fbpx

Zbog zraka opasnog po život: Tuzlaci uskoro izlaze na proteste

2tuzla zrak

Tuzlaci će uskoro izaći na proteste zbog zagađenja zraka. Incijativa da se u gradu soli pokrenuta je na Facebooku, tačnije u grupi "Pokret za čist zrak!", koja broji više od 30.000 članova.

Protesti će biti održani u subotu 17. februara, a osnivači Facebook grupe krenuli su sa okupljanjem građana. Već su se javili i volonteri koji će pomoći u organizaciji protestne šetnje.

- Cilj nam je da na trgu u centru Tuzle okupimo ljude koji će potom, protestnom šetnjom kroz grad, poslati poruku da žele čist zrak, a ne rak. Dobili smo i bijele maske koje ćemo dijeliti učesnicima tokom protestne šetnje - kaže za Faktor Dejan Pavić, jedan od osnivača Facebook grupe "Pokret za čist zrak!".

Predstavnici "Pokreta za čist zrak!" prošle sedmice su obavili razgovor sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i istakli zahtjeve, na koje očekuju odgovor do 12. februara.

- Tokom pretestne šetnje nećemo se zadržavati ispred bilo kakvih institucija, nećemo se obraćati nikome konkretno, samo želimo poslati jednu sliku, a to je da smo zabrinuti zbog zagađenog zraka. Da smo zabrinuti zbog budućnosti svoje djece - kaže Pavić.

Kada je u pitanju Grad Tuzla, na sastanku je zatražen rebalans gradskog budžeta te da sav novac od Termoelektrane Tuzla bude iskorišten za toplifikaciju. Također, zatražen je i izvještaj Centralnog grijanja Tuzla o sredstvima koja su prošle godine uložena u toplifikaciju te hitno priključenje svih javnih objekata pod ingerencijom Grada na sistem daljisnkog grijanja.

Od Grada su zatražaili i da na nivou Federacije BiH pokrene izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, da bi osiguralo da se novac troši za širenje toplovodne mreže i ekološke projekte. Gradska uprava trebala bi uložiti napore i da se pokrene projekat postavljanja uređaja za odsumporavanje u Termoelektrani Tuzla i da se adekvatno riješe odlagališta otpada iz tuzlanske fabrike struje. Zatražili su i da Grad Tuzla, od Tuzlanskog kantona traži priključenje na sistem daljiskog grijanja svih pravih subjekata, koji imaju uslove za to.

- Protestna šetnja nije usmjerena ni protiv koga. Ni protiv vlasti, ni protiv opozicije. Ona je upućena protiv svakog ko je nadležan! Ona je opravdana reakcija građana jer hoćemo čist zrak, odgovorni će se pronaći u svemu tome - navodi se, između ostalog, u poruci na Facebooku kojom se građani pozivaju na protestnu šetnju.

(Faktor)