fbpx

Firme bliske gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću grade Park u krugu bolnice “Srbija”- medicinski kadrovi odlaze

Firme bliske gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću grade Park u krugu bolnice “Srbija”- medicinski kadrovi odlaze

Iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske su, nakon što su bolnicu “Srbija” napustila dva doktora i šest medicinskih radnika i tehničara, apelovali da je “hitno potrebno djelovati kako bi se spriječio dalji odliv kvalifikovanog medicinskog kadra”. Međutim, nadležno ministarstvo nema rješenje, dok se Grad Istočno Sarajevo zadužuje da bi gradio Park velikana srpskog zdravstva u krugu bolnice. Više od pola miliona za gradonačelnikove prijatelje.

Piše: Sanja Vasković/SPIN Info

Tender za nabavku radova na izgradnji Parka, vrijednosti 600.000 KM, od čega je pola kreditnih sredstava, raspisan je prije četiri mjeseca. Nabavka je podijeljena u dva lota- građevinski radovi te radovi na izgradnji rasvjete.

Krajem marta izabrani su izvođači radova. Za prvi lot- građevinske radove pristigle su dvije ponude, firme “GP Put” Istočna Ilidža i grupe ponuđača “Uniotec- Zvornikputevi”. Na zakazanoj e-aukciji ponuđači se nisu ni pojavili. Kriterijum za dodjelu ugovora bio je najniža cijena, te je izbor bio lak. Posao je dodijeljen firmama “Uniotec- Zvornikputevi” za 442.292 KM sa PDV-om.

uniotec

Odluka o dodjeli ugovora

“UNIOTEC”-  za godinu dana prihod firme skočio za četiri miliona

I dok je firma “Zvornikputevi” odranije poznata po dobroj saradnji sa vlastima, firma “UNIOTEC” doživjela je nagli procvat posljednih godina zahvaljujući poslovima koje je počela dobijati od Grada Istočno Sarajevo i Opštine Istočno Novo Sarajevo, kasnije i drugih javnih institucija. Tako je sa skromnih 54 000 KM, koliko je koštala izgradnja igrališta u Tvrdimićima, već 2022. sa jednim prosječnim radnikom zabilježila prihod od skoro tri miliona KM, koji je naglo skočio na čak 7.560.000 KM, koliko je, prema podacima sa portala Akta.ba ukupan prihod ove firme u prošloj godini. Povećan je i broj radnika, sa jednog na 14. Direktor firme je Slobodan Sladoje.

“UNIOTEC” je dobar saradnik gradonačelnika Ljubiše Čosića i načelnika Jovana Katića

Naši novinari bili su na terenu. Radovi na izgradnji Parka velikana srpskog zdravstva još uvijek nisu ni započeti. 

u krugu bolnice

Krug bolnice

A i pitanje je kada će, s obzirom da UNIOTEC još uvijek nije završio ranije započete projekte, prvenstveno na području opštine Istočno Novo Sarajevo, kojom rukovodi Jovan Katić, od koje je za samo dvije godine dobio 1.637.240 KM plus četiri miliona kreditnih sredstava planiranih za izgradnju bazena u ovoj opštini koji će raditi sa još dvije firme. Od Grada Istočno Sarajevo i gradonačelnika Ćosića ova firma je za dvije godine dobila skoro pola miliona odnosno 489.631 KM putem tendera, te dodatnih 2,2 miliona maraka koliko će koštati izgradnja Spomen kompleksa u Parku “Sunce” koji je ova firma dobila bez tendera, preko Boračke organizacije INS, o čemu je naš portal ranije pisao. Za ovo, niko nije odgovarao, osim što je gradonačelnik Ljubiša Ćosić naknadno napao našu novinarku jer je pisala o ovoj temi.

Nije zanemarljivo pomenuti da je ova firma od JKP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo dobila oko 160.000 KM za izvođenje određenih radova, a često su u pitanju direktni sporazumi do 6 000 KM za koje se ne raspisuje tender. Napominjemo da je sadašnji načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić na ovo mjesto došao nakon što je obavljao funkciju direktora ovog vodovodnog preduzeća.

Posao ove firme polako se širi po Trnovu, Kalinoviku, a sada i Foči gdje će “UNIOTEC” graditi Dom za starija lica vrijednosti dva i po miliona maraka. Zanimljivo, riječ je o opštinama sa SNSD načelnicima.

foca sp

Potpisivanje ugovora u Foči, foto: Akta.ba

Vraćamo se izgradnji Parka u krugu JU “Bolnica Srbija”. Drugi lot odnosno rasvjetu u parku radiće firma “Proinžinjering” DOO Istočno Sarajevo.

Identična situacija, na tender su se prijavile dvije firme, ali se niko nije pojavio na e-aukciji te je posao dodijeljen firmi “Proinžinjering” DOO sa najnižom ponudom odnosno ponudom vrijednosti 157.306 KM sa PDV-om. Ova firma je takođe prepoznatljiva po tome što dobija poslove od Grada Istočno Sarajevo. 

