fbpx

Bijeljina - grad u ekspanziji nagomilanih problema (VIDEO)

Bijeljina naslovna

Bijeljina, grad u konstantoj ekspanziji, po veličini drugi u Republici Srpskoj, od preko 100 000 stanovnika, zaposlenih ima tek nešto iznad 20 000. Nezaposlenost, neplanska gradnja, neriješeno pitanje komunalnog otpada su neki od najvidljivijih prijepora građana ovog grada kojeg već 15 godina vodi jedan te isti čovjek.

piše: Jelena Jevđenić

Mićo Mićić, aktuelni gradonačelnik Bijeljine, koji je ponovo kandidat na lokalnim izborima, prije početka zvanične izborne kampanje, istakao je u gradu bilborde sa svojim likom. Na tim bilbordima su obećanja o izgradnji infrastrukturnih objekata i parola „Za buduće generacije“, a na nekima od njih, uz istu parolu, nalazi se i grb grada Bijeljine što navodi na zaključak da se radi o kampanji koja je finansirana javnim sredstvima.

Građani se s ljutnjom pitaju zašto se javna sredstva koriste za samopromociju pored gorućih neriješenih problema ovog grada.

IMG 6944

Nemogućnost zaposlenja je pojava koja je normalizovana u svim gradovima i opštinama u BiH, dok građani masovno odlaze u inostranstvo, a predizborna obećanja za nova radna mjesta ostaju samo obećanja. Da bi se ovaj problem minimizirao, potrebno je pokrenuti privredu, odnosno, privući strane i domaće investicije, a stvoriti uslove za to pada tek u zadnji plan, jer je bitka za fotelju ili ostanak u njoj najbitnija u BiH.

Novih pretendenata na političkoj sceni u BiH skoro da nema, a ako se i pojavi koja građanska solucija, teško da može dobiti na vidljivosti pored postojeće političke oligarhije. No, sa ovom postavkom se ne slaže Boban Lazić, kandidat za gradonačelnika Bijeljine koji za Impuls govori da je najveći problem u Bijeljini kriminal i korupcija, zatim korupcija i kriminal. Ostali problemi proističu iz ovog defekta. Njegova vizija je promjena postojećeg sistema.

Boban Lazić je novo lice na lokalnim izborima, a do sada se nije bavio politikom i formirao je zajedničku listu nezavisnih kandidata, sa svojim sugrađanima. Njih 16, registrovali su se u CIK BiH pod imenom "Ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će".

Ne žele da budu ni opozicija, jer kako vele do sada su se dvije decenije smjenjivali i jedni i drugi. Njihova ideja je da građanima pokažu da može drugačije, tako ni u svojoj kampanji neće plaćati reklame i bilborde za predizborno oglašavanje. Jedina kampanja koju rade je fejsbuk-kampanja.

„Naš plan i prijedlog je definisan na našoj fejsbuk stranici „Ću ćeš će ćemo ćete će“ na kojoj imamo preko 580 autorskih tekstova, pa ko voli neka pročita i vidi o čemu se radi, a radi se o promjeni postojećeg sistema“. Naša lista broji 16 kandidata i nema potrebe za više“ navodi Lazić te dodaje da na njihovoj listi pet prvih pozicija zauzimaju žene.

„Svi na listi su nosioci liste, a to su samo neki redni brojevi“ kaže Lazić i naglašava da građani/ke okupljeni oko ideje „Ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će“ su ljudi koji nikada nisu bili ni u jednoj partiji.

 IMG 6945

Isto kao u Banjaluci, ali i širom bosanskohercegovačkih gradova, divlja i neplanska gradnja, ponajviše u samom centru grada, okupirala je Bijeljinu. Prošle godine se čak deset izgrađenih stambenih zgrada nalazilo u fazi legalizacije.

„Dovoljno je pogledati ovu našu neusklađenu urbanističku gradnju, neko govori i divlju gradnju. Velika je koncentracija stanogradnje, stambenih i poslovnih zgrada u samom centru grada i to će dovesti do kolapsa saobraćaja i života stanovništva“, govori nam Radmila Žigić, direktorica Fondacije ''Lara'', koja je mišljenja da Bijeljini nedostaje jedan planski osmišljen i usmjeren razvoj.

Mirjana Ćuskić iz Helšinskog odbora sličnog je mišljenja: „Građani Bijeljine imaju problem s potpunim odsustvom modernizacije i urbanizacije grada. Oko Bijeljine je jedan širok prostor i umjesto da se grad širi, on se sažima u samom centru.“

Problem urbanizma i većina problema se mogu riješiti na lokalnom nivou, saglasne su obje sagovornice, međutim, Ćuskić naglašava kako su građani sve manje zainteresovani da pričaju o svojim potrebama i problemima, a s druge stane političke elite se ne bave rješavanjem očiglednih smetnji za moderan razvoj grada.

IMG 6959

transition

Autor: Impuls