fbpx

Za 48 miliona djece u ratom zahvaćenim zemljama potrebno 3,6 milijardi dolara

5sirija djecak

Iz Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) pozvali su da se pomogne 48 miliona djece koja se nalaze u teškim situacijama zbog sukoba i prirodnih nepogoda u 51 zemlji svijeta.
 
U izvještaju su istakli da je milionima djece, prvenstveno u zemljama Bliskog istoka, poput Sirije, Jemena i Iraka, potrebna pomoć u iznosu od 3,6 milijardi dolara.  

Iz UNICEF-a je naglašeno da je i ove godine poseban apel upućen za sirijsku djecu.

Manuel Fontaine, direktor UNICEF-a za hitne programe, izjavio je u utorak u Ženevi da je nastavljen trend negativnog uticaja sukoba na djecu u zemljama poput Mijanmara, Demokratske Republike Kongo, Iraka, Nigerije, Južnog Sudana, Sirije i Jemena.

U kritičnom stanju su potrebe djece u ovim zemljama. Ukoliko međunarodna zajednica pod hitno ne poduzme potrebne mjere u smislu zaštite ove djece, Fontaine je upozorio da će se djeca u ovim zemljama suočiti sa očajnom budućnošću.

Prema njegovim riječima, svijet je za djecu postao jako opasno mjesto. Fontaine je podsjetio da su prošle godine pozvali da se obezbijede sredstva u iznosu od 3,3 milijarde dolara. Međutim, realizovano je samo 2,5 milijardi dolara.

 (Anadolija)