malo vidljiviji trag nego na prošlim izborima. Od oko pedesetak prijatelja i poznanika koje sam upitao, samo desetak neće izaći na izbore i glasati, ili kako se to kaže, obaviti svoju građansku dužnost. Međutim, od ostalih 40 koji će glasati, oko 10 će samo prekrižiti glasački listić i time ga napraviti nevažećim, jer po njihovom uvjerenju, ne postoji dobra politička opcija koja može promjeniti stvari na bolje. Na uzorku od ostalih 30ak koji će glasati, promjene dolaze, međutim, to je samo mlađe biračko tijelo. Još uvijek je "samo", jer još uvijek nije dovoljno probuđeno, jer još uvijek nije našlo svog političkog boga.

- I ja ću izaći na glasanje. Moje mišljenje je da trebamo mijenjati stvari dok god stvari ne dođu na svoje. To je kao neka lakša kombinatorika. Mijenjajmo dok ne uštimamo kombinaciju koja funkcioniše, a nije da imamo nekih drugih mogućnosti u državi poput BiH. Izbori će donijeti promjene, samo u različitim kontekstima. Moje mišljenje je da će ovi izbori zabilježiti najveći odaziv glasača i to će biti dobro ili loše za neke političke opcije.

Talić dalje navodi svakodnevnu borbu porodice Dragičević i ističe da je taj slučaj poprilično promijenio čitavu političku situaciju u zemlji.

- Ne zaboravimo, politika je sve. Politika nam pravi račune za struju, politika nam nameće poreze, a ponekad, nažalost, kada se ne vodi kako treba, politika nam ubija djecu. Nažalost, ovo ne mogu shvatiti svi ali grupa "Pravda za Davida" mijenja mišljenje i način gledanja na politiku. Sve zavisi od grupe koja traži istinu i pravdu. Kada polože sve karte na sto, promjena bi se mogla desiti. A to će se desiti i to par dana prije izbora. Tada ćemo znati kako i gdje vodi politička situacija u zemlji. Do tada, možemo samo zaključiti da niti jedna politička opcija nema kapacitet a ni volju da ponese promjene koje bi eventualno zadržale mlade i učinile da BiH postane prosperitetnija zemlja za sve nas, navodi Talić.

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana iz Banjaluke, ne misli da će biti značajnih promjena jer su politički subjekti, koji su se prijavili za izbore, isti.

- Ako bi došlo do smjene aktuelne vlasti, a posebno vezano za RS, onda bismo mogli očekivati neke promjene, prije svega zbog dužine vladanja Dodikovog SNSD. Ipak, opozicija jako malo nudi tako da je malo vjerovatno da ima snage za pobjedu. Izvjesna neizvjesnost postoji, ne zbog snage opozicije, nego zbog slučaja Dragičević, gdje su vladajući dali sebi nekoliko autogolova, pa su ove izbore učinili neizvjesnijim. Da se vratim na početak, već dugo su na političkoj sceni isti politički subjekti, tako da ne možemo očekivati značajnije promjene. Ipak, ako je za utjehu, vlast treba mijenjati zbog dvije stvari, čisto zbog treninga, ali i da se ne ubuđa. Izvjesnu promjenu bi donijela i pobjeda SNSD na držvanom nivou, posebno Dodikova pobjeda za člana predsjedništva, jer bi, nadam se, Dodik promijenio huškačku retoriku, koju je koristio u proteklom periodu, prije svega da našteti Savezu za promjene, kaže Žolja.

Pretjeranog optimizma za moguće promjene nakon izbora nema. Iako svaka izborna godina obiluje nekakvim sitnim pomacima, poslije izbora se ispostavi da su to sve bila preklapanja političkih manipulacija da bi se prikupilo što više glasova. Poslije oktobra će se znati više, tako da ostaje samo čekanje koje zahtjeva strpljenje, a očigledno je da građani BiH više nisu strpljivi.

Autor: impulsportal.net