fbpx

Upitna obećana refundacija doprinosa za nove radnike

5indutstrija fabrika bileca

Od ove godine za svakog novog radnika kojeg poslodavac zaposli Vlada je obećala refundirati poreze i doprinose.

Sve je dogovoreno i upisano u zajendički memorandum, ali para još nema kao ni javnog poziva za dodjelu sredstava. Na prvim razgovorima o Akcionom planu zapošljavanja rečeno je da ih možda neće ni biti, a na pitanje u čemu je problem stižu različita objašnjenja. Predsjednica Vlade tvrdi da je zapelo u bh. institucijama koje nisu ratifikovale zaduženje kod Svjetske banke za ovaj projekat od 40 miliona maraka.

“Ratifikacija treba da bude samo tehnička faza zato što ona usledjuje nakon što smo mi sve ispregovarali, proveli svoje obaveze, ispunili reforme i samo treba da neko u parlamentu digne ruku za to i da se završi sva ta priča. Ne znam tačno da li je sad ratifikovano ali znam da je to bio definitivno problem koji smo imali krajem godine”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Sve je ratifikovao i Savjet ministara i bh. parlament, još u novembru je tvrdio Mirko Šarović. U čemu je problem u kancelariji Svjetske banke u Sarajevu obećali su objasniti do kraja sedmice, a svoju verziju objašnjenja dobili su i u Savezu sindikata. Prije nekoliko dana na prvim razgovorima o Akcionom planu zapošljavanja rečeno im je da para možda neće biti.

“Tih para nema. Neko nemušto objašnjenje koje smo mogli čuti na sjednici Ekonomsko socijalnog savjeta te politički te nepolitički, te MMF, pa na kraju zapelo je kod implementacionog tima koji nije formiralo Ministarstvo rada pa zbog toga ne mogu biti operativna ova sredstva. Šta je istina, nismo dobili pravi odgovor”, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Poslednje informacije govore da će para ipak biti, kažu u Uniji udruženja poslodavaca. Potvrđuju da je formiranje implemetnacionog odbora postalo problem, ali to bi uskoro trebalo da bude završeno.

“Zadnja informacija iz Ministarstva rada i Minsitarstva finansija u Vladi RS govore da ćemo u narednih petnestak dana imati operativna sredstva Svjetske banke. Govorimo o jednom vrlo dobrom projektu koji će biti značajan podsticaj u 2018. godini i nadamo se da će se to odnositi i na 2017. godinu kada je bilo preko 5.5 hiljada novozaposlenih radnika”, rekao je Saša  Aćić, potpredsednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Ako tako bude svi poslodavci koji su na kraju godine imali više radnika nego 2016., dobiće nazad sve poreze i doprinose koje su uplatili za svakog novog radnika. To je novi model podsticanja zapošljavanja koji je predlagala poslovna zajednica, jer dosadašnji tvrde nije dao rezultat.

(ATV)