fbpx

Lokalni mediji pred izbornu kampanju: izvještavanje, indiferentnost ili propaganda?

Lokalni mediji pred izbornu kampanju: izvještavanje, indiferentnost ili propaganda?

Foto: Freepik

Počinje sezona “rješenja”. Asfaltiranja, nasipanja puteva, gradnja vodovodne, kanalizacione i toplovodne mreže uz urbanističko-arhitektonska rješenja već su počela. No, to nije sve što vlasti rade. Vodi se preuranjena, funkcionerska kampanja.

Piše: Ljupko Mišeljić

Da li će politički lideri iskoristiti lokalne medije samo za procjenu prihvaćenosti donesenih i nedonesenih političkih odluka u javnosti? Da li će razgovori u medijskom prostoru zamijeniti proces odlučivanja i konkretne korake provedbe? Da li će „balansiranost i uravnoteženost“ medijske slike biti zamjena za političke razgovore formulisanja opcija i rješenja problema?

Izgleda da hoće, jer lokalni mediji još uvijek nisu preboljeli staru boljku. Nisu shvatili da je mapiranje i razjašnjenje problema zadatak medijske zajednice, a da je postavljanje problema u političku agendu zadatak političkih lidera. Ponovo će zamijeniti uloge: mediji će postavljati političku agendu, a političari će mapirati i razjašnjavati probleme.

Kako se to ne mora raditi pokazuje primjer emisije „Naši dani“ u realizaciji Radio Lukavca.  

Radio Lukavac je 19. jula u 19.00 realizovao emisiju „Naši dani“ u kojoj su svi sagovornici bili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti i javnih preduzeća, a tema emisije bili su problemi u vodosnabdijevanju. Mapiranje i razjašnjenje problema u ovom slučaju neće čekati početak predizborne kampanje, jer problem vodosnabdijevanja nije nimalo jednostavan, kao ni definisanje centralnog problema jedne lokalne zajednice u programu javnog servisa koji mora da ugosti i predstavnike lokalne zajednice i postavi im konkretna pitanja.

Problem vodosnabdijevanja bit će jedan od ključnih problema ove lokalne zajednice u narednom periodu, kao i problem još nedefinisanih opštinskih subvencija za usjeve krompira, kukuruza i žitarica koje već danima napadaju divlje svinje. Da li će poljoprivrednici i građani biti - kako reporter kaže - prepušteni sami sebi u rješavanju ovog gorućeg problema - to će zavisiti i od medijske volje da ukazuje na probleme s kojima se građani suočavaju, birajući građane kao sagovornike.

Kako biti indiferentan prema ključnim rješenjima za jednu lokalnu zajednicu, pokazuje primjer Radio Živinica. Uredništvo i novinari ovog radija ispustili su iz ruku temu dekarbonizacije, energetske tranzicije. U izvještavanju ovog medija ne saznajemo da li će i kako Štokholmski institut za okoliš sarađivati s opštinama koje pokažu spremnost za saradnju, da li su Živinice pokazale tu spremnost i šta će ova lokalna zajednica uraditi u vezi s tim pitanjem. Da su Živinice uključene u projekat saznajemo na platformi „BiH SuTra“ (Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine) u vijesti od 18. jula.

Budući da je riječ o jednoj od ključnih odluka kojoj će se morati posvetiti pažnja u ovom i narednom mandatu vlasti u lokalnoj zajednici, bitno je da lokalni mediji (javni servisi) u Banovićima, Brezi, Ugljeviku i Živinicama izvijeste u interesu javnosti o definisanju opcija i rješenja za dekarbonizaciju, da potom prate formulaciju i razvoj dizajnirane javne politike, predstave glas javnosti o donošenju političke odluke, a da potom prate kvalitet provedbe i procjenu rezultata lokalne vlasti.

