fbpx

Banjaluka: Iznajmljena gradska „Toplana“

4iznajmljivanje

Skupština akcionara banjalučke „Toplane“ dala je danas saglasnost na potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa novom „Eko-toplanom Banjaluka“, a kojim je predviđeno da “Toplana” izda u zakup svoje kapacitete „Eko toplani“ za 500. 000 KM bez PDV-a na godišnjem nivou, saznaje CAPITAL.

Ovakva odluka većinskog akcionara, Grada Banjaluka, naišla je na negodovanje malih akcionara koji najavljuju da će pokušati sudskim putem da je ospore, dok rukovodstvo Grada tvrdi da je sve po zakonu i da malih akcionara u „Toplani“ i nema.

Mali akcionar „Toplane“ Goran Radivojac kaže da će sigurno podnijeti tužbu kako bi pokušao da ospori odluku za koju smatra da je neustavna.

“Tužba će biti podnesena u zakonskom roku, a vidjeću koliko će se još akcionara tome pridružiti. Oni će iznajmiti bukvalno srce „Toplane“, kotao, elektromotor, dio postrojenja bez kojeg ova „Toplana“ ne može funkcionisati. To znači da će obezglaviti preduzeće i to za 500.000 KM godišnje. Bilo kakve računice koja bi pokazala zbog čega se to „Toplani“ isplati nema“, tvrdi Radivojac.

Kaže da „Eko-toplana“ ne može grijati Banjaluku i da se zbog toga ova „Toplana“ pokušava dati u najam.

„Čitava operacija je zamišljena da nova, privatna toplana, nabavlja mazut, a da građani to plaćaju“, kazao je on i dodao da je isti projekat propao u Gradišci i da je ista odluka pala na sudu.

On je ukazao i da je u ugovoru navedeno da nude 500.000 na godišnjem niovu, a da je predviđeno potpisivanje ugovora na tri mjeseca.

Advokat Tanja Dukić-Čičić, koja je na današnjoj Skupštini akcionara zastupala četiri akcionara, rekla je za CAPITAL da je prijedlog odluke objavljen, ali da akcionari do danas nisu znali ni šta se izdaje u zakup, ni po kojoj cijeni, ni na koji period, zbog čega je osporavala zakonitost samog saziva Skupštine.

“Predstavnik grada je i na samoj sjednici iznio izmjene i dopune ugovora i tad ga predstavio. Ugovor je obiman i sa pažnjom ga treba pročitati.

Radnici su nezadovoljni, tvrde da je dato u zakup sve ono što je valjalo. Ništa od naših prigovora nije usvojeno, grad je glasao, iako smatramo da je sve to nezakonito i radnicima je sada jedino ostalo da svoja prava štite putem suda“, kazala je ona.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić kaže da malih akcionara u „Toplani“ praktično nema, jer je Grad već pri kraju procesa potpunog preuzimanja ovog preduzeća.

„Pokrenut je proces prenosa akcija malih akcionara na većinskog akcionara. To je završeno 14. januara. S obzirom na to da niko nije pokrenuo tužbu, mi možemo da završimo taj proces. 

U međuvremenu, sazvana je Skupština akcionara, a mi još iz suda zvanično nismo dobili potvrdu da nema tužbi, tako da mali akcionari samo fizički nisu izbrisani iz Centralnog registra hartija od vrijednosti. 

U roku od deset dana „Toplana“ će biti i zvanično u stoodstotnom vlasništvu grada jer je taj proces završen“, kaže Amidžić.

On je istakao da se na zaključenje ugovora na tri mjeseca išlo zbog toga kako bi se mogle ispraviti određene manjkavosti, ukoliko bi se u tom periodu pojavile.

Kaže da nije predviđeno da „Eko-toplana“ koristi mazut i da su njeni kapaciteti dovoljni. Na pitanje zbog čega se onda uzimaju kapaciteti „Toplane“, Amidžić kaže da Grad ima dva interesa.

„Stara „Toplana“ ne može da ode u stečaj jer bi to podrazumijevalo da bi sve obaveze za koje je garantvao grad, a njih ima više od 30 miliona, u jednom momentu došle gradu na naplatu. 

Osnovni razlog postojanja stare „Toplane“ je da grad može da servisira te obaveze i da mu ne stigne na naplatu sve u jednoj godini. Drugi razlog je nastojanje da se zadrži alternativni izvor grijanja“, naglasio je on.

Iz prihoda koji će po osnovu zakupa „Toplana“ ostvarivati kaže da će se plaćati radnici koji ostanu, sudski sporovi u vezi sa naplatom potraživanja, reprpgram struje i vode.

Kazao je da bi želio da u „Toplani“ ostane više od 20 radnika, ali da to zavisi od procenta naplate potraživanja po osnovu sudskih sporova.

Istakao je i da je Grad u proteklih 11 godina „Toplani“ kroz garancije i direktna davanja dala više od 130 miliona maraka kako bi se mogao kupiti mazut.

Kako je ranije najavljeno „Eko-toplana” će u punom kapacitetu od 1. februara preuzeti grijanje grada. Većinski vlasnik “Eko-Toplane” sa 51 odsto je firma IEE Banjaluka, dok je preostalih 49 odsto u vlasništvu Grada Banjaluka.

(Capital.ba)