fbpx

Uspješan nastup bh. inovatorki na izložbi u Seulu

5b3901a3 fe54 41ff b4c7 3b400a0a0a7e inovatorke 700x402

Samo sedam dana nakon što su, na izložbama u Češkoj i Poljskoj, članovi ostvarili "najplodotvorniju sedmicu Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine", i članice su ostvarile sličan uspjeh na sinoć završenoj "Međunarodnoj izložbi inovacija žena-inovatorki" u Seulu.

Magistrica tehnoloških nauka Armina Mačković-Čamić iz Maglaja dobila je zlatnu medalju za "građevinske blokove od celuloze". Mačković-Čamić je tu inovaciju prvi put predstavila upravo u Seulu u decembru 2016. (na redovnoj Seulskoj izložbi inovacija) i dobila tzv. Drugu veliku nagradu.

Uslijedile su svjetske promocije i priznanja tokom 2017., među kojima najvažnije: na 116. pariškom Salonu inovacija "Konkur Lepin" Državni sekretarijat za evropske poslove Francuske dodijelio joj je medalju "oca Evrope".

Amra Selimbašić iz Kladnja dobila je tri priznanja za "vodonepropusni zavoj". Međunarodni stručni žiri dodijelio joj je bronzanu medalju, a zlatne medalje dodijelili su joj Nacionalni institut za intelektualno vlasništvo Makedonije i agencija "Global Inventions" iz Saudijske Arabije.

Iz Asocijacije navode da je teško procijeniti i to koliko vrijedi sjajnija srebrena medalja njene sestre Samire za "razvodnu zidnu kutiju za elektro i vodo-instalacije", ali sa "samo jednim specijalnim priznanjem" koje je dobila od Tajvanske asocijacije za izume i inoviranje.

Preostale dvije bronzane medalje dobile su Cazinjanka Meliha Klopić ("pasta za depilaciju") i Sarajka Belma Selimović ("gaće sa štitnikom za genitalije"), saopćeno je iz Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Fena