fbpx

Uskoro po komšiluku bez rominga?

4mobilni telefoni

Sporazum o ukidanju rominga za zemlje zapadnog Balkana u koji spadaju BiH, Crna Gora, Srbija i Makedonija mogao bi biti potpisan 17. maja u Sofiji na samitu EU-zapadni Balkan, rekao je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije.

On je rekao da nakon što je Bugarska predsjedavanje EU, najavljeno da bi na samitu u Sofiji mogao da bude potpisan sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje zapadnog Balkana i pristupanje toj evropskoj direktivi.

– To značu da bi roming bio potpuno ukinut – rekao je Ljajić.

Ova inicijativa za ukidanje rominga postoji već nekoliko godina, međutim do dan-danas taj sporazum nije potpisan, a jedno vrijeme bilo je govora i o tome da građani zapadnog Balkana plaćaju iste cijene usluga kao u domaćem saobraćaju.

– Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali Evropskoj komisiji, koja nas je odbijala pod izgovoroma da ta direktiva važi samo za članice EU i da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumijevalo promjenu tog dokumenta – rekao je Ljajić.

Prvi put, barem zvanično, ukidanje rominga među zemljama zapadnog Balkana spomenuto je na konferenciji regulatora jugoistočne Evrope, koja je održana u Skoplju u avgustu 2014. godine.

Tada je dogovoreno da se vladama zemalja koje nisu članice EU, a zaključile su SSP, predloži potpisivanje sporazuma kojim bi se obavezele da u svojim zemljama usaglase cijene usluga rominga s cijenama koje važe unutar Evropske unije.

Za razliku od ranijih sporazuma, ovaj o ukidanju rominga ima podršku svih u BiH, a nedavno je i Vlada RS prihvatila nacrt sporazuma koji bi mogao biti potpisan u Sofiji.

(Agencije)