fbpx

Utiče li bliskost domaćih političara s Vučićem na izborne rezultate u Republici Srpskoj?

Utiče li bliskost domaćih političara s Vučićem na izborne rezultate u Republici Srpskoj?

Foto: Ringier

Gotovo sve i jedna politička stranka iz vlasti i opozicije u Republici Srpskoj naprosto se utrkuju kako bi javno pokazali svoje divljenje i odlične odnose s aktuelnim vlastima u Srbiji, posebno s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kao pred svake izbore u Republici Srpskoj, pa tako i ove predstojeće, lokalne, postavlja se i pitanje da li aktuelna vlast u Srbiji i njen predsjednik imaju svoje favorite i koga bi voljeli da vide kao izborne pobjednike preko Drine, bez obzira na to što većina političara u Srpskoj želi da se prikaže javnosti kako upravo on/ona ima „specijalne“ odnose sa srpskim predsjednikom.

Sudeći po broju susreta, što zvaničnih što nezvaničnih, lider SNSD Milorad Dodik djeluje kao neko ko je uspio uspostaviti najtješnje odnose s aktuelnim predsjednikom Srbije. Međutim, uzimajući u obzir to da se Dodik nalazi na funkciji predsjednika Republike Srpske, logično je da zvaničnici Srbije održavaju najbližu moguću saradnju s izabranim vlastima u Srpskoj. S druge strane, lideri opozicionih stranaka iz Republike Srpske, osim lidera Liste „Za pravdu i red“ Nebojše Vukanovića, takođe se javno hvale svojim dobrim odnosima s Vučićem, a svaku priliku koriste da podrže politiku predsjednika Srbije i njegove stranke.

Da li i u kolikoj mjeri dobri odnosi s Vučićem utiču na izborni rezultat političara i njihovih stranaka u Republici Srpskoj, pitali smo za mišljenje političkog analitičara iz Beograda Dušana Janjića. Takođe, interesovalo nas je da li aktuelna vlast u Srbiji „navija“ za pobjedu određene političke opcije u Srpskoj i koliki je uticaj Beograda na ovdašnje političke prilike.
– Izgleda da se svi političari iz Republike Srpske „trkaju“ kako bi bili Vučićevi favoriti i u tome svi griješe. Po mom mišljenju, jedini koji je dobro istrgovao svoj položaj je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković. On je iskoristio šta je mogao od Mladena Ivanića, iskoristio je šta je mogao od slučaja David Dragičević, misli da je prevario Vučića i on će, vjerovatno, biti gradonačelnik Banjaluke – kaže Janjić za Srpskainfo.
Na pitanje da li je predsjedniku Srbije, manje-više, svejedno ko pobjeđuje na izborima u Republici Srpskoj, Janjić odgovara kako je jedan dio političara iz Srpske, prema njegovim riječima, izrazito „socijalno i politički korumpiran“.

– Oni, prije svega, moraju da misle o Republici Srpskoj i o tome šta rade. Meni je prosto fascinantno kako je ta socijalna korupcija dovela u pitanje glavni rezultat borbe srpskog naroda u BiH, a to je Republika Srpska. Nije rješenje za opstanak Srpske u Beogradu i to ko će da voli Vučića. Koliko će Vučić ostati na vlasti to je stvar građana Srbije. Što se tiče Republike Srpske, mislim da ona sada ulazi u jednu izborno-političku destabilizaciju. Na konačne rezultate izbora neće odlučivati samo Vučić i ko je s njim dobar a ko ne, već brojni faktori – ocjenjuje Janjić.

Poslanik Liste „Za pravdu i red“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Đorđe Vučinić, za Srpskainfo navodi da se jedino za njegovu političku stranku može sa sigurnošću reći da nije favorit vlasti u Srbiji niti tamošnje vladajuće političke partije, SNS.
– U tom smislu, nemamo nikakav kontakt s njima. Međutim, ako bi eventualno došli u situaciju da negdje vladamo, svakako da bi sarađivali sa zvaničnim vlastima u Srbiji i vlastima u tamošnjim opštinama i gradovima – kaže Vučinić za naš portal.

Koliko god SNS i Vučić, kako dodaje, bili bliski određenim opozicionim partijama i njihovim liderima iz Republike Srpske, uvijek, kako tvrdi, ima barem jedan odsto bolje odnose s onima koji su na vlasti.

– U svakom slučaju, ko god je na vlasti u Republici Srpskoj normalno je da sarađuje sa Srbijom. S druge strane, nije normalno da se političke stranke iz jedne države miješaju u politički život u drugoj državi i na taj način utiču na izbore – smatra Vučinić.

Srpska info