fbpx

Zdravstvo pod kontrolom MMF?!

2kontrola

Prije tri godine ministar zdravstva Republike Srpske Dragan Bogdanić najavljivao je prelazak na trezorsko poslovanje cjelokupnog zdravstvenog sistema. Odluka nikad nije provedena, jer nije naišla na odobravanje lokalnih zajednica.

Danas je ovaj plan blizu realizacije, jer MMF trećom tranšom uslovljava Vladu da se plan provede. Stručnjaci kažu da na taj način zdravstveni sistem prelazi pod kontrolu stranih finansija.

Cjelokupni zdravstveni sistem Srpske uskoro će biti pod potpunom kontrolom stranih finansijera. To je potvrđeno nedavnim zahtjevom MMF-a, koji je uslovio treću tranšu prelaskom domova zdravlja i bolnica u Republici Srpskoj, kao i Fonda zdravstvenog osiguranja na trezorsko poslovanje. To znači da se internacionalizuje pitanje zdravstvenog sistema u Srpskoj, tvrdi bivši ministar zdravstva Slobodan Stanić.

“Na jedan način imamo strano uplitanje u vođenje zdravstva i zdravstvenog sistema u Srpskoj. Drugi vrlo bitan aspekt je da načelnici i gradonačelnici treba da se pripreme da će u njihove budžete ući, što se tiče domova zdravlja, oko 130 miliona dugovanja i obaveza, čime će jasno biti opterećeni budžeti opština i gradova u Republici Srpskoj.”

U Ministarstvu finansija kažu da prelazak na trezorsko poslovanje ne rješava sve probleme u zdravstvu, ali tvrde da će uvesti više reda u finansiranje u zdravstvenom sektoru. Oni navode da je trezorski sistem poslovanja kao mjeru napisalo Ministarstvo zdravlja, ali da se kasni na njeno provođenje zbog nekoliko problema.

“Prije svega bilo je otpora u lokalnim zajednicama, ponekad i malo nespremnosti i unutar same Vlade, ali evo uveli smo jednu zdravstvenu ustanovu na nivou Republike i uveli smo jedan Dom zdravlja na trezorski sistem poslovanja. Nadam da će efekti i rezultati njihovog rada razuvjeriti one sumnjivce koji misle da to nije dobro”, smatra ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Rezultati rada i novog načina poslovanja teško da će koga razuvjeriti, tvrdi Stanić. On kaže da je cilj vlasti da odgovornost i dugovanja u zdravstvu prebaci na domove zdravlja i bolnice, odnosno na lokalne zajednice i da će to biti paratrezorski sistem poslovanja.

Ministar Bogdanić je još 2015. godine najavljivao provođenje ovog plana, s ciljem bolje kontrole protoka novca od Fonda zdravstva. Prošle godine je najavio da će deset domova zdravlja učestvovati u pilot-projektu prelaska na trezorsko poslovanje, kao i brzi dogovor o tom pitanju.

Od deset domova zdravlja, samo su dva prihvatila plan Ministarstva, jer ostali sa tako velikim dugovanjima ne bi mogli da funkcionišu. Sada kada je MMF uslovio Srpsku, ekspresno se prelazi na trezorsko poslovanje.

Ministra smo pitali da li prelazak na trezorsko poslovanje znači da će cjelokupni zdravstveni sistem biti pod kontrolom stranih finansijera, ali odgovor nismo dobili.

(BN televizija)