fbpx

Utvrđeno kako je poginuo radnik na izgradnji "Delta planeta" u Banjaluci

3pogibija

BANJALUKA - Radenko Obradović (56) iz Kneževa, radnik "Maxmare", koji je poginuo na izgradnji tržnog centra "Delta planet" u Banjaluci, navodio je kranistu da dopremi materijal te je u jednom momentu zakoračio u prvi nepokriveni otvor u potkonstrukciji i propao u dubinu.

To je, kako je potvrđeno "Nezavisnim", utvrđeno inspekcijskim nadzorom nakon stradanja Obradovića, koji je život izgubio 30. avgusta.

"Kontrolom je utvrđeno da su radnici koji su postavljali staklene ploče u jednom dijelu krovne konstrukcije preskočili popunjavanje jednog reda krovnih potkonstrukcija, kako navode, jer im je trenutno nestalo ploča odgovarajuće veličine, pa su popunjavana sljedeća četiri otvora u potkonstrukciji za koje su postojale staklene table odgovarajućih dimenzija", ističu iz Inspektorata RS.

Zbog toga je, dodaju, došlo do rizika od pada radnika u dubinu, jer su radnici koji su postavljali ploče u otvore potkonstrukcije s tri strane bili okruženi nepopunjenim otvorima (rupama)  u rešetkama.

Pod lupom republičkog inspektora rada, kako nam je potvrđeno, bilo je i sprovođenje mjera zaštite na radu kod "Maxmare".

"Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da poslodavac posjeduje akt o procjeni rizika, da je obezbijedio sredstva lične i kolektivne zaštite na radu te je predočen i revers na osnovu kojeg je nastradali radnik zadužio sredstva za zaštitu na radu", kažu iz Inspektorata RS.

Utvrdio je inspektor i da "Maxmara" osposobljava zaposlene za bezbjedan i zdrav rad te da je i nastradali radnik prošao obuku.

Kako nam je potvrđeno u Inspektoratu RS, inspektor je naložio poslodavcu da obezbijedi dodatne preventivne mjere za bezbjedan i zdrav rad radnika te zaštitu radnika od pada s visine i pada u dubinu.

Naređeno je "Maksmari" i da izradi sopstveni eleborat o uređenju gradilišta i zaštiti na radu za gradilište na izgradnji tržnog centra "Delta planet".

"Inspektor je preduzeo i prekršajne mjere izdavanjem prekršajnih naloga", kažu iz Inspektorata RS te napominju da se pitanje odgovornosti poslodavca može utvrđivati samo u sudskim postupcima.

Iz "Maxmare" su nam juče kazali da maksimalno brinu o bezbjednosti svojih radnika.

"Obradović je bio jedan od naših najboljih stručnjaka. Kod nas je radio 20 godina", kazali su iz "Maxmare".

Podsjetimo, iza nas je crni avgust za građevince u RS. Početkom tog mjeseca na gradilištu u banjalučkom naselju Novi Borik poginuli su Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (52), obojica iz Čelinca. Samo šest dana nakon toga, kod Laktaša tokom izgradnje bazena poginuo je Mirsad Redžić (22), radnik firme "Vodovel bazeni" iz Cazina.

(Nezavisne)