fbpx

Vijeće ministara BiH danas o Nacrtu zakona o sudovima BiH

Vijeće ministara BiH danas o Nacrtu zakona o sudovima BiH

Foto: N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Nacrt zakona o sudovima BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Bilo je predviđeno da nacrt ovog zakona bude razmatran na prošlosedmičnoj sjednici Vijeća ministara, ali je skinut s dnevnog reda.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je nakon te sjednice izjavio da usaglašavanja o tom zakonu još traju, te da postoje dileme oko nadležnosti.

Ocijenio je da je ovo jako važan zakon i da nisu spremni na njegovo usvajanje sve dok u detalje ne definiraju da li je ta nadležnost ekvivalent ili je proširena “i da li je još uvijek funkcionalna kad je riječ o počinjenim krivičnim djelima u oba entiteta“.

Vijeće ministara BiH bi danas trebalo razmatrati Prijedlog odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Kabinet predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o imenovanju bh. koordinatora i zamjenika koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) za period 2023.- 2027. godine, kao i Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija za period 2021-2027. godina između Evropske unije i BiH i Vlade Republike Srbije.

Pred državnim ministrima bi se, između ostalog, trebala naći i Informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – juni 2023. godine u BiH, kao i Prijedlog Srednjoročnog programa rada Vijeća ministara BiH 2024 – 2026. godina.

N1