fbpx

Rasipništvo u ZZO ZDK: Direktor Omer Škaljo sebi povećao platu na 10.000 KM!

Rasipništvo u ZZO ZDK: Direktor Omer Škaljo sebi povećao platu na 10.000 KM!

ZZO ZDK

Kako saznaje Žurnal, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omer Škaljo povećao je sebi platu na 10.000 KM. Za razliku od njega, direktori drugih Zavoda zdravstvenog osiguranja u FBiH imaju plate od 2.972 do 5.556 KM

Piše: A. Omerović/ Žurnal

Sjećate li se Omera Škalje? To je onaj direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK koji je sam sebi, mimo zakona, povećao platu. On je također i potpisao ugovor sa Upravnim odborom kojim se utvrđuje da, ukoliko bude smijenjen prije mandatnog perioda, Zavod se obavezuje da će mu isplatiti sve neisplaćene neto plate do kraja predviđenog mandatnog perioda od četiri godine. Nakon isteka mandata i kraćeg odsustva sa pozicije direktora, krajem prošle godine ponovo je imenovan za direktora Zavoda.

Kako saznaje Žurnal, ubrzo nakon ponovnog imenovanja na mjesto direktora ponovo je povećao plate! Prije imenovanje Omera Škalje, direktorica Zavoda nekoliko mjeseci bila je Almira Baručija – Kapidžić. Ona je naslijedila njegovu platu koja je tada iznosila 8.700 KM!

Odmah nakon imenovanja, Omer Škaljo povećao je plate i svim zaposlenima u Zavodu. Nova plata za novi mandat, kako tvrde dobro upućeni izvori Žurnala, iznosi oko 10.000 KM mjesečno.

OMER SKALJO

Direktor ZZO ZDK Omer Škaljo

Podsjetimo, Škaljo je ranije odbijao da novinarima Žurnala odgovori na pitanje da li svakog mjeseca prima direktorsku platu, penziju i poslanički paušal.

Prilikom razgovora rekao je da ne zna da li na račun svaki mjesec prima platu, penziju i poslanički paušal.

Osim novinara i Ured za reviziju prošle godine bavio se radom direktora Škalje. Podsjetimo, revizija je uočila bitne propuste u poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona u 2022. godini. Propusti se odnose, između ostalih, na zapošljavanje i direktorske ugovore.

Kada je prvi put 2019. godine preuzeo direktorsku poziciju u ZZO ZDK, Škaljo je potpisao ugovor sa Upravnim odborom kojim se utvrđuje da, ukoliko bude smijenjen prije mandatnog perioda, Zavod se obavezuje da će mu isplatiti sve neisplaćene neto plate do kraja predviđenog mandatnog perioda od četiri godine. Bila je tu i klauzula da će plate biti isplaćene ukoliko otkaz ne bude posljedica kršenja radnih obaveza. Ured za reviziju utvrdio je da je ova odredba ugovora kršenje Zakona o radu i kolektivnog ugovora.

- Ovakav način obračuna i isplate plaće nije predviđen Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika Zavoda, niti drugim propisima, naveli su tada revizori.

Osim spornog ugovora i povećanja plata, revizori su naveli i nezakonito zapošljavanja. Bez obzira na navode Ureda za reviziju,  za Tužilaštvo ZDK to nisu bila krivična djela.

Kako su plaćeni ostali direktori ZZO u FBiH?

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK  prema zadnjim dostupnim podacima iz 2022. godine imao je 92 radnika i ukupni prihod od 226,2 miliona KM. Prema podacima Ureda za reviziju FBiH najviša neto isplaćena plaća u 2022. godini iznosila je 8.410 KM (uključujući položajni dodatak od 15% i dodatak na složenost poslova i odgovornost 15% na osnovnu neto plaću), najniža neto plaća je 593 KM, a prosječna neto plaća iznosila je 1.475 KM. Dvije godine kasnije, kako saznaje Žurnal, Škaljo je sebi povećao platu na 10.000 KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u 2022. godini imao je 127 zaposlenih i ukupni prihod od 512,9 miliona KM. Direktor Zavoda Muamer Kosovac ima platu od 3.544 KM. Plata direktora Kosovca jedina je javno dostupna. Vlada KS nedavno je odobrila povećanje plate direktoru Kosovcu za još 30 posto.

kosovac

Zavod zdravstvenog osiguranja TK ima 155 zaposlenih i ukupni prihod u 2022. godini od 306,1 milion KM. Prema podacima Ureda za reviziju, najviša neto plaća isplaćena u 2022. godini iznosila je 2.972 KM, najniža 681 KM, dok je prosječna neto plaća iznosila 1.539 KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona u 2022. godini imao je 88 zaposlenih i ukupne prihode od 125,9 miliona KM. Najveća neto plaća isplaćena u Zavodu iznosila je 4.020 KM, najniža 963 KM, dok je prosječna bila 2.011 KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona u 2022. godini imao je 159 zaposlenih i ukupni prihod od 167,5 miliona KM. Najviša neto isplaćena plaća u 2022. godini iznosila je 5.556 KM (uključujući minuli rad), najniža neto plaća bila je 758 KM, a prosječna neto plaća iznosila je 1.831 KM.