fbpx

Zna li desnica šta joj radi ljevica?

2desno lijevo

Pet izvora potvrdilo je Žurnalu da se Nikšić sreo sa Dodikom, predsjednikom Republike Srpske i osobom sa crne liste SAD-a s kojim se, već dugo, ne želi sastati nijedan ambasador zapadnih zemalja. Razlog su izborne kalkulacije.

Na svojim twitter nalozima i Facebook profilima objavljuju i susrete sa slučajnim prolaznicima, ali o jednom susretu čelnici SDP-a BiH nisu objavili ni riječ. A stvar je itekako bitna – lider SDP-a BiH Nermin Nikšić se, prema pouzdanim informacijama Žurnala, prije nekoliko dana u Banja Luci tajno susreo sa Miloradom Dodikom.

Trojicu potpredsjednika SDP-a pitali smo da li se njihov šef sreo sa Dodikom.

„Pitajte predsjednika Nikšića“, identično odgovaraju.

Predsjednik Nikšić, naravno, zbog ranije preuzetih obaveza nije se javljao na telefon. Tek smo preko sekretarice dobili obavještenje da će nam javiti kada će lider SDP-a imati slobodan termin za razgovor. A za sada ga nema. Jer koncert Petra Graše je prioritet.

No, najmanje pet izvora potvrdilo je Žurnalu da se Nikšić sreo sa Dodikom, predsjednikom Republike Srpske i osobom sa crne liste SAD-a s kojim se, već dugo, ne želi sastati nijedan ambasador zapadnih zemalja.

„Izvijestio nas je da je u Banja Luci molio Milorada Dodika da njegov režim ne napada Srbe iz Republike Srpske koji su se učlanili u SDP“, kazao nam je jedan od izvora bliskih SDP-u.

IZBORNE KALKULACIJE

Ali, kako saznajemo, razlog njihovog susreta bio je sasvim drugačiji.

Prije osam dana, Nermin Nikšić se pohvalio na konferenciji za novinare kako je Draško Aćimović podnio ostavku na mjesto ambasadora BiH u Briselu kako bi pristupio SDP-u BiH. Aćimović je predstavljen kao najveće pojačanje SDP-a, te je sasvim izvjesno da ga čeka kandidatura za bitnu poziciju u Republici Srpskoj.

„Dodiku je saopšteno da bi Aćimović mogao biti kandidat SDP-a BiH za srpskog člana Predsjedništva BiH. Time bi se budućem kandidatu Saveza za promjene oduzeli SDP-ovi glasovi u Republici Srpskoj, čime bi bile uvećane šanse SNSD-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH“, naveo je izvor Žurnala.

SDP BiH u Republici Srpskoj može računati na oko desetak hiljada glasova. Upravo ti glasovi mogu biti presudni, jer je na posljednim opštim izborima, Mladen Ivanić u utrci za člana Predsjedništva BIH pobijedio Dodikovu kandidatkinju Željku Cvijanović sa ukupno 1100 glasova razlike. Oduzimanjem SDP-ovih glasova u Republici Srpskoj, pobjeda Dodikovog kandidata na predstojećim izborima bila bi izvjesna.

„Prvi put od vas čujem tu priču“, kaže za Žurnal Draško Aćimović.

No, na direktno pitanje da li je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić razgovarao s Miloradom Dodikom o njemu, Aćimović se nije želio izjašnjavati.

„Bilo bi neozbiljno da ja, kao novi član stranke, pričao o tome s kim se sastajao Nermin Nikšić“, objasnio je novi kadar SDP-a BiH.

No, od izvora iz Saveza za promjene saznajemo da je Aćimović još 2014. godine izražavao želju da bude kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, ali su čelnici Saveza odlučili da bi on, ipak, najviše mogao dati kao ambasador u Briselu. Na tu poziciju imenovan je na prijedlog Mladena Ivanića.

Aćimović se, inače, godinama bavio privatnim biznisom. Za njegovo učlanjenje u SDP BiH najviše se zalagao Elvedin Grabovica, bivši direktor Elektroprivrede BiH koji je, nedavno, sa predsjednikom SDP-a BiH i bivšim federalnim premijerom Nermin Nikšićem osnovao privatnu firmu.

(žurnal.info)