fbpx

Zaposleni u Fondu PIO i prosvjetari još nisu dobili plate

koverat novac Nezavisne

 Foto: Nezavisne

Zaposleni u prosvjeti i u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske još nisu dobili platu koju inače primaju svakog 22-23. u mjesecu.
Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić kaže da su mu svi telefoni “užareni” od poziva i poruka i da u grupama prosvjetara svi pišu samo o platama.

– Jutros sam se čuo sa ministarkom prosvjete koja kaže kako je sve ok i da se plate isplaćuju redovno. Jasno je da je riječ o kašnjenju od nekoliko dana, ali to, recimo nijednu banku ne zanima kada hoće da naplati ratu kredita. A većina radnika ima neki kredit – kaže Gnjatić.
On navodi da Vlada RS ipak nije prekršila Zakon o radu i Zakon o platama, jer se po odredbama plate za prethodni mjesec isplaćuju do kraja tekućeg mjeseca. – Sve do 30. juna se toleriše, a poslije toga je kršenje zakona – navodi Gnjatić.

U oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Srpskoj je zaposleno oko 23.000 radnika.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, čiji članovi su i zaposleni u Fondu PIO, potvrđuje da u ovom fondu radnici nisu dobili plate. – Oni plate inače dobijaju kad i prosvjeta – kaže Marić koji očekuje da će plate prostalim budžetskim korisnicima biti isplaćene najkasnije do kraja mjeseca, odnosno do 30. juna.

BN/Srpska info