fbpx

Uz “Fantu” prodaju otrovni dodatak! U kesici “INSTAMIKS” koja menja ukus opasan pojačivač ukusa!

166452 fanta f

Uz jedan od najpopularnijih gaziranih sokova “fantu” već nekoliko meseci prodaje se dodatak “instamiks”, koji je veoma štetan po zdravlje, upozoravaju stručnjaci! Ovaj pojačivač ukusa, osim što je pun šećera, masti i veštačkih boja, sadrži i natrijum-benzoat, koji spada u grupu kontroverznih aditiva za koje pojedini naučnici tvrde da su kancerogeni. Iako nije zabranjen, ovaj aditiv ne preporučuju brojni stručnjaci, sa kojima se slažu i sagovornici Zaštitnika potrošača.

Uz svaku flašicu “fante” možete kupiti i kesicu u kojoj se nalazi vodena, lepljiva smesa koja služi za promenu ukusa ovog poznatog napitka. Tako se u prodaji može naći “instamiks” sa ukusom višnje ili borovnice.

Zanimljivo je i to što je na deklaraciji naznačeno da se sadržaj iz kesice ne konzumira nerazređen ili u kombinaciji sa nekim drugim bezalkoholnim pićem.

– Svaka promena upotrebe osim za doziranje tečnog sadržaja u osvežavajuće bezalkoholno piće “fanta” kao što je navedeno na pakovanju predstavlja neovlašćeno korišćenje – piše na deklaraciji “instamiksa”.

Lekari upozoravaju da se preterana upotreba pojačivača ukusa povezuje sa neurodegenerativnim bolestima kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Mogu da izazovu i alergiju, posebno kod astmatičara, a neki izazivaju poremećaj metabolizma mokraćne kiseline. Različiti zaslađivači, boje i pojačivači ukusa mogu da podstaknu i razvoj kancerogenih bolesti, a najopasniji od svih su pojačivači ukusa i različiti zaslađivači i boje koji mogu da izazovu i najteže maligne bolesti.

Šta sadrži dodatak uz “fantu”

* mnogo šećera
* kiseline
* natrijum-benzoat
* kalijum-sorbat
* ugljene hidrate
* boje
* aditive

Šta sadrži “fanta” od 500 ml

* 15 mililitara soka narandže
* 51 gram šećera (dva puta više od preporučene dnevne doze)
* stabilizatore, kiselinu, ekstrakte...

Nutricionista Jovana Srejić smatra da su svi tečni i obojeni sadržaji koji se nude uz gazirana pića veoma štetni i da potrošači ne bi trebalo da ih konzumiraju!

– Gazirana pića sama po sebi nisu zdrava, niti se preporučuju za svakodnevnu upotrebu. Naročito ukoliko, kao što je slučaj sa “fantom”, uz njih idu i razni dodaci. Uglavnom su gelastog i tečnog sadržaja, puni boje, šećera, praznih masti, pojačivača ukusa i boje, što u kombinaciji sa gaziranim napicima nikako nije dobro – kaže ona.

Srejićeva naglašava da konkretno u ovom tečnom dodatku imamo i prisustvo natrijum-benzoata, koji se svrstava u štetne i otrovne hemijske supstance, pa u kontaktu sa vitaminom C ili E, kojih navodno ima u “fanti”, daje kancerogeno dejstvo.

– Pogotovo je opasno što ovakve sokove najčešće vole najmlađi i piju ih u prekomernim količinama. Jedino sigurno i potpuno zdravo, pored vode, jeste da se piju prirodni sokovi, od iseđenog, čistog voća – upozorava Srejićeva.

Naša sagovornica tvrdi da, iako su pojedini aditivi dozvoljeni za korišćenje u prehrambenoj industriji, njihove kombinacije mogu da budu veoma opasne po zdravlje.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže da ovakvi proizvodi u Srbiji ne prolaze nikakvo ispitivanje i da su samo još jedan dokaz koliko se loša hrana i piće nalaze na našem tržištu.

– Ovakvi proizvodi se svrstavaju u “džank fud” hranu i veoma su opasni po zdravlje. Ukoliko bi inspekcijske kontrole bile rigoroznije, potrošači se ne bi dovodili u zabludu i ne bi se prodavali ovakvi proizvodi. Poznato je da je “fanta” sama nezdrava i puna šećera, a još kad joj se doda ova hemija, zamislite koji je to šok za organizam – objašnjava Papović i dodaje da sadašnji sistem kontrole hrane i pića nije zadovoljavajuć.

Nije ista za sve

“Fanta” koja se prodaje na našem tržištu nije identična onima koje se prodaju u drugim zemljama. Na primer, ovaj napitak u Velikoj Britaniji u pola litra sadrži 34,5 grama šećera, što je 16,5 grama manje nego kod nas. U Nemačkoj je to još 2,5 grama manje.

(Informer)