fbpx

Za dobar ''selfi'' spremni na sve

5selfi

Zarad dobre fotografije i selfija klinci se penju na terase, visoke ograde, ograde sa šiljcima, voze bicikl spuštajući se niz stepenice, ulaze u bunare, rupe, kače se na tramvaje, penju se na vagone i tom prilikom često zarade krajnje ozbiljne povrede opasne po život, a neki, nažalost, i izgube život.  

Njihovo suludo ponašanje je uzelo maha, upozoravaju stručnjaci.

Tako je u nedjelju želja za “dobrom” fotografijom umalo koštala života Ivonu K. (14) iz Lučana, kada je na željezničkoj stanici u Požegi zadobila teške povrede opasne po život prilikom pokušaja da se popne na teretni vagon. Tada ju je udarila struja iz kontaktne mreže u kojoj je napon 25.000 volti.

Kako je objavljeno, djevojčica je sada stabilno, ali je neizvjesno koliko će trajati njeno liječenje.

– To je strašno, masovno stradaju, a da toga nisu ni svjesni. Imao sam raznih slučajeva, recimo, djevojčica koja je uzjahala konja se slikala, ali se okrenula unazad. Konj je osjetio da nešto nije u redu i ritnuo se, a ona je dobila naprsnuće dva rebra. Međutim, njoj je taj snimak bio važniji i ona je toliko bila ponosna. Skaču sa nekih stijena u plitku vodu, da se čovjek naježi – navodi dr Milićević, a prenosi Kurir.

Prema njegovim riječima, djeca dolaze sa raznim povredama, tu su opekotine, uganuća, kao i razni prelomi.

– Penju se na ograde sa šiljcima, na ograde ambasade pa čekaju da dođe obezbjeđenje po njih i to snimaju, na zgrade, terase, vagone, vozove, pale vatru, gutaju dim… Jedna djevojčica je sela u kantu, a drugari su je puštali niz bunar, jedan dječak je na grudima zapalio vatru i udarao sebe da je ugasi – prisjeća se primjera s kojima se susretao dr Milićević i nastavlja:

– Imao sam i slučaj da je djevojka stavljala kaktus u usta kako bi se slikala, dečka koji se kačio na tramvaj. Jedna se slikala dok je vozila bicikl po nekim stepenicama, pala je i zaradila prelom baze lobanje. Ne mogu da vjerujem da je nešto što će pobuditi pažnju na društvenim mrežama bitnije od života i zdravlja. Svakodnevno rizikuju živote zbog slike – navodi on.

Plastični hirurg Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj dr Branislav Trifunović kaže da mladi zbog dobre slike dolaze na razne ideje koje su potpuno sumanute i protiv zdravog razuma:

– Nije selfi sam po sebi opasan, ali jeste ako dovedeš svoj život u opasnost da bi napravio dobru sliku ili da bi se pokazao pred društvom – objašnjava on.

Ako nemaš selfi, onda ne postojiš!

Psihijatar dr Ivica Mladenović smatra da je neophodno da se roditelji više angažuju, ali i djeci pružiti što više informacija o opasnostima interneta i činjenici da selfi ne predstavlja glavni aspekt života:

– Danas je biti na internetu praktično imperativ. Ako te nema, onda ne postojiš, što znači da mora da postoji i selfi. Djeca su pod velikim rizikom iz nekoliko razloga. Nezreli su, nemaju dovoljno vještine i iskustva i samim tim ne znaju koje opasnosti vrebaju. S druge strane, njihove granice praktično ne postoje, što znači da ako nema odraslih da im postave te granice, onda će oni upadati u razne nevolje. 

Sumanuti trend hara širom svijeta

2014.

Japan – Poslije erupcije vulkana Ontake u rukama planinara pronađeni su mobilni telefoni. Erupcija je usmrtila 57 osoba, a u telefonima su pronađene njihove fotografije lave i pepela.

Italija – Djevojčica (16) poginula je kada se pomoću kanapa spuštala niz stijenu 18 metara, pokušavajući da napravi selfi

2015.

Rusija – Tinejdžerka (17) poginula je kad joj je pukao konopac na kom je visila s devetog sprata zgrade pokušavajući da se slika.

Srbija – Muškarac (22) poginuo je kada ga je udario brzi voz s kojim je pokušao da se trka u blizini Sremske Mitrovice, pokušavajući da dočara scenu iz svog omiljenog filma “Lajanje na zvijezde”.

Pakistan – Dečak (15) pravio je selfi s plastičnim pištoljem uperenim u policiju, policija nije znala da je pištolj lažan, pa ga je ubila.

2017.

Indija – 48 ljudi je povređeno dok su pravili selfi ispred pekare koju je gutao požar.

Indija – Muškarca (30) nasmrt je izgazio slon dok je pokušavao da se slika s njim.

Šri Lanka – Muškarac je poginuo, a žena zadobila teške povrede kada su pravili svadbene fotografije na željezničkoj stanici. Ignorisali su upozorenja i nastavili sa slikanjem kad je naišao voz.

Izvor: Kurir