fbpx

UZ POMOĆ USAID-a Uskoro bolji uslovi za osobe sa smetnjama u razvoju

3smetnje

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i šef misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Piter Dafi, ozvaničili su danas početak rekonstrukcije objekta Dnevnog centra za zbrinjavanje omladine i odraslih lica sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, koji se nalazi u naselju Lazarevo.

Gradonačelnik Radojičić je podsjetio da je ovo još jedan od projekata koje Grad realizuje u saradnji sa USAID-om i CRS-om (Catholic relief services).

– Radi se o populaciji koja nakon navršenih 18 godina i sticanja punoljetstva, ima mnogo problema sa obezbjeđenjem mjesta za društvene aktivnosti i boravak. Zahvaljujući ovom projektu, dobiće se funkcionalan objekat koji će omogućiti socijalizaciju ovih, ranjivih grupa – rekao je Radojičić.
On je dodao da je vrijednost projekta više od 100.000 KM, s tim da Grad ulaže oko 14.000 KM, dok ostatak obezbjeđuju donatori. Po završetku radova, Grad će obezbijediti redovna sredstva za funkcionisanje dnevnog centra, posredstvom Centra za socijalni rad.

Šef Misije USAID-a Piter Dafi je naglasio da je podrška ovoj populaciji jedan od prioriteta ove organizacije i gradskih vlasti.

– Sveukupno, mi podržavamo mrežu od pet centara za osobe sa poteškoćama u razvoju u BiH. Ovi ljudi imaju sve veću podršku lokalnih vlasti i zajednice, a ovo je prilika da osiguramo više različitih usluga za korisnike ovog centra u Banjoj Luci – rekao je Dafi i najavio da bi radovi trebalo da budu gotovi za dva mjeseca.

Projekat će biti realizovan u partnerstvu sa udruženjem građana „Dajte nam šansu – Zvjezdice“. Predstavnik ove organizacije Željka Perišić, precizirala je da će u Dnevnom centru biti smješteno oko 20 korisnika.

Preduzimajući mjere na zbrinjavanju socijalno ranjivih grupa, Grad je u martu rekonstruisao i dnevni centar za djecu u riziku, koji se takođe nalazi u Lazarevu.

(Banjaluka.net)