fbpx

Vlasti Bihaća ne odustaju od odlaska u Sarajevo: Sudbina PROTESTA u rukama Dragana Mektića

2bihac

Gradske vlasti Bihaća sutra će na proteste u Sarajevo ako im ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić danas ne donese konkretan plan za rješavanje problema migranata u tom gradu, potvrđeno je za Srpskainfo u Gradskom vijeću Bihaća.

– Ostajemo pri našoj odluci i sve zavisi od toga sa kakvim rješenjima će doći ministar Mektić – rekao je šef kabineta gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić.

Prema saznanjima Srpskainfo, lokalni odbornici i sam gradonačelnik već su obavili pripreme za organizovanje protesta u Sarajevu.

Na put u glavni grad BiH neće ići autobusima, već automobilima, a građanima su ostavili mogućnost da im se pridruže ukoliko žele.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nije odgovarao na naše pozive. Iz Savjeta ministara BiH dan ranije je potvrđeno da će Mektić danas posjetiti Unsko-sanski kanton, gdje će razgovarati s nadležnim predstavnicima vlasti o zbrinjavanju migranata u tom kantonu.

– Savjet ministara je iskazao podršku najavljenoj posjeti ministra bezbjednosti BiH i istakao da je potrebno ubrzati aktivnosti za otvaranje „Agrokomerca“ za smještaj velikog broja migranata iz Bihaća. U tom pravcu očekuje se i pomoć Evropske unije. Razmatra se i mogućnost otvaranja i dodatne lokacije na ovom području uz finansijsku pomoć međunarodne zajednice – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Gradsko vijeće Bihaća je na vanrednoj sjednici 25. juna donijelo nekoliko zaključaka po pitanju problema izazvanih povećanim brojem ilegalnih migranata na području grada, a jedan od njih je bio i organizovanje protesta u Sarajevu.

– S obzirom na to da Grad nema više nikakve nadležnosti ni alate u rukama za prevazilaženje ove situacije, shodno usvojenim zaključcima predstavnici Grada i Gradskog vijeća Bihać održaće mirni protest ispred sjedišta Savjeta ministara BiH – saopšteno je iz Gradskog vijeća. 

Raste broj

Niko ne može sa sigurnošću da kaže koliko u Bihaću trenutno ima migranata. Prema nekim procjenama, taj broj je oko 2.500.

– Taj broj i dalje raste, teško ga je kontrolisati, jer sistem i dalje ne funkcioniše, a ljudi koji smještaju migrante u privatnim objektima ne prijavljuju njihov boravak – kažu u Crvenom krstu u Bihaću.

(Srpskainfo)