Primjer propagande donosi 19. jula Radio Trebinje, a prenosi Radio Nevesinje, o izgradnji Hidroelektrane „Dabar“ koja teče planiranom dinamikom. Pratite li izvještavanje Radio Trebinja, javnog servisa grada Trebinja, „riječ je o najvećem projektu u bivšoj Jugoslaviji u posljednjih više od 30 godina, snage 160 megavata, koja će omogućiti proizvodnju struje za dodatnih 50 odsto postojećeg hidrosistema na Trebišnjici“. Brojna upozorenja javnosti, društva, čuvara životne sredine, u potpunosti su zanemarena u izvještavanju ovog lokalnog javnog servisa o tzv. „pozitivnom projektu“ koji uništava životnu sredinu i biodiverzitet.

Drugi primjer propagande prenosi RTV Istočno Sarajevo. Hvalospjev Novinske agencije Republike Srpske (SRNA) o “pronatalitetnim politikama” u opštini Pale. Samo jedan sagovornik, načelnik opštine, hvali se mjerama koje je lokalna zajednica definisala i koje provodi. Objava se pojavljuje na portalu RTV IS, bez analize, istraživanja i prezentovanja tzv. “pronatalitetnih politika”, kao prenesen sadržaj propagande. Bez osvrta, bez komentara i bez kritike, medij koji se finansira iz javnog izvora finansiranja lokalne zajednice preuzima advertorijal koji priprema medij koji se finansira iz javnih izvora finansiranja entiteta. Uz to, u danima poslije, RTV IS prenosi čak Facebook status Jovana Katića, načelnika Istočnog Novog Sarajeva, izvještaj s posjete Kosovu.

RTV Srebrenica učestvuje u konstrukciji saglasja o korisnosti i posljedičnosti izbora jedinstvenog kandidata na lokalnim izborima iz reda srpskog naroda. Prenoseći političke poruke, političku agendu bloka tzv. “srpskih stranaka”, RTV Srebrenica učestvuje u preuranjenoj kampanji, favorizuje prijedlog tog bloka, prezentuje stavove tog bloka kao datosti. Umjesto istraživanja, analize, prezentacije teme iz ugla demistifikacije i dekonstrukcije date paradigme, RTV Srebrenica prenosi tabelarni popis “nacionalnog ključa”, ističući u prvi plan borbu političara za vlast koja mora pripasti predstavniku srpskog naroda. Propaganda koju plasira RTV Srebrenica ima povod u pseudodogađaju: posjeti Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. Umjesto prezentovanja teme o potencijalnim politikama izvršne vlasti entiteta prema razvoju lokalne zajednice, RTV Srebrenica bira da zamijeni ulogu javnog servisa lokalne zajednice s ulogom pripreme promo materijala (opet advertorijal), zanemarujući zadaću javnog servisa zarad naklonosti publike funkcionerske kampanje koju nema ko da spriječi.

Radio Bosanska Krupa donosi još jedan advertorijal. U pitanju je - kako ocjenjuje nepotpisan autor - vakuf institucija grada, kantona i entiteta. Objava je dio kampanje za skupljanje novca za izgradnju Islamskog centra u Bosanskoj Krupi, a to saznajemo u apelu za prikupljanje sredstava koji dominira sadržajem teksta. Radio Bosanska Krupa prenosi i funkcionersku kampanju načelnika opštine koji je - ispostavlja se u objavi - najzaslužniji za “podršku ambicioznim preduzetnicima iz lokalne zajednice”. Posredstvom ove medijske kuće saznajemo da gradska administracija Bosanske Krupe aktivno radi i na uređenju čaršije u Bosanskoj Otoci, te na spajanju Bosanske Otoke i Briona novim mostom. Izvor informacija je - u oba slučaja - kabinet gradonačelnika, a potraga za temom tu i prestaje.

Indiferentnost i propaganda u lokalnim medijima učinit će građanke i građane ponovo tokeniziranim i to kao skupinu u čijem interesu treba da djeluju mediji, a i političari. Umjesto novinarskog zanatskog rada u neoblikovanom događaju, pred publikom koja nije učesnik u komunikaciji naći će se već oblikovani događaji i servirane percepcije koje će, skovane i zastakljene, biti gotov proizvod za konzumiranje. Osim ako se situacija bitno ne promijeni, pa lokalni mediji ne počnu pred političare postavljati probleme umjesto da obrađuju saopštenja, izvještaje i advertorijale službi za odnose s javnošću bez ikakvog kritičkog osvrta.

Impuls