fbpx

Za samo godinu dana do oznake bez GMO

4povrce 640x298

Agencija za bezbjednost hrane BiH u maju je donijela smjernice koje propisuju označavanje i kontrolu hrane sa oznakama bez GMO 

Proizvođači u Republici Srpskoj uskoro će imati mogućnost da označe proizvode koji u sebi ne sadrže nikakav oblik genetski modifikovanih organizama oznakom bez GMO, te na taj način certifikuju njihov kvalitet i ostvare određene benefite.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a ističu da firma za godinu može da dođe do oznake bez GMO.

U Ministarstvu navode da ove smjernice ne predstavljaju obavezu, ali da obezbjeđuju da se certifikuje proizvodnja da u njoj nije korišten GMO.

“Ovakvi proizvodi dobijaju ovu oznaku i posebnu reklamu od firmi koje uvedu ovaj standard, jer mnogi kupci žele da kupe proizvode koji su obilježeni ovom oznakom”, rečeno je za Srnu u resornom ministarstvu.

Agencija za bezbjednost hrane BiH u maju je donijela smjernice koje propisuju označavanje i kontrolu hrane sa oznakama bez GMO. Ankete su pokazale da je 90 posto od više od 1.000 anketiranih potrošača u BiH izrazilo želju da svako pojedinačno pakovanje mlijeka, jaja ili mesa sadrži informaciju o tome da li su životinje u ishrani koristile hranu sa ili bez GMO. Iz Ministarstva navode da je mljekara Celje od uvođenja oznake bez GMO na svoje proizvode, uvećala proizvodnju za 54 posto.

 
(oslobođenje)