fbpx

Ako laže RTRS ne laže live-prenos na društvenim mrežama

rtrs

Jesu li urednici RTRS-a prespavali 30 godina tehnološkog napretka? Izgleda da jesu, inače sebi ne bi mogli, ili ne bi trebalo da dozvole takvu bruku da, npr. plasiraju dezinformacije o grupi "Pravda za Davida", u vrijeme kada hiljade ljudi na Facebooku gleda prenos uživo sa lica mjesta. Svi su mogli vidjeti šta se tačno u srijedu uveče događalo ispred Policijske uprave Banjaluka gdje se uz Davora Dragičevića okupio veliki broj građana, zahtijevajući da se ubice i saučesnici u ubistvu Davida Dragičevića izvedu pred lice pravde.

piše: Miljan Kovač

Dok su hiljade građana putem Facebooka uživo pratile događaj, niko osim novinara i urednika RTRS-a nije vidio kako članovi grupe "Pravda za Davida" napadaju i pokušavaju zauzeti zgradu Policijske uprave Banjaluka. "Vidjela" je to ekipa RTRS-a, ali nije snimila "ekskluzivni" snimak u kome se vidi taj "napad na institucije Republike Srpske", a na njihovu žalost, "velika pamet" je potrebna pa da se shvati da se ono što se nije desilo ne može ni snimiti. Objavili su i da su "verbalno napadnuti" novinari njihove televizije, samo ni za to nisu ponudili nikakav dokaz.

upad

Šta reći za televiziju s čijih ekrana one koji gledaju njihov informativni program, svakodnevno "bomarduju“, informacijama o tome kako "vanjski i unutrašnji neprijatelji ruše Republiku Srpsku", kako se pripremaju tzv. "obojene revolucije" i druge teorije zavjere, u koje su obično "umiješani" opozicija, "političko Sarajevo", Davor Dragičević i grupa "Pravda za Davida", Amerika, Velika Britanija, novinari i svi oni koji kritikuju aktuelnu vlast u Republici Srpskoj.

S druge strane, sa ekrana iste te televizije koja je zvanično javni servis i koja se finansira iz džepova građana, što pretplatom, što grantovima iz budžeta RS, svakodnevno možemo čuti i vidjeti gotovo svaki korak predstavnika aktuelne vlasti, a naročito kako se bliže izbori, kandidata SNSD-a za člana predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Republike Srpske. S tim da se svaka njihova izjava ili potez uzdiže do "vrhova Olimpa".

Istovremeno se svaki potez onih koji kritikuju vlast omalovažava i predstavlja kao "neprijateljski" za  Republiku Srpsku, čime je ova medijska kuća, koja bi trebalo da bude servis svih građana, te građane podijelila na "patriote" i "izdajnike", iako je i jedni i drugi finasiraju. Najupečatljiviji je primjer velikog skupa "Pravda za Davida" u Banjaluci, na kome je prema izvještajima svih medija bilo od 10.000 do 20.000 građana, dok se prema izvještajima RTRS-a okupilo "par stotina građana".

Ovakva uređivačka politika javnog servisa poražena je, međutim, zahvaljujući društvenim mrežama, što kod onih koji prate live-prenose sa skupova "Pravda za Davida" izaziva kontraefekat i ogorčenost pristrasnim, pa i huškačkim izvještavanjem RTRS-a. Jedan od primjera je i Stefan iz Dervente koji je upravo zbog takvog ogorčenja juče došao u Banjaluku da se pridruži Davoru Dragičeviću i grupi "Pravda za Davida".

Kako kaže, "tek sad sam se uvjerio" kakve laži plasira RTRS, jer je na društvenim mrežama, paralelno sa izvještavanjem te televizije, gledao šta se stvarno dešava ispred Policijske uprave Banjaluka. Stefan je zbog ovoga rekao i da neće više plaćati RTV pretplatu. I nije jedini. Ono što je donedavno prolazilo kao uspješan spin aktuelne vlasti, plasiran putem RTRS-a, sada se kao bumerang u glavu vraća spinerima.

Autor: impulsportal.net