fbpx

Uskoro registar svih pedofila u RS

1kompjuter pedofil ilustracija

Nacrt zakona o posebnom registru pedofila je gotov i spreman za sjednicu Vlade RS.

Registar će biti baza podataka sa ličnim podacima, fotografijom osoba koje imaju pravosnažene presude za krivična djela protiv polnog integriteta i iskorišćavanja djece.

Biće poluotvorenog tipa-uvid na registar će imati policija, sudovi, tužilaštvo i ustanove koje rade sa djecom. Nacrt bi se, očekuju u Ministarstvu pravde, trebalo naći uskoro na skupštinskom zasjedanju.

“Biće sutra na sjednici Vlade RS, a nakon toga, biće upućen u skupštinsku proceduru. Znači ostajemo pri onome što smo kazali, s tim da smo stavili jedan uslov, a to je da Vlada RS ne diktira tempo rada u NSRS, već NSRS i njegov kolegijum će odlučiti kada će biti sjednica”, izjavio je Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde RS.

U 2016. zabilježeno je 28 krivičnih djela, dok je u osam mjeseci ove godine manje za 15 djela. Baš iz tih razloga je potrebno da registar što prije stupi na snagu, kažu u udruženju psihologa. To bi za djecu bio jedini spas, kažu psiholozi.

“Mi ćemo nastaviti dalje sprovoditi i kreirati takve programe, a mislim da nam broj razotkrivenih djela, broj prijavljenih i broj riješenih djela zapravo govori u prilog tome da smo na dobrom putu”, rekla je Sanja Radetić Lovrić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja psihologa RS.

Svaki pedofil zaveden u registru, morao bi se redovno javljati u policijsku stanicu, kao i  prijavljivanje putovanja, bio bi mu zabranjen pristup objektima u kojima borave djeca.  Takve obaveze bi prestale nakon deset godina. Bivši ombudsman za djecu Nada Grahovac sa tim se baš i ne slaže.

“Mislim da je rok od deset godina kratak i da bi ga trebalo povećati. A istovremeno obaveza javljanja policijskom organu prvi put u roku od 15 dana od izdržane kazne, a onda svake godine na dan izdržane kazne, što znači jednom godišnje, mislimo da bi tu obavezu trebalo povećati”, rekla je Nada Grahovac, bivši ombudsman za djecu RS.

Kakve i kolike su kazne za pedofile u Federaciji, nismo uspjeli saznati. Iz Federalnog Ministarstva pravde danas nisu imali vremena da nam odgovore dokle su stigli kada je u pitanju osnivanje registra. A FBiH ovih dana potresa slučaj silovanja 10-ogodišnje djevojčice.

(ATV)