fbpx

Ekstremne vrućine 'neproporcionalno' utiču na osobe s invaliditetom, upozorava organizacija za ljudska prava

vrućina toplotni udar foto shutterstock

 Foto: Shutterstock

Osobe s invaliditetom suočene su s rizikom smrti, fizičkim, društvenim i mentalnim zdravstvenim poteškoćama zbog ekstremne vrućine navode iz Human Rights Watcha.

Osobe s invaliditetom u Španiji i drugim evropskim zemljama nesrazmjerno su pogođene ekstremnim vrućinama bez presedana, rekla je u ponedjeljak (26. juna) vodeća organizacija za ljudska prava.

Human Rights Watch (HRW) poziva vlasti da pruže odgovarajuću podršku ovoj skupini.

Istraživanje je bilo usredotočeno na Španiju, ali se može primijeniti na druge nacije u Europi, za koju naučnici kažu da je kontinent koji se najbrže zagrijava na planeti, navodi Jonas Bull, pomoćnik istraživača prava osoba s invaliditetom u HRW-u, prenosi Euronjuz.

S kojim se rizicima suočavaju osobe s invaliditetom zbog ekstremne vrućine?

Osobe s invaliditetom suočene su s rizikom od smrti, tjelesnog, socijalnog i mentalnog zdravlja zbog ekstremne vrućine - posebno ako su "ostavljene da se same nose s opasnim temperaturama", stoji u izvještaju.

U izvještaju se takođe navodi da nedostatak zastupljenosti osoba s invaliditetom u izradi planova za hitne slučajeve tokom toplotnog udara znači da se glasovi ove grupacije često ne čuju i da njihove potrebe nisu uključene.
Za neke osobe s invaliditetom postoji veća vjerovatnoća da će imati zdravstvenih problema ili koristiti lijekove koji mogu uticati na sposobnost tijela da odgovori na toplinu. Ostanak kod kuće zbog vrućine takođe može dovesti do socijalne izolacije, rekao je HRW.

Bull je izjavio da nepristupačni urbani prostori pogoršavaju problem. Nekoliko velikih gradova u regiji, poput Seville i Córdobe, doživljavaju efekte "toplotnih ostrva" koji povećavaju temperature u urbanim područjima.

Kako je toplotni talas u Španiji uticao na osobe s invaliditetom?

U Španiji, jednoj od evropskih nacija koja je prošlog ljeta doživjela rekordne toplotne talase, nacionalni plan za rješavanje uticaja klimatskih promjena navodi akcije za zaštitu "ranjivog" stanovništva.

Ali ne predlaže nikakve posebne mjere za osobe s invaliditetom, navode iz HRW-a.

Organizacija je intervjuisala 33 osobe s invaliditetom u španskoj regiji Andaluziji i svi su rekli da su se "osjećali zapostavljeno" tokom toplotnih udara.

Većina je izjavila da je toplotni udar 2022. imao "ozbiljan negativan uticaj" na njihovo fizičko zdravlje. Mnogi su takođe rekli da je to uticalo na njihovo mentalno zdravlje jer su bili prisiljeni ostati kod kuće tokom vrućine što je pojačavalo usamljenost i društvenu izolaciju.

Osobe s invaliditetom trebaju biti uključene u izradu klimatskih planova

"S nadolazećim intenzivnijim i češćim toplotnim udarima, vlasti u Andaluziji trebale bi učiti iz prošlogodišnjih nedostataka i uključiti osobe s invaliditetom u razvoj inkluzivnog klimatskog djelovanja i plana odgovora na ekstremne vrućine", kaže Bull.

Ovaj izvještaj je nedavno predstavljen vlastima u Andaluziji koje su rekle da su se zauzele za davanje prioriteta ovom pitanju u budućnosti.

Toplotni talasi doveli su do nekih 16.000 smrtnih slučajeva više od prošle godine u Evropi, ali neke zemlje, uključujući Španiju, ne raščlanjuju podatke da bi pokazale kako su pogođene osobe s invaliditetom.

HRW je rekao da su podaci ključni za provedbu ciljanih mjera, kao i uključivanje osoba s invaliditetom za sto prilikom sastavljanja klimatskih planova.