fbpx

Zvaničan stav Amerike: Neka se gubitnici izbora dostojanstveno nose s porazom

2state department15

“State Department“ pohvalio je građane Bosne i Hercegovine i čestitao im za učešću na Općim izborima ističući kako ostaju predani cilju da BiH bude stabilna i prosperitetna zemlja.

Poručili su da pobjednici trebaju biti dostojni u pobjedi, a oni koji su izgubili u porazu. 

"Sjedinjene Američke Države dijele zabrinutost oko izbornog procesa koju su izrazili i izborna posmatračka misija OSCE, međunarodni posmatrački timovi i lokalne nevladine organizacije. Izražavamo zabrinutost za regularnost izbora, nepristrasnost posmatrača izbora, ravnopravan pristup medijima i zloupotrebu javnih sredstava. Ta zabrinutost suprotna je izjavama vlasti u BiH o poštenim i transparetnim izborima. Zbog toga potičemo institucije BiH da što prije riješe nedostatke izbornog procesa koje su posmatrači OSCE uočili. Očekujemo da će interesne strane i građani ozbiljno početi raditi na formiranju vlasti i ohrabrujemo pobjednike da budu dostojni u pobjedi, a one koji su izgubili u porazu" navedeno je u saopćenju State Departmenta.

Osim toga, iz "State Departmenta“ spomenuli su Sjedinjene Američke Države ostaju predane partnerstvu s građanima i vladom Bosne i Hercegovine sve dok rade na sveobuhvatnim izbornim, političkim, društvenim i privrednim reformama.