fbpx

Vlast u RS obara rekord u dugovima

4vlast rs

Vlada Republike Srpske obara rekorde. Izvršna vlast poslala je u republički Parlament i to po hitnom postupku odluku o okvirnom iznosu garancija koje planira da izda ove godine. Radi se o čak 750 miliona maraka. U odluci se navodi da se garancije mogu izdati za garantovanje obaveza nastalih zaduženjem jedinica lokalne samouprave, fondova socijalne sigurnosti, javnih preduzeća, refinansiranje duga. Za opoziciju ovakva odluka je šokantna. Tvrde da se radi o izvlačenju novca za finansiranje i kupovinu izbora.

''Po osnovu 750 miliona izdatih garancija ove godine potencijalno građani, penzioneri, zdravstveni radnici, policajci, svi mi trebaćemo da vratimo oko milijardu i 250 miliona maraka,  jer ove instutucije neće moći vraćati kredite po osnovu zaduženja i izdatih garancija iza kojih stoji RS'', rekao je na vanrednoj preskonferenciji poslanik PDP u NS RS Branislav Borenović. 

Uz odluku o grancijama, pred narodnim poslanicima naći će se i odluka o još jednom kreditu. Radi se o odluci o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje izgradnje auto – puta Banjaluka – Doboj od 47 miliona evra. Međutim, postoje ranije odluke o kreditnim zaduženjima za dvije dionice autoputa Banjaluka-Doboj i to od 185 miliona evra i 160 miliona evra.

''Kao razloge su naveli: nepredviđeni fizički uslovi na terenu, viša sila, poplave iz 2014. godine i nepovoljni klimatski uslovi. Ovo je uvreda za zdrav razum i logiku građana RS. Zamislite bezobrazluka'', istakao je Borenović.  

I na sve to, u Parlament je upućena i odluka o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za projekat restrukturiranja „Željeznica RS" za šta je potrebno 51,3 miliona maraka.

''Znači, budite direktor i od preduzeća napravite gubitaša. Nećete snositi sankciju, dobićete nagradu i to će da vrate građani koji se ne voze vozovima. Hiljadu radnika će biti otpušteno, piše u odluci'', kaže Borenović. 

Ono što opozicija vidi kao ekonomski zločin, vlast gleda kao nešto sasvim normalno što se radi na početku svake godine. 

Socijalisti kažu da je RS u fazi intenzivnog razvoja i da nema države u svijetu koja ne koristi kredite.

''To ćemo raditi i mi. Ono što je najvažnije jeste da koristimo kredite za projekte koji će biti u funkciji razvoja RS od čega će koristi imati svi građani. Do sada smo redovno servisirali sve svoje obaveze prema kreditorima'', poručio je lider Socijalističke partije Petar Đokić.

Gotovo je sigurno da će na narednom zasjedanju 6. februara biti i više nego žučno. 

Opozicija će u utorak ujutru na Kolegijumu odlučiti da li će biti u skupštinskoj sali ili ne.

BN televizija