fbpx

Za krađu glasova predviđen zatvor!

765 430 760f07b837185e797c7f3e9947316586

Opšti izbori u BiH proći će u znaku do sada nezapamćene kontrole regularnosti izbornog procesa i sprečavanja bilo kakvog pokušaja izbornih krađa!

Za praćenje izbora Centralna izborna komisija BiH akreditovala je oko 6.500 posmatrača, od kojih je 4.000 angažovano od strane domaćih nevladinih organizacija i udruženja. Takođe, OEBS i druge evropske i međunarodne institucije angažovale su oko 1.500 svojih posmatrača zaduženih za praćenje regularnosti izbora u Republici Srpskoj i BiH. Na ovim izborima domaće političke partije i subjekti takođe su angažovali rekordan broj posmatrača – negdje oko 60.000, što je čak za 10.000 više nego na opštim izborima 2014. godine.

Što se tiče sankcija za one koji pokušaju da manipulišu s izbornom voljom građana, one se po sadašnjoj zakonskoj regulativi kreću od minimalne novčane kazne u iznosu od 200 KM za članove biračkih odbora na kojima je utvrđena izborna krađa, do maksimalnih 1.000 maraka. Međutim, u svim slučajevima utvrđenih težih izbornih prekršaja i pokušaja prekrajanja volje građana članovima biračkih odbora koji učestvuju u prevarama prijete i krivične prijave, odnosno zatvorske kazne.

Potvrda o tome koliko su za regularnost sutrašnjih izbora zainteresovani predstavnici međunarodne zajednice stiže i u vidu 10.000 providnih glasačkih kutija, koje je Misija OEBS-a prije mjesec dana donirala CIK-u i koje će sutra prvi put u istoriji bh. parlamentarizma biti raspoređene po biračkim mjestima u RS i BiH.

Bivši dugogodišnji šef CIK-a BiH i sadašnji član Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić za Insajder.in kaže da apsolutno podržava što oštrije kazne za one koji izbornim prevarama i krađom pokušavaju da prekroje volju građana.

-Na osnovu sadašnjeg Zakona o finansiranju političkih stranaka CIK može da zabrani učešće na sljedećim izborima političkim subjektima za koje se utvrdi da su učestvovali u izbornoj krađi. Moje mišljenje je da bi kazne trebalo dodatno da se pooštre, posebno u smislu još većih novčanih sankcija i zatvorskog kažnjavanja. Takođe, potrebno je uvesti biometrijsku identifikaciju birača, video-nadzor i skener. Mnogi problemi će tada u potpunosti biti riješeni – kaže Šehić.

On dodaje i to da će na mjestima gdje budu korištene providne glasačke kutije biti onemogućene neke ranije uhodane prevare.

-Znalo se dešavati da korumpirani članovi biračkih odbora zalijepe već popunjene glasačke lističe na dno neprozirnih metalnih biračkih kutija, a zatim ih prije početka glasanja izvrću pred drugim članovima odbora i pokazuju kao tobože prazne. S ovim novim providnim kutijama takav oblik prevare će biti spriječen na mjestima gdje providne kutije budu postavljene – ističe Šehić.

(Insajder)