Vlasnik firme prema zvaničnim podacima je Jovana Maletić

Jovanin suprug je Igor Maletić, izvršni direktor Sektora za mjerenje i odnos sa korisnicima Mješovitog holdinga “ERS” – MP a.d. Trebinje – ZP “Elektrodistribucija” a.d. Pale.

Maletić je kratko vrijeme bio i direktor sada već propale firme “MOFAS” čije zemljište je rasprodato za izgradnju stambeno- poslovnih objekata konzorcijumu građevinskih firmi iz Istočnog Sarajeva.

I “UNIOTEC” gradi stambene objekte ne brojnim lokacijama u opštini, ali i na zemljištu još jedne propale firme “TAT”. Nakon uspješnih tendera počela je izgradnja stambeno- poslovnih objekata širom opštine Istočno Novo Sarajevo, poznate po građevinskom lobiju i pogodovanju investitorima.

436495380 337488829448845 4502913762071747102 n

Jedno od gradilišta firme “UNIOTEC”, foto: SPIN Info

Gradonačelnik Ćosić: Da, to su moji prijatelji

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ne vidi ništa sporno u tome što tendere u Istočnom Sarajevu nerijetko dobijaju iste firme, povezane sa vlastima. Kada smo ga pitali da li je prioritet zaustaviti odlazak medicinskog kadra iz Bolnice “Srbija” ili novi park rekao je da je riječ o potpuno različitim oblastima te nam pričao o važnosti kulture sjećanja. Nakon našeg insistiranja, ipak je na kraju stigao odgovor na pitanje o gradonačelniku “dobro poznatim firmama”.

“Da ne bih izbjegao pitanje, meni su sve firme u Istočnom Sarajevu jako dobro poznate, ja sam ponosan na to, možete prenijeti, i kad god budem imao priliku da sarađujem isključivo sa firmama iz Istočnog Sarajevo sarađivaću. Podsjetiću Vas da sam jako dugo prisutan u lokalnoj upravi te da sam neko ko je bio kreator mnogih ideja i izvođenja radova, da me jako interesuje kad neka firma dobije tender i da budem potpuno direktan jako dobro poznajem firmu ‘Proinžinjering’ koja je dobila jedan lot i jako dobro poznajem firmu…(okreće se našoj novinarki) kako se zove”, upitao je gradonačelnik.

 Novinarka Spin info: “UNIOTEC”.

Na našu sugestiju da smo svjesni da ih jako dobro poznaje, gradonačelnik odgovara: “Ne možete Vi mene dovesti u zabludu da Vi mene povežete sa tim firmama. Da, to su moji prijatelji s kojim ja sjedim. Je li to problem? Je li problem da ja imam prijatelje među ljudima koji se bave tim poslovima”? 

ljubisa cosic foto srna scaled e1708696058351

Ljubiša Čosić

Nije problem da gradonačelnik ima prijatelje, ali je problem da svojim prijateljima dijeli javni novac.

Gradonačelnik objašnjava da je u ovom slučaju Zakon o javnim nabavkama u potpunosti ispoštovan te da nije bilo nijedne žalbe.

Traljić: Žalioci jedini mogu spriječiti da vlast dijeli tendere samovoljno

Srđan Traljić iz Transparency International kaže da nažalost ponuđači odnosno žalioci i jesu jedini koji mogu spriječiti da vlast tendere dijeli samovoljno i to je ono na šta dugo ukazuju odnosno na problem problem aktivne legitimacije. 

“Ponuđači štite svoj interes i iz nekog razloga ako se odluče da ne ulože žalbu interes građana nema ko da štiti u postupcima javnih nabavki zbog čega smo mi predlagali da se aktivna legitimacija proširi na postojeće institucije ili udruženja građana. Nismo se bavili ovim konkretnim slučajem ali svjedočimo brojnim primjerima da se milionski poslovi širom BiH dijele po stranačkoj, rodbinskoj ili nekoj drugoj liniji i tu imamo sistemski problem sa samim Zakonom o javnim nabavkama, zatim njegovim provođenjem i na kraju neradom pravosudnih institucija koje brojne otvorene zloupotrebe ne procesuiraju. Zbog toga je važno da prije nego što nastane šteta po javni interes i sve završi na sudu da se omogući nekoj instituciji da interveniše u toku samog postupka”, kaže Traljić za SPIN Info i dodaje da podaci Agencije za javne nabavke pokazuju da je zabrinjavajuće mali broj ponuda po jednom postupku jer ponuđači vjerojatno unaprijed odustaju, jer znaju da je neki postupak namješten i ne žele se izlagati riziku da se zamjere vlastima.

 srdjan ti

Srđan Traljić

Tako “prijatelji” legalno prolaze tendere čime je obesmišljena konkurencija, a dobro poznata i uvezana šema stvorila je novi sloj investitora koji grade na području Istočnog Sarajeva.

Add a subheading